Šíp.deník.cz

ZÁHADNÁ hora KAILAS! Místo, kam lidská noha NIKDY NEVKROČILA! Nejde to!

Na světě není mnoho míst, která by byla opravdu neobjevená a ještě méně těch, kam se člověk zkrátka nemůže dostat. Jedno z těchto míst je hora Kailas, která se nachází na západě Tibetu a je opředena záhadami. Proč na ni nelze vylézt? Co se ukrývá v ní a povedlo se to vůbec někomu v historii? Vše, co o této hoře víme vám dnes povíme. 

2 / 22

Hora Kailas je opředena tajemstvím. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

V Himalájích, kousek od jihozápadní hranice Tibetu s Uttarákhandem, leží hora, které se říká Mount Kailas, případně pouze Kailas. Je opředena mlhou tajemství, která jsou stále ještě neodhalena a je dost pravděpodobné, že ani nikdy nebudou odhalena. Hora, která ční nad okolím skrývá mnoho. Vezměme to ale všechno postupně. Je postvátná hned pro čtyři náboženství, vedou se okolo ní konspirační teorie, kdysi bývala Severním pólem a ačkoli není vyšší než Mount Everest, říká se jí "matka Himalájí". 

Horu Kailas najdete v těchto místech. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Hora Kailas je podle evropského měření vysoká 6 638 m. n. m. (podle čínského má daleko více, ale o tom později) a má tvar pravidelné pyramidy. Vrchol hory je pokryt věčným sněhem a strany této hory jsou neskutečně strmé. To je údajně jeden z důvodů, proč je téměř nemožné se na ní dostat. Legenda praví, že žádnému smrtelníkovi nebylo dovoleno dostat se na vrchol Kailasu, kde je mezi mraky údajně příbytek bohů. Ten, kdo by se vypravil na horu a chtěl spatřit tváře bohů, bude podle pověsti usmrcen. 

Hora Kailas je styčným bodem uprostřed Himalájí. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Traduje se, že ti, kdo chtěli na horu vylézt náhle ztratili směr a vydali se omylem zpět a ti, kdo k vrcholu mířili i nadále, se odsud nikdy nevrátili. R. C. Wilson, slavný horolezec, se na horu chtěl dostat, ale nepovedlo se mu to. Svůj výstup popsal v knize takto: "Když jsem našel snadnou cestu na vrchol hory, začalo hustě sněžit, což mi znemožnilo pokračovat ve výstupu a musel jsem se vrátit." Ani člověk, který slezl kde co, se na horu zkrátka nedostal. 

Hora působí dojmem, že má vlastní rozum a brání se horolezcům, seč to jen jde. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

V podstatě to vypadá, že hora se sama brání tomu, aby na ni někdo vylezl. Další horolezec, tentokrát z Ruska, Sergej Šestakov, se nechal slyšet, že když stanul pod horou, rozbušilo se mu srdce a intenzivně cítil, že tam nemá co pohledávat. Vystoupal pár stovek metrů a nakonec se musel vrátit. Zpětně prohlásil, že když začali sestupovat, hrozně se mu ulevilo. Dokonce ani Reinhold Meesner si na Kailas netroufnul a to vystoupal všech 14 osmitisícovek na světě. 

Na horu se údajně dostal jen básník Milarepa. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Reinhold Messner vykonal okolo Kailasu jen buddhistickou symbolickou pouť, která okolo hory vede od 13. století. Podle legend se na horu Kailas dostal jen jeden jediný člověk a to tibetský básník a mystik Milarepa před cca 900 lety a na vrcholu svedl vítězný boj s bönistickým mágem. Od té doby se to už nikomu jinému nepovedlo. Ačkoli třeba Mount Everest je o 2000 m vyšší, vystoupalo na něj již více než 4000 horolezců.

O vrcholu hory se traduje spoustu historek. Místní znají všechny. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Obyvatelé, kteří žijí v okolí hory, její přání respektují, a když se někoho zeptáte, zda je možné zdolat vrchol Kailasu, odpoví vám cosi ve smyslu, že pouze ten, kdo je bez hříchu, smí na horu vstoupit a ten, kdo je toho hoden to bude mít bez práce. Promění se totiž v ptáka a vyletí do výšin, vyhne se tak strmým stěnám. Každý jiný, kdo není hoden a pokusí se o vystoupání, toho hora už nevydá. Jinými slovy, prostě po cestě zemře. 

Hora je údajně sídlem bohů. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Hora je dle pověstí sídlem bohů hned čtyř asijských náboženstí. Bönismu (předbuddhistické antisemitské náboženství, které uctívá přírodní elementy), džinismu (vznikl jako reakce na kastovní systém hinduismu a je neortodoxní) a dvě, dalo by se říct, mainstreamová náboženství Asie buddhismus a hinduismus. Zřejmě první, kdo tuto horu považoval za nábožensky hodnotnou, byli bönisté, kteří věří, že na vrchol sestoupil zakladatel jejich náboženství a našel na něm domov. 

Pro každé náboženství má hora jiný význam. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Pro hinduisty a buddhisty vypráví o významu hory ve spojitosti z mužskou a ženskou energií. Hora je pro ně značí kamenný falus. Dvě jezera, která se nacházejí na jejím úpatí, značí nekonečnost a bezednost ženského lůna. Pro věřící obou náboženství je Kailas také střed světa a osou vesmíru. Na vrcholu Kailasu má údajně nebeský trůn bůh Šiva se svou manželkou. Pro džinisty je Kailas posvátnou horou, kde první tirthankara (džinitický kazatel a učitel) dosáhl duchovního osvobození. Dle buddhistů na úpatí hory meditoval Milerapa a svedl u ní svůj vítězný boj s bönistickým mágem. 

Mimo náboženského významu, se okolo hory množí také konspirační teorie. 

Záhada okolo hory Kailas nacházející se v Tibetu.Zdroj: Youtube

Podle další legendy se pod horou nachází tajný vchod do bájné země Šambaly, což je údajně království obývané lidmi s nadpozemskými schopnostmi. Bez jejich souhlasu do této země nemůže vstoupit žádný smrtelník. Vchod do Šambaly je mimo jiné zapečetěn sedmi branami, které jsou opředeny mnoha nástrahami. V blízkosti první brány člověk rychle zestráne a každá minuta je jako jeden rok. Tuto pověst podpořil zážitek ruského vědce, který řekl, že v blízkosti hory člověk během 12 hodin zestárne o dva týdny. Dokazoval too rychlejším růstem nehtů a vlasů. 

Naprosto šokující je přesná vzdálenost mezi Kailasem a dalšími tajemnými místy.

Zdroj: Youtube

O existenci hory Kailas se začalo na veřejnosti mluvit až okolo 17. století. Do té doby asijské úřady její existenci dokonce popírali. Tajemná je i výška hory. Oficiální měření podle Číny uvádějí, že hra měří 6 714 m, jenže místní lidé říkají, že má 6 666 metrů. Je zajímavé také propojení s jinými místy na světě. Vzálenost mezi horou Kailas, anglickým Stonehenge, který je také opředen tajesmtvím, Bermudským trojúhelníkem a Velikonočními ostrovy, je vždy 6 666 km. Hora Kailas byla prý kdysi Severní pól, zatímco Velikonoční ostrovy Jižní pól. Jsou skutečně přímo naproti sobě skrz planetu. Inu, náhoda? Nebo je na Zemi něco, čemu lidský rozum zkrátka nemůže porozumět? 

Pokud máte záhad dost, zde něco nezáhadného. 

Zdroj: šíp.cz
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů