V Americe se s pojídáním placenty můžete setkat celkem běžně, ale v končinách, jako jsou Česko a Slovensko, budí tato záliba spíše rozpaky. Slovenská herečka Zuzana Kanócz si z toho ale nic nedělá a placentu po svých třech dětech si schovala do mrazáku.
Hned po porodu se pro slovenský časopis Zdravie rozpovídala o tom, jak část vaku, ve kterém rostly devět měsíců její děti, konzumovala rovnou v porodnici.
Konzumaci placenty jí na Slovensku nedovolili, další děti tedy rodila v Rakousku
„Při Lucasovi mi to nedovolili, protože jsem rodila tady na Slovensku. Ale dívky se narodily v Rakousku, kde mi to umožnili,“ prozradila Kanócz, která tím dala najevo, co si o fungování poporodní péče na Slovensku myslí a že dává přednost porodům v zahraničí.
Její manžel, herec Juraj Loj, se nechal slyšet, že se nejednalo o žádná jatka. Herečka si prý uždíbla jen kousek velký jako nehet od malíčku. Proč si ale zbytek placent od všech svých dětí dává do mrazáku?
„Máme je v mrazáku a plánujeme je zasadit pod stromky na chatě. Pro mě má placenta velmi velký význam, vždyť jen díky ní se děťátko může v těle matky vyvinout. Proto si myslím, že to není žádný biologický odpad, jak někdo říká,“ svěřila se se svými pocity kráska.
Herečka se nechala inspirovat českými i světovými hvězdami, které placentu pojídají
Zuzana se také odvolává na slavné hvězdy, které také tvrdí, že je to zdravé. Za zmínku stojí třeba mega celebrita Kim Kardashian, ale ani v Česku to není u celebrit výjimkou. Svou placentu konzumovala prý i Míša Tomešová či Eva Burešová.
Jaká je ale pravda? Rozhodně není jednoznačné, že je placenta zdravá, někteří lékaři dokonce říkají, že je její konzumace pro matku i dítě nebezpečná. Doporučují ji raději usušit a zpracovat do kapslí. Některým matkám prý její pojídání dokázalo pomoci s poporodními depresemi.