Šíp.deník.cz

Zdeněk Troška odkryl TAJEMSTVÍ Slunce, seno: AUTONEHODA, OTŘES MOZKU, OBEZITA!

Od natáčení prvního dílu trilogie Slunce, seno už uplynulo neuvěřitelných 35 let. Komedie zlidověly, lidé filmy milují dodnes a hlášky herců se přenášejí z generace na generaci. Jak vůbec na natáčení vzpomíná slavný režisér Zdeněk Troška? A kvůli kterým nešťastným událostem se málem vůbec film neuskutečnil?

1 / 20
Natáčení se neobešlo bez problémů

Režisér na natáčení vzpomíná s humorem.Zdroj: Profimedia.cz/Facebook.com

Oblíbený režisér natočil spousty komedií, ale lidé nejvíce milují letní trilogii Slunce, seno…

Zdeněk Troška už pilně točí.Zdroj: Vojtěch Resler

I po těch letech jsou stále věci, které ještě Zdeněk Troška o natáčení své nejslavnější trilogie Slunce, seno… neřekl. Ale pro Šíp udělal výjimku a ze své paměti vydoloval něco, na co jen nerad vzpomíná. Nejenže to narušilo celé natáčení, ale šlo tam o život!

Celý štáb nevěděl, co má dělat. Režisér se snažil zachovat chladnou hlavu, ale moc mu to nešlo.

Zdeněk TroškaZdroj: Miroslav Rendl

„Stalo se mnoho příhod, jako při každém filmování. Díky skvělým hercům byly většinou veselé, jen při dvou nám zatrnulo. Srážka našeho autobusu s nákladním autem dole u mlejna, naštěstí se nikomu nic vážného nestalo, ale maskéři měli spoustu práce se zakrýváním modřin a škrábanců od rozbitého skla z oken,“ rozpovídal se pro Šíp známý režisér.

Scény ze Slunce, seno… se staly doslova legendárními. Není snad nikdo, co by ty filmy nemiloval.

Na Helenu Růžičkovou má dobré vzpomínky.Zdroj: Facebook.com

„ A pak nešťastný pád Jarky Hanušové coby filmové Jaruš v Itálii.  Opravdu uklouzla, ozval se zvuk praskajícího kokosového ořechu, jak se hlavou udeřila o zem. Myslel jsem, že se zabila do hlavy. Ale ona nic. Vstala, nějak to tu klouže, řekla jen. Chtěli jsme si odvézt do nemocnice, jestli nemá třeba otřes mozku. To bych nějakej v tý kebuli musela mít, smála se. A hrála dál,“ musí se celé události už dnes smát.

I farář Otík se stal nedílnou součástí celého natáčení. Ten si sem tam rád přihnul.

Jako farář Otík byl nezapomenutelný.Zdroj: Facebook.com

Ale v té chvíli mu do smíchu rozhodně nebylo. Nejenže se bál o své protagonisty, ale tím by se celý film zkomplikoval, natáčení by se protáhlo. Úplně mu zatrnulo. Ale nebylo to naposledy, kdy se dost orosil, protože nastaly nečekané situace!

I scény ve vlaku nebyly lehké, ale přišlo něco daleko horšího.

Dělala si zálusk hlavně na Šimona Pláničku.Zdroj: Facebook.com

„Scéna, kdy rodina Škopkových nacvičuje na půdě letní pobyt dole u řeky, se sice hezky napíše, ale realizace je v mnohém těžší. Dostaňte Růžičkovou na půdu! Valerie Kaplanová coby babička vylezla po žebříku raz dva, jako veverka, ale Helena stoupla na první spršel a ozvalo se lehké zapraskání. Co teď?“ musel se při té vzpomínce smát.

Najednou nemohl řešit jiné herce, ale jen obézní Helenu Růžičkovou.

Byla to prvotřídní krasavice.Zdroj: Facebook.com

„I přijeli hasiči, Helenu posadili na plošinu vysokozdvižného vozíku a vysunuli ji do půdního otvoru. Tam jsme si ji už odebrali. Po natočení scény říkám – Helenko, teď tě tady pár dní necháme, ty trochu zhubneš a pak už slezeš sama. Si nepřejte slyšet těch jmen, co jsem dostal. Hasiči ji snesli z půdy a ona je potom z vděčnosti opila,“ dokončil velmi vtipnou historku, která měla špatný začátek, ale o to veselejší konec.

Dnes je ze všeho celý vysmátý, i když mu předtím zatrnulo. Ale naštěstí vše dobře dopadlo.

Zdeňkovi Troškovi chodí dopisy od žen, jeho orientace ho ale nechává chladným.Zdroj: šíp

A proč si myslí, že zrovna Slunce, seno… mělo u diváků takový úspěch? „Lidi se v těchto filmech našli, vzali je za své. Říkají, že jsou typicky české se vším všudy, věří jim, těší se jimi. Jsou o nás, to jsme my, v celé naší parádě J Pokud se o nějakém filmu může říct, že se stal kultovním, pak Slunce, sena… jimi jsou. Od natáčení prvního dílu uběhne letos v létě už neuvěřitelných 35 let! A do Hoštic, kde jsem je natáčel, neustále proudí davy lidí, aby si prošly místa, kde se natáčelo,“ dodal s pýchou Troška.

Díky němu se Troškova rodná vesnice stala doslova fenoménem.

Zdeněk Troška začal natáčet Babovřesky.Zdroj: Šíp PLUS

Známý režisér také do role starého Konopníka obsadil svého otce. Jaké to bylo natáčet s jedním z rodičů?  „On, stejně jako paní Pilátová (Konopnice) hrával zamlada divadlo, takže byl na vystupování před lidmi zvyklý. Řekl jsem mu nebo předehrál, co má udělat a jak to říct, on to udělal a šel do hospody na pivo. Tatínek byl veselá kopa, vždycky bavil společnost, tudíž byl v kolektivu velmi oblíbený, jak se dřív psalo,“ uzavřel vyprávění oblíbený režisér s nostalgií v hlase.

Bohužel je dnes už jeho tatínek mrtvý, ale režisér na něj s láskou vzpomíná. A nejvíc, jaká byla sranda při natáčení letní trilogie.

Zdeněk Troška chodil hodiny po lese s foťákem a vybíral les, cesty i louky. Při putování našli se svým asistentem i houby syrověnky, na kterých si oba pošmákli.Zdroj: Šíp/Roman Kraus

Více informacích o celebritách se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů