Šíp.deník.cz

Řím přitahuje turisty jako MAGNET! I v dubnovém hávu...

6 fotografií 6
Řím má v dubnu skvělá lákadla!
Řím má v dubnu skvělá lákadla!
Zdroj: Profimedia.cz
Španělské schody Fontána di Trevi Koloseum Vatikán
Sdílej článek:

Řím. Samotný název města působí vznešeně a připomíná kdysi mocné sídlo celého impéria. Ovšem i dnes, o tisíce let později, má italská metropole obrovskou sílu. Jako magnet přitahuje turisty z celého světa na historické památky, umění, vyhlášené módní značky, či výbornou gastronomii. A právě v dubnu má Řím i jiná lákadla.

Přesně hodinu a půl zabere let z Prahy do italského hlavního města. Tak proč si o jednom víkendu místo na chalupu nezaskočit do Říma? Jistě, je to trochu nadnesené, ale Věčné město nesmí chybět na seznamu žádného poctivého cestovatele.

V Římě se mísí dávná historie s moderním světem. V ulicích nelez přeslechnout všudypřítomné hlučené skútry, na každém kroku turisty rovněž lákají voňavá bistra a restaurace s vyhlášenými italskými víny. Žízeň abstinentů zase ukojí voda z fontán, která je pitná.

Slavná metropole osloví návštěvníky každého věku. A v dubnu je mnoho důvodů navíc, proč právě sem vyrazit za poznáním. První aprílový víkend se ponese ve znamení Velikonoc. Současně začíná akce Festa della Primavera – svátky jara plné květů a romantiky. Kostely jsou slavnostně nazdobené a slavné Španělské schody (viz. 5 nej…) bývají osázené květinami.

Duben nabízí ještě jednu oslavnou událost. Na datum 21. 4. připadá výročí založení města (viz. Legendy o založení). Narozeniny Říma se nesou ve veselém duchu. Koná se průvod a na každém rohu nějaké to pouliční vystoupení. Hodně atraktivní jsou gladiátorské bitvy, večer pak nesmí chybět ohňostroj a koncerty. Navíc bývají volné vstupy do muzeí a na památky, což se vyplatí.

Mimo to je duben v Itálii měsícem artyčoků, které se podávají snad na milion způsobů. Po lahodné gastronomii už zbývá jen nakoupit luxusní módní kousky na Plaza di Spagna, nebo ulici Condotti. Někdo možná před odletem stihne ještě výstavu vynálezů Leonarda da Vinci a po úžasném víkendu honem zpět (z netradiční chalupy) domů…




5 NEJ…
Koloseum - Zřejmě největší symbol Říma brzy oslaví 2 tisíce let! Přesto, že jde o zříceninu, otevřený amfiteátr, co pojal až 50 tisíc lidí, prostě musíte vidět. Frontám se vyhnete s Roma Pass.

Fontána di Trevi - Obrovská vodní oáza v centru je dalším poutním místem turistů. Každý, kdo si chce naklonit štěstěnu, by měl vhodit do kašny nějaký ten drobák. Bohužel se zrovna rekonstruuje.

Španělské schody - Na chvíli si sednout a užívat si atmosféru italské metropole? Tak tahle pauza musí přijít na Španělských schodech na náměstí Piazza di Spagna. Počítejte ale s tím, že bude plno.

Pantheon - Chrám starší než Koloseum musel být vinou požárů několikrát přestavěn. Až do 15. století pak držel primát jako největší stavba s kopulí na světě. Je úžasně zachovalý!

Vatikán - Městský stát a sídlo Papeže má význam nejen pro katolíky. Na náměstí sv. Petra s bazilikou uděláte stovky fotek. Ale pozor, dovnitř vás pustí jen se zakrytými koleny a rameny…


HLEDEJTE ROMA PASS
Hned na letišti, nebo v trafikách v centru města se dá pořídit Roma Pass. Jakýsi pomocník každého turisty se rozhodně vyplatí. Brožura obsahuje nejen mapku Říma a info o památkách, je také třídenní „lítačkou" na hromadnou dopravu a s Roma Pass máte ještě dva volné vstupy na libovolné památky (mimo Vatikán). A navíc nebudete muset stát frontu. Stojí tedy za to finančně i časově.


KOLIK CO STOJÍ
Zájezd Eurovíkend se snídaní - cca 6000 Kč
Zpáteční letenka z Prahy - od 2500 Kč
Noc v hotelu *** - od 1000 Kč
Hlavní jídlo v restauraci - od 200 Kč
Víno v restauraci - od 100 Kč
Občerstvení ve stánku - od 100 Kč
Roma Pass - 1000 Kč

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů