Šíp.deník.cz

Žijí mezi námi?! UPÍŘI a jejich temná tajemství

Upíři jsou zkrátka senzace a zdá se, že v posledních letech se jim dostává pozornosti více než kdy dříve. Už jen vyjmenování filmů, které vznikly v poslední době, se sérií Stmívání v čele, stojí za pozornost a to nemluvíme o seriálech. Alespoň jeden film, většinou z americké produkce, viděl snad každý a ať už fandíte upírům, či vlkodlakům, je jasné, že pravděpodobnější je existence u upírů. Ostatně veškeré historky, v nichž se vysktují krvelačná monstra v lidské podobě se zvířecími tesáky, bývají většinou založeny na jakési pravdě a vyfabulovány do nesmyslných rozměrů. 

1 / 11

Ačkoli filmový průmysl byl upíry fascinován vždy, film Upír z Nosferatu vznikl již v roce 1922, řádné pozornosti se upírům dostává až koncem 20. a začátkem 21. století. v roce 1994 byl natočen film Interview s upírem, kde hlavní roli ztvárnili Brad Pitt a Tom Cruise, a diváci si zamilovali seriál Buffy, přemožitelka upírů, kde byli upíři ti zlí. Hvězda těchto krvelačných tvorů začala stoupat díky knihám Stephanie Meyer, která v roce 2005 vydala knihy o lidské dívce Belle, která se zamiluje do upíra Edwarda, jejím kamarádem je vlkodlak Jacob, no a znáte to. 

Historie upírů však sahá mnohem dále. Známe filmy jako Upír Nosferatu, české osmdesátkové sci-fi Upír z Feratu a mnoho mnoho dalších filmů, které mapují jak upíři žijí, čím se živí, jak funguje jejich hierarchie a mnoho dalšího. Jedná se o oblast, ve které nic není nemožné a všichni k ní mají co říct a tvrdit svou pravdu. Jaká je ale ta pravda, kterou lze podložit? 

Pravý upír je zvíře 

Pravý upír.Zdroj: Wikipedia

Pravý upír vypadá takhle a jedná se o druh exotického netopýra, který žije v Střední a Jižní Americe. Živí se výhradně krví teplokrevných živočichů. Je tedy skutečně možné, že by pil krev z člověka, kdyby překonal svůj přirozený strach, který z lidí má, protože je jen zhruba 8 cm velký. Od tohoto malého tvorečka zřemě pramení valná většina hororových příběhů plných krvelačných nestvůr, které pijí lidskou krev po litrech, případně se v ní koupou. 

Od zvířete k člověku

Upír saje lidskou krev.Zdroj: Profimedia

Historie upírů jako lidí má tradici právě ve Slovanské mytologii a to velice barvitou. V původní mytologii se upírem stával člověk zemřelý nečistým způsobem, sebevraždou, či byl popraveným zločincem. Upírem bylo také dítě čarodějnice, zplozené po koitu s démonem. Někde se věřilo, že k tomu, aby se mrtvola změnila v upíra, postačí, aby přes ni přeskočil vzteklý pes. V dobách po nástupu křesťanství se také začalo věřit, že upírem se může stát osoba pohřbená bez obřadů , nebo pokud byly tyto obřady provedeny špatně, anebo osoba narozená v určitou dobu (např. o Vánocích). Podle srbských tradic se upírem mohl stát i živý člověk s vrozenými předpoklady.

Upíři se dali poznat

Upíra můžete zabít jedině dřevěným kůlem, nebo stříbem.Zdroj: Profimedia

Podle pověstí měl mít upír podobu člověka bez kostí nebo i bez nosu (ehm Voldemort?), mohl mít hnědé, zelené nebo červené oči a kovové zuby. U východních Slovanů mohl mít hadí jazyk, mohl být slepý či hluchý. Pokud byla žena upírkou, vynikala nad jiné svou neobyčejnou krásou a výjimečností. Její tvář byla mrtvolně bledá, vlasy byly černé jako havraní křídla, rty rudé jako čerstvá krev a při pohledu do jejích tmavých či rudých očí jste mohli vidět celou panenku. Pro okolní lid byl neodhalený upír postavou záhadnou, ale díky svému „charismatu“ a atraktivitě velmi vyhledávanou. Pověstné jsou upírovy silné sexuální tužby, které uspokojovala mileneckým vztahem s člověkem. 

Z chudáka vyvrhelem

Jak to bylo doopravdy?Zdroj: Profimedia

Faktem ovšem je, že neslyšící a nevidomí byli vždy na okraji společnosti a většinové obyvatelstvo jimi opovrhovalo. Stejně tak ostatními lidmi, kteří se nějak vymykali a fyzicky byli jiní. Bylo pak pro celou společnost jednoduché takového člověka odsoudit, označit a upíra a vyhnat za město. Proti upírům se většina obyvatel vyzbrojovala stříbrnými kříži, dřevěnými kůly a celý dům si kropila svěcenou vodou. Zkrátka něco jako dnešní octování proti chemtrails. Dělají to ti, kdož jsou inteligenčně na níži. 

Šíp je všude

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů