Šíp.deník.cz

DĚJINY PROSTITUCE: Zvrhlá telenovela aneb Kdo souložil s mrtvým bratrem?

Isis si vzala bratra Osirise. A to zdaleka není konec perverzní historky.
Isis si vzala bratra Osirise. A to zdaleka není konec perverzní historky.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Ve starých civilizacích byl sex zcela samozřejmou součástí náboženství. A dokonce šlo o praktiky, nad nimiž by se nám dnes protáčely panenky.

Stačí se podívat na mytologii starého Egypta. Na počátku všeho byl bůh Atum, který vznikl sám od sebe, a aby zplodil další bohy, polykal vlastní semeno.

Zajímavá je generace, v níž se narodila Isis a její dva bratři Osiris a Seth. Isis si vzala Osirise za muže, a když ho Seth zavraždil, spojila se Isis s už mrtvým tělem a počala syna Horuse. S malým dítětem v náručí pak utekla a našla útočiště v nevěstinci.

To ale nebyl z dnešního pohledu značně bizarní telenovely konec. Horus později matku znásilnil a nastoupil na trůn po svém zemřelém otci. Mezitím ovšem sám musel být po vůli svému bratrovražednému strýci Sethovi.

Naproti tomu běžní smrtelníci museli podle Knihy mrtvých zachovávat cudný život. Každý zemřelý musel před vstupem do síně boha smrti přísahat, že nikoho neznásilnil, nesouložil s vdanou ženou, zbytečně nerozněcoval svůj pohlavní pud a nechoval se necudně v chrámu. O zákazu prostituce tam ale nebylo ani slovo.

Podle všeho v Egyptě existovaly jak vykřičené domy, tak pouliční šlapky. Nebyly však všechny domorodé, jedny pocházely z Řecka, další z Asie. Jejich počet byl ale zřejmě nižší než v Mezopotámii. Postavení žen v Egyptě totiž bylo přece jen lepší, část z nich si užívala svobodného postavení, mohla mít vlastní majetek a podle své vůle si volit manžela.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů