Šíp.deník.cz

Úchvatné národní parky Spojených států: Člověk je jen HOST…

5 fotografií 5
Grand Canyon
Grand Canyon
Zdroj: Profimedia.cz
Yellowstonský národní park Great Smoky Mountains Yosemitský národní park Národní park Sequoia
Sdílej článek:

V prostředí velkoměst snadno a rychle nabudete dojmu, že lidé jsou pány modré planety. Jaká pošetilost… Americké národní parky jsou úžasná a chráněná území, kde příroda nepřestává ohromovat. Mezi obrovskými stromy, horskými masivy, kaňony, gejzíry, nebo třeba hladovými medvědy ještě rychleji pochopíte, že lidé jsou na Zemi jen hosté.

Spojené státy Americké jsou třetí největší stát světa a na ploše 9,6 milionu km2 (pro srovnání ČR má 79 tisíc km2) najdeme úžasné kouty přírody, které vliv člověka dosud nezasáhl. Těmto přírodním zázrakům se souhrnně říká národní parky.

V USA se aktuálně nachází 58 takto klasifikovaných území. Jednotlivé parky jsou ale odlišné jako den a noc. Někde narazí turisté na mohutné gejzíry tryskající z hlubin země už tisíce let, jinde ohromí stromoví obři a dalším chráněným místům zase vládnou holé skály, nebo proslulý kaňon.

Srdcem každého parku je Visitor Centers, kde se návštěvníci dozvědí základní informace o bydlení, turistických trasách, nebo dostanou povolení ke kempování, či rybolovu. Rozhodně si nikdo nesmí zapomenout příručku s mapkou, ale hlavně užitečnými údaji, např. co dělat, když potkáte medvěda…

Ano, ani takové setkání není v přírodních rezervacích Ameriky výjimkou. Navštívit každý z národních parků by bylo snad životním posláním. Šíp proto představuje 5 NEJ.



NEJSTARŠÍ
Yellowstonský národní park
Je to zřejmě nejslavnější a jistojistě nejstarší národní park světa. A také možná nejdivočejší místo na Zemi – dvě třetiny všech přírodních gejzírů se nacházejí právě tady. Jeden z nich nese název Starý Spolehlivec a tryská každých 64 minut do výšky 40 metrů. Za posledních 120 let prý ani jednou nevynechal! Krom gejzírů je zde k vidění 110 vodopádů, horké prameny, bublající bahenní sopky a šťastlivci mohou potkat národního ptáka USA – orla bělohlavého, nebo v horším případě medvěda grizzly.
Založen: 1. března 1872
Rozloha: 8983,2 km2
Počet návštěvníků: 3,4 milionu za rok

NEJVYŠŠÍ
Národní park Sequoia
Jak už název napovídá, v tomto parku jsou doma sekvojovci obrovští, nejvyšší stromy světa. K roku 1890, kdy byl druhý nejstarší NP vyhlášen, se datuje ještě jedna událost: tehdy naposledy zde byl sekvojovec poražen. Dnes jsou tyto až 80 metrů vysoké stromy, vedle kterých se člověk cítí jako trpaslík, přísně střežené. Největší z největších se jmenuje Generál Sherman. Měří 84 metrů, obvod má 31 metrů a starý je podle odhadů 2700 let… Park si uchovává krajinu před příchodem evropských osadníků do USA.
Založen: 25. září 1890
Rozloha: 1635,1 km2
Počet návštěvníků: 1,1 milionu za rok

NEJSLAVNĚJŠÍ
Grand Canyon
Prakticky celou plochu tohoto národního parku zabírá samotný Grand Canyon, nejslavnější kaňon světa. Jeho rozměry jsou totiž úchvatné: délka činí 446 km, je široký 500 metrů až 29 km a největší hloubka je 1600 metrů. Řeka Colorado jej hloubila dva miliony let, moderní svět přitom tuto dechberoucí přírodní scenérii objevil až v roce 1540… Ti, jež zde kempují, musí dbát především na kvalitní spacák. Od září do června tu jsou velmi studené noci. Většina z turistů si ale k Velkému kaňonu jen odskočí z Las Vegas.
Založen: 26. února 1919
Rozloha: 4926,7km2
Počet návštěvníků: 4,3 milionu za rok

NEJROZMANITĚJŠÍ
Yosemitský národní park
Ve státě Kalifornia se nachází celkem 8 parků (nejvíc USA), jednoznačnou jedničkou je ten Yosemitský, jehož předností je především rozmanitost. Na jeho území se nachází Yosemitský vodopád – s celkovou výškou 739 metrů nejvyšší v Severní Americe, či slavný žulový monolit El Capitan – ten je pro změnu největšší na světě. Mezi skalisky se najde také sekvojový les a domov v Yosemitu mají také medvědi. Jídlo a vše ostatní, co voní (zubní pasta) musí turisté schovat do speciálních plechových beden, jinak budou mít nezvaného hosta.
Založen: 1. října 1890
Rozloha: 3080,7 km2
Počet návštěvníků: 3,9 milionu za rok

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ
Great Smoky Montains
Je to zajímavý paradox. Přestože z našeho výběru je Great Smoky Montains nejméně známý, jde o nejnavštěvovanější park USA. A to o parník! Celých 95 procent parku je pokryto lesem, který patří k nejstarším na Zemi a zároveň jde o největší prales na východě země. Lesů je tu vlastně pět druhů, což umožňuje výskyt 17 tisíc druhů rostlin a zvířat. Turisty láká také výstup na vrchol Mount Le Conte, z kterého jsou neopakovatelné výhledy, nebo návštěva historických stavení v soutěsce Cades Cove.
Založen: 22. května 1926
Rozloha: 2110,4 km2
Počet návštěvníků: 9,7 milionu za rok




KOLIK CO STOJÍ
Jednorázové vstupné - 60 až 300 Kč
Vstupné za vozidlo* - 235 až 625 Kč
Annual Pass** - 2000 Kč
Nákup dřeva na táborák - cca 150 Kč
Ubytování v hotelu v parku - od 3000 Kč
Místo v kempu*** - od 200 Kč
---
* Nezáleží na počtu lidí v autě.
** Permanentka do všech parků s platností 12 měsíců.
*** Jedna částka zahrnuje místo na vůz, stan, ohniště, na atd. a počtu lidí nezáleží.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů