Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Andalusie, Španělsko: Gastronomický ráj

Není těžké odhadnout, proč se této oblasti říká bílý kopec.
Snímek Córdoby připomíná Prahu.
Netradiční most nahání trochu hrůzu.
To je ona, jedna z nejstarších korid světa.
Sdílej článek:

Když má dovolená být víc než jen odpočinek, musí se odehrávat na hodně zajímavém místě a navíc s poutavými zvyky. Jedním z nich je španělská Andalusie na samém jihu Pyrenejského poloostrova. Kromě tepla, moře, kultury a historie zde hraje důležitou roli i gastronomie.

Letní dovolená rovná se koupání a v Andalusii je tato možnost rozdělená. Turisté mají na výběr Středozemní moře i Atlantický oceán. První varianta je překvapivě chladnější, protože jsou zde nevyzpytatelné studené proudy. Přesto Španělé zejména v okolí Costa del Sol vybudovali mnoho hotelových komplexů s oblázkovými plážemi. Oproti tomu pobřeží Atlantiku poblíž města Huelva je příjemné díky písečným plážím s pozvolným přístupem do vody a snesitelnější teplotě vody. Ani hotely oblast obsypaná není, spíše jde o romantické místo, kam se sjíždějí lidé z celého poloostrova a kde se dá bydlet v kempech nebo v útulných vesničkách.

Cádiz, Gibraltar, Sevilla…

Z hlediska historie je jih země bohatý. Památkám dominuje nejstarší španělské město Cádiz, které uchvátí křivolakými uličkami s množstvím barů a restaurací s prvky nezaměnitelné koloniální architektury. Máme-li jmenovat jedno konkrétní místo, kam se vydat, je jím pozorovací věž Torre Tavira, odkud si lze interaktivně prohlédnout celé město.

Dalšími místy a sídly, která stojí za návštěvu kromě známé spojky s Afrikou Gibraltarem, jsou Sevilla s největší katedrálou na světě, městečko Ronda s jednou z nejstarších korid ve Španělsku či modernější Málaga s ohromným množstvím tapas barů. Tedy zařízeními slibujícími nezapomenutelný zážitek z hlediska gastronomie (viz Co jsou tapas).

Kromě tapas doporučujeme v Andalusii poznat i jiné pokrmy. Rabo del Toro je pečená býčí oháňka, opravdová delikatesa, kterou dostává toreador poté, co porazí v koridě býka. Ani španělský národní pokrm paela rozhodně nejde opomenout. Nevíte, co to je? Směs rýže, šafránu, krevet, kuřecího masa a mušlí. Kouzlo mají studené polévky, které pomalu pronikají i do českých luhů a hájů. Ajo blanco je česnečka, gaspacho rajčatová.

Jamon, to je ono

Samostatnou kapitolou je pojídání sušené šunky jamon. Té se produkuje několik druhů, např. podle délky zrání nebo druhu prasat, z nichž pochází. Nejdražší je jamon iberico de bellota, a to z důvodu, že prasata jsou před porážkou krmena pouze žaludy ve volném výběhu na loukách.

Typickou ukázku zábavy v Andalusii lze zažít v malažském baru La Casa de Guardia. V něm je asi dvacet dřevěných sudů s místními likérovými víny. Hosté u nich stojí a popíjejí. Obsluha píše útratu křídou na bar a po zaplacení vše smaže. Přítomní Španělé jsou ve všech situacích přátelští a družní, bohužel jedinou slabinou je komunikace. Bez jejich mateřského jazyka takřka není šance na rozumnou konverzaci ani s mladými obyvateli, kteří jinak dokážou dovolenou pořádně oživit…



Co jsou tapas

Malé porce, jednohubky nebo prostě tzv. „chlebíčky". Některé restaurace nabízejí menu šéfkuchaře například šesti tapas za šest eur. Host tak ochutná více specialit zároveň, protože každé tapas je jiné. Mohou to být plody moře – krevety, kalamáry, chobotnice, dále masové koule, vepřové maso v omáčce, sušená šunka jamon, kus kus, olivy nebo třeba sýry. Tapas se podávají jednotlivě, raciones je zmíněné menu a semi raciones je poloviční porce.


Kolik co stojí
Tapas - od 1,3 eura (cca 33 Kč)
Tapas menu - od 6 eur (cca 150 Kč)
Pečená býčí oháňka - 10 eur (cca 250 Kč)
Pivo v restauraci - od 2,5 eura (cca 60 Kč)
Láhev vína v restauraci - od 8 eur (cca 200 Kč)
Láhev vína v obchodě - od 5 eur (cca 125 Kč)

Sdílej článek:
Autor: Lukáš Vrkoč

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT