Šíp.deník.cz

Zemřela Aretha Franklin: Královna soulu podlehla zákeřné rakovině

Ve věku 76 let zemřela dvacetinásobná držitelka Grammy Aretha Franklin, přezdívaná královna soulu. Podlehla zákeřné rakovině slinivky, se kterou bojovala dlouhá léta.

1 / 20
Aretha Franklin

Aretha Franklin byla velikánkou rhytm and blues, soulové, gospelové i funkové hudby. Své poslední dny života strávila ve svém domě v Detroitu obklopena rodinou i přáteli.

 Aretha FranklinZdroj: winto

O své nemoci věděla od roku 2011, nepřiznala však, o jaký typ rakoviny šlo. Během let přerušovala koncerty, než se v roce 2017 na příkaz svého doktora rozhodla opustit koncertní haly.

Aretha FranklinZdroj: winto

Poslední koncert absolvovala loňského roku a o tři měsíce později ji fanoušci mohli slyšet zpívat na akci nadace Eltona Johna pro boj s AIDS.

K její smrti se vyjádřilo mnoho světových hvězd z hudebního průmyslu, i lidé, kteří Arethu obdivovali, mezi nimi například bývalý americký prezident Barrack Obama.

Aretha FranklinZdroj: winto

,,Aretha pomohla definovat Americký zážitek,“ prohlásil bývalý prezident ve svém tweetu. ,,V jejím hlase jsme mohli cítit celou naši historii – naši moc a bolest, naši temnotu a světlo, naši výpravu za vykoupením a tvrdě získaný respekt. Nechť královna soulu odpočívá ve věčném pokoji.“

Legendární soulový zpěvák a Arethin dlouholetý přítel Sam Moore nacházel k smrti své přítelkyně a kolegyně slova velmi těžko.

Aretha FranklinZdroj: winto

,,Zbožňoval jsem ji a vím, že pocity to byly vzájemné. A zatímco jsem zlomen jejím odchodem, vím, že je Aretha v rukou našeho Pána a už netrpí tou zatracenou rakovinou, která nám ji vzala,“ prohlásil.

,,Budu doufat, modlit se a spoléhat na fakt, že se s ní ještě někdy uvidím. Odpočívej v náruči našeho Pána, Re.“

Aretha FranklinZdroj: winto

Narozena 25. března 1942 do chudé rodiny v Memphisu, začala Aretha svou pěveckou kariéru v otcově kostele v kostelním sboru.

Aretha FranklinZdroj: winto

Už tehdy měla fantastický hlas, který lidem vyrážel dech. Netrvalo dlouho a Aretha se seznámila s takovými osobnostmi gospelu jako je legendární Mahalia Jackson.

Veleúspěšná Franklin začala nahrávat svou vlastní hudbu už ve věku 14 let. Na začátku šedesátých let podepsala nahrávací smlouvu s hudebním vydavatelstvím Columbia Records.

Aretha FranklinZdroj: winto

Zdálo se jí však, že ji nahrávací společnost limituje v talentu a nutí hudbu, kterou dělat nechce, proto v druhé půlce šedesátých let přestoupila k Atlantic Records.

Byla to trefa do černého, Franklin nalezla přesně to, co hledala, a hity se začaly psát samy. Koncem šedesátých let vévodila všem americkým žebříčkům.

Aretha FranklinZdroj: winto

Energetická píseň Resepct, kterou můžete znát z nekonečného počtu reklam, se setkala nejen s ohromným úspěchem, ale afroamerické a feministické organizace ji využívaly jako hymnu pro společenskou změnu.

 Aretha FranklinZdroj: winto

Koncem sedmdesátých let začala soulová éra odeznívat a nadšení fanoušků a kritiků pro její hudbu značně ustupovalo. Konec zlaté éry soulu však Arethu nijak nepoznamenal a v polovině osmdesátých let vydala nové album „Who’s Zoomin Who?“ s nesmrtelným hitem Freeway to Love.

Během dalších let spolupracovala Aretha s hvězdami jako George Michael, Frank Sinatra nebo Ray Charles, a zvládla s precizností přetvořit hity známých umělců jako Beatles, Simon a Garfunkel nebo Otis Redding.

Aretha FranklinZdroj: winto

,,V jednom z nejtemnějších momentů našeho života nejsme schopni nalézt správná slova, kterými bychom popsali bolest v našich srdcích. Ztratili jsme matku, nepostradatelného člena naší rodiny. Láska k jejím dětem, vnoučatům, neteřím, synovcům, sestřenicím a bratrancům neznala hranic.“ Řekla o smrti Franklin její rodina.

,,Jsme hluboce dojati neuvěřitelnou láskou a podporou ze strany blízkých přátel, příznivců a fanoušků z celého světa. Děkujeme za váš soucit a modlitby. Nyní vás prosíme, abyste v tomto náročném období respektovali naše soukromí.“

Aretha FranklinZdroj: winto

Fanoušci vzdali Arethě Franklin hold květinami a korunou, které položili na její hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Aretha Franklin bude navždy považována královnou soulu a jednou z největších zpěvaček naší historie.

Aretha FranklinZdroj: winto

Respect - Aretha Franklin

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů