Šíp.deník.cz

Kuba, to není jen Havana a Varadero

6 fotografií 6
Stará americká auta - jedno z poznávacích znamení Kuby.
Stará americká auta - jedno z poznávacích znamení Kuby.
Zdroj: Profimedia.cz
Cayo Largo, pláž bez lidí... Oslavy příchodu nového roku se nesou ve znamení tanečnic a barev. Hradby věznice Guantánamo budí respekt. Typický obrázek z Kuby, podobných amerických bouráků z 50. let jsou v ulicích k vidění tisíce.
Sdílej článek:

Karibská sezona startuje! Stejně jako každý rok v období od prosince do března míří Češi do exotických destinací. A právě území mezi Severní a Jižní Amerikou je jednou z nejvyhledávanějších. Velkým lákadlem je Kuba, která kromě tradičních míst skrývá na jihu ostrova mnoho zajímavého.

Navštívit proslulé kubánské letovisko Varadero se stovkami ubytovacích kapacit lemujících šestnáctikilometrovou pláž je snem mnoha turistů. Ovšem naprosto natvrdo je nutné říci, že zůstat celý pobyt jen zde je nuda. Karibský ostrov ovládaný „castrovským" režimem je od jednoho konce na druhý protkaný místy, v nichž se snoubí historie, příroda, kultura i neskutečná romantika. A je jen na každém návštěvníkovi, jaké cíle si z bohatého menu vybere.

Začít může třeba na západě země. Přesně tímto směrem od hlavního města Havany, které by samozřejmě v itineráři turisty minimálně na jeden den nemělo chybět, je provincie Pinar del Rio se stejnojmennou metropolí. A právě zde se pěstuje tabák, z něhož se tradičním způsobem vyrábějí slavné doutníky. Krasové údolí Viňales je zase vyhlášené zachováním typické koloniální architektury.

Přes zastávku v „kubánských Benátkách" nebo také „Městě mostů" Matanzasu, vzdáleném necelých 90 kilometrů od Havany, ovšem už východním směrem, můžete absolvovat přesun přes vnitrozemí na druhou stranu ostrova. Zde je město Cienfugos, které získává na zajímavosti zejména svou polohou v úzké zátoce. Právě ta jej v minulosti chránila před útoky pirátů. Za zmínku stojí i přesně pravoúhlé uspořádání ulic. A jsme na samém jihovýchodě, který je velmi významnou částí Kuby. Vojenská základna Guantanámo, pojmenovaná podle nedalekého města, je celosvětově významným historickým pojmem. Od roku 2002 slouží jako věznice pro zločince podezřelé z terorismu.

Mnohem zajímavější místem této části ostrova ovšem je Santiago de Cuba, bezmála půlmilionové město s typickými znaky minulosti (mj. pevnost San Pedro de la Roca), ovšem také s parkem Baconao jakožto biosferickou rezervací, v níž lze najít přírodní i umělé atrakce. Mezi ně patří například domorodá vesnice, jedenapadesát metrů vysoká skála s výhledem do širokého okolí, kávové plantáže, osamocené pláže i přírodní úkazy. Podobně jako Baconao je však rozmanitá celá Kuba a bylo by opravdovým hříchem poznat ji jen v podobě jedné, byť šestnáctikilometrové pláže…

TIPY NA VÝLET

Silvestr v Karibiku –Za termín na přelomu roku zaplatíte o něco více než o týden později, při nefalšovaném karibském silvestru však zažijete něco, na co nikdy nezapomenete. Drinky, místní tance, zábava až do rána kdekoliv na ostrově a hlavně teplo – co víc si přát!?

Cayo Largo –Kdepak, na profláknutém Varaderu úplný klid nenajdete, kdežto zde ano. A přestože se počet hotelů neustále zvyšuje, pořád jich je na Cayo Largo na třicetikilometrovou pláž málo. A navíc zde tolerují nudismus…

Trinidad –Historie jednoho z nejstarších kubánských měst sahá až do roku 1514. Zatímco v jeho okolí jsou významné plantáže s cukrovou třtinou, centrum je výkladní skříní koloniální architektury. Však je také Trinidad od roku 1988 na seznamu světového dědictví UNESCO.

KOLIK CO STOJÍ

Letenka                       od 14 000 Kč

Ubytování/noc            od 12 CUC (cca 300 Kč)

Voda 1,5 l                    od 0,7 CUC (cca 18 Kč)

Pivo plech                   cca 1 CUS (25 Kč)

Míchaný nápoj           2,5 CUC (cca 65 Kč)

Večeře v restauraci    od 5 CUC (cca 125 Kč)

Pozn:CUC je konvertibilní peso a tzv. turistická měna. Platit ale není problém v dolarech či eurech.

LUKÁŠ VRKOČ

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů