Šíp.deník.cz

TAJEMSTVÍ smrti Petra Muka: Blízký kamarád promluvil

Kdyby ještě žil, oslavil by před pár dny narozeniny. Jenže nežije… Letos je to už devět let, co tento svět opustila jedna z hvězd naší hudební scény. Petr Muk (†45) odešel ve chvíli, kdy měl všechno – rodinu, úspěch i peníze. A dokonce úspěšně bojoval i s démony, kteří ovládali jeho duši. Dodnes se tak kolem jeho smrti rojí otazníky, na které se pokusil odpovědět jeden z jeho nejbližších kolegů.

1 / 17
Petr Muk

Petr Muk se na vrcholu popularity držel dlouhá léta. Úspěšné bylo seskupení Oceán, později i Shalom. Neméně slavnou se ovšem stala i jeho sólová dráha, zapojil se také do muzikálů. Média ale vždy plnily i články o jeho soukromí, o ženách, drogách, nebo maniodepresivní psychóze, se kterou bojoval.

Až teď, přesně po pěti letech od jeho smrti, vychází kniha jeho dlouholetého kolegy a přítele Karla Deniše, ve které hudební producent a publicista mapuje nejen Mukovu pracovní dráhu, ale také se snaží uvést na pravou míru vše, co se o něm říkalo nebo psalo.

Ženy, víno a co dál?

Proslavil se i v muzikálechZdroj: Profimedia.cz

Ženy v životě zpěváka hrály obrovskou roli. Ač měl za sebou několik dlouhých vztahů, zároveň si rád užíval život opěvované hvězdy. „Chceme – li věřit jeho vlastnímu prohlášení, pak počet jeho intimních partnerek činil „naprosto šokující a nehorázné číslo, ať už si pod tím představíme cokoli. Je nesporné, že výzev bylo mnoho, otázka zní, kolik bylo akceptací," snaží se Mukovo prohlášení krotit Deniš.

Strávit noc s hvězdou bylo určitě pro mnoho žen vzrušující, soužití se zpěvákem už ale tak jednoduché nebylo. Bývalá vokalistka skupiny Shalom Michaela Klímková žila s Mukem jedenáct let a teď prozradila, že někdy jen s velkým sebezapřením.
„Když budu upřímná, naše poslední dva roky už pro mě byly ztracené. Čím dál víc jsme se hádali a v hádkách jsme si taky dost ubližovali. Jednou z takových posledních kapek bylo, když na mě docela expresivně povykoval, že si nedovede představit, že bych jednou byla máma. V ten okamžik jsem si řekla, že je to asi hodně špatně," řekla Klímková.

Marihuana ano, kokain raději ne

Petr MukZdroj: Jarka Kuncová

A jakou roli v životě zpěváka hrály drogy, které samozřejmě také patří k většině umělců? „Pokud oprávněně považujete za drogy nikotin a alkohol, pak nemám dobré zprávy, protože v obou případech byl Petr nesporně velmi in," napsal Karel Deniš s tím, že hlavním problémem bylo, když Muk pil na smutek či na prášky. „V kombinaci s léky to byla třaskavá směs, kterou občas neukočíroval. Nejméně jednou už to bylo skoro na léčení, ale bez jeho ochoty to nebylo možné realizovat – a on pak sám silně ubral," popisuje Mukův kolega, který se ale snaží vyvrátit, že by ve zpěvákově životě byly silně přítomné i jiné drogy. Rád si prý zakouřil marihuanu, kokainu ale nikdy zcela nepropadl. „Pokud Petr tvrdil, že drogy dlouhodobě nebere, pak nelhal: do této definice ovšem nepromítl sice nesystematické, leč existující pokusy."

Krutý nepřítel jménem deprese

Karel Svoboda měl v životě podobné problémyZdroj: Profimedia.cz

Své vrcholy a propady by ovšem zpěvák nejspíš bez problémů zvládnul, nebýt jeho celoživotní průvodkyně – maniodepresivní psychózy. Kdy ale poprvé zjistil, že jeho stavy jsou znakem skutečné nemoci? „Do roku 1994 jsem se deset let neléčil a přikládal to vnějším vlivům," řekl Muk v jednom z rozhovorů. Ani jeho pozdější léčba ale nebyla vždy úspěšná. „Moje léčba nebyla správná, léky byly slabé. Tehdy jsem se pokusil o sebevraždu a dostal se na kliniku, kde mi konečně dali správné léky podle mé diagnózy," popsal zpěvák rok 2006.

Rok plný zvratů

S manželkou Evou a dcerou NoemiZdroj: Astrosatmedia

I když byl někdy na dně, což se týkalo muziky, žen, nebo jeho nemoci, snažil se Petr Muk dál bojovat ze všech sil. Události v jeho posledním prožitém roce rozhodně na první pohled nenasvědčovaly tomu, že by to zpěvák chtěl „zabalit." Radost mu dělala dcera Noemi, kterou měl s manželkou Evou, dodržoval léčebný režim a rozhodně neměl, díky muzikálu Mona Lisa a vystupování, nouzi o peníze. Také na novou desku skládal vlastní melodie a slova.

Na druhou stranu v novém hudebním seskupení nešlo vše od začátku podle jeho představ a také měl starosti s rekonstrukcí bytu a domu na Vinohradech.

Bylo toho moc…

Petr MukZdroj: Profimedia.cz

Nová deska se rodila velmi pomalu, protože série neustálých úprav zdržovaly její vydání. Do toho zpěvák odjel několik velkých koncertů s Evou Pilarovou, což ho stálo hodně sil a řešil možný návrat skupiny Oceán.

Nakonec se ovšem album podařilo dokončit a Petr Muk s ním byl velmi spokojený. Nebylo nic, co by ho mohlo skutečně tížit. „S Richardem Dušákem plánovali podzimní turné a také začal rodinně opět žít naplno, jenže to už se blížil onen osudový čtyřiadvacátý květen," popsal poslední dny zpěváka Karel Deniš.

Proč vlastně zemřel?

K jeho hrobu chodí spousta fanoušků.Zdroj: Profimedia.cz

Petr Muk byl nalezen nad ránem mrtvý ve svém bytě poté, co se vrátil z jednoho z nočních tahů. Podle pitevní zprávy, kterou otiskl bulvární deník, měl v krvi 2,65 promile alkoholu a příčinou smrti bylo udušení zvratky. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan označil Mukovu smrt jako nešťastnou událost.

A i když se dalších několik měsíců spekulovalo o tom, jestli zpěvák odešel nebo neodešel z tohoto světa dobrovolně, nikdo už nikdy přesně nezjistil, co se oné osudné noci vlastně stalo. Sám Karel Deniš nevěří tomu, že by měl tehdy Petr Muk vážné důvody k sebevraždě.

Nehoda, která se neměla stát

Petr MukZdroj: Tilen Vajt

„Před pár lety bych měl spíš tendenci věřit jeho úmyslu ukončit vlastní život: byl tehdy teprve na začátku účinku nové léčby duše, měl za sebou nejméně jeden suicidální pokus, zemřela mu matka, velmi složitě skládal písně a hledal hudební spolupracovníky pro další fázi kariéry, bolestně nezvládal přípravu premiéry Golema, byl postaven před sebevraždu psychicky podobně ustrojeného Karla Svobody…Ale v roce 2010, ve chvíli jasně úspěšného nového startu?"

Tohle všechno tak jasně nahrává tomu, že Petr Muk opravdu tehdy jen nechtěně přivolal smrt, se kterou už v minulosti párkrát koketoval. V roce 1992, kdy se ho novináři ptali na to, co by chtěl mít napsáno na svém hrobě, Petr Muk odpověděl: „Ještě nechci umřít." Jak se zdá, nechtěl ani před pěti lety. Smrt si ale bohužel nejspíš sama vybrala, kdy zpěváka odvede z tohoto světa.

Co nosí v kabelce Eva Decastelo?

Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů