Šíp.deník.cz

Největší africké poklady aneb Když je VIDĚT málo… Kde se skrývají?

6 fotografií 6
Zambie/Zimbabwe: Milionové vodopády
Zambie/Zimbabwe: Milionové vodopády
Zdroj: Profimedia.cz
Botswana: Řeka z televize JAR: Unikátní hora Maroko: Smíšená exotika Pozorování volně pobíhající zvěře je opravdovým zážitkem.
Sdílej článek:

Největší strach ze zákeřné eboly už opadnul a do Afriky nemusí být při dodržení základních pravidel a doporučení rizikové cestovat. Nejteplejší kontinent světa slibuje dobrodružství, setkání s životními podmínkami, které si neumíme ani představit, ale také místa, jež nejde nazvat jinak než jako úchvatná. Tady jsou…

Zambie/Zimbabwe: Milionové vodopády
Řekli byste, že k tomuto místu v Africe dorazí přes tři sta tisíc turistů ročně? Asi ne… Nicméně jde o fakt umocněný dalšími číselnými údaji, které berou dech. Tak například Viktoriinými vodopády každou vteřinu proteče milion litrů vody, padají dolů sto deset metrů, jsou sto padesát milionů staré a na řece Zambezi od sebe oddělují část Zambie a Zimbabwe. Jenže pouhýn sledováním jednoho z nejúchvatnějších míst Afriky exkurze nekončí. Vodopády lze podobně jako jinde na světě i prožít. Je libo rafting, rychlou loď, adrenalinový bungee jumping, let nad nimi rogalem či helikoptérou nebo i nocleh? Není problém!

JAR: Unikátní hora
Jasně, typických hor stolového typu najdeme po světě mnoho, ta originální je jen jedna a místo má v Jihoafrické republice. Takže když se zbavíte strachu z pobytu v zemi s nadprůměrnou kriminalitou, můžete poznat, co jiní ne. A jak se nad dominantu činící nad Kapským Městem dostanete? Můžete lanovkou, která se během cesty otáčí a nabízí mimořádný výhled, jenže k té míří tradičně pořádně dlouhá fronta, a to může vypadat jako ztráta času. Pak je tu možnost po svých, jenže při výstupu nahoru zde zemřely už tisícovky odvážlivců, protože nerespektovali místní cedule a stoupali tam, kde neměli. Do kilometrové výšky se však dá rozhodně vyjít i bezpečně!

Botswana: Řeka z televize
Měří 1600 kilometrů a vede hned přes tři země, ale to je jen základní údaj. Důležité je to, co se děje kolem řeky Okavango. A to jsou stovky tisíc zvířat různých druhů situovaných podle toho, kde se zrovna nacházíte. Přítomnost žiraf, slonů. zeber ale i krokodýlů nebo hrochů a nespočtu druhů ptáků dělá z okolí řeky zejména v letních měsících, kdy je v ní nejvíce vody, doslova divočinu, kterou jinde nezažijete. Ne nadarmo se tok z jihu Afriky dostal až na televizní obrazovky. V roce 1993 se premiérově vysílal seriál s názvem Okavango. Nešlo sice o kdovíjaký trhák, ale ta kamera vpravdě stála za to!

Maroko: Smíšená exotika
Egypt, Tunisko, popřípadě nějaká větší exotika a na Maroko se tak nějak zapomíná. Přitom se zde mísí africká, arabská i evropská kultura a to na mnoha jiných místech nenajdete. Ztratit se můžete nejen v tom, co se k čemu hlásí a patří, ale třeba i v křivolakých uličkách Fezu, kterých jsou tisíce a zorientovat se v nich je prakticky nemožné. Ten pravý šrumec ale čeká na tržištích či ještě lépe na orientálních bazarech. Jejich atmosféra zejména v Marrakéši je nepopsatelná a vy budete smlouvat a smlouvat tak, jak to mají (nejen) Maročané rádi.




CHUDOBA, KTERÁ NUTÍ K ZAMYŠLENÍ
Narazíte na ni v každé africké zemi bez výjimky. A zřejmě takhle od stolu si ani nebudete umět představit, co pravá chudoba obnáší. To se musí poznat na vlastní kůži. Vymoženosti moderní civilizace? Absolutně ne! Základní sociální zařízení? Kdepak! Kultivované obydlí? Výjimečně. I proto cizinci s charitativním cítěním pravidelně vozí nebo i nechávají posílat základní věci každodenní potřeby. Ani tužky či propisky do škol nejsou výjimkou. Jde sice o maličkosti, nicméně k rozvoji chudinských částí černého kontinentu pomoci mohou!


JAK NA OČKOVÁNÍ
* Při cestě do Afriky se obecně doporučuje očkování proti hepatitidě typu A, při delším pobytu i proti hepatitidě typu B a u některých zemí i proti žluté zimnici.
* Při pobytu na venkově a v přírodě je důležité i očkování proti vzteklině, např. při kousnutí psem je však nutné vyhledat lékaře a aplikovat další dávky.
* Téměř do všech oblastí Afriky je nutná antimalarická profylaxe a vzhledem k nedostatku nezávadné pitné vody i očkování proti břišnímu tyfu.
* Dbejte na včasné aplikování ochranných látek, honit něco týden před odletem je určitě pozdě.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů