Šíp.deník.cz

Kdy si dát pořádný pozor? ČTYŘI nejčastější období partnerské krize

Vášeň je pryč a sex už není jako dřív? Nezoufejte, je to normální.
Vášeň je pryč a sex už není jako dřív? Nezoufejte, je to normální.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Vědci mají rádi vše pěkně zaškatulkované, a tak není divu, že klasifikují i vztahové krize. A to podle společně odžitých let. Pojďme se na čtyři kritická období podívat blíže.

1, 3, 7 a 17. To jsou roky, po jejichž uplynutí prochází každý vztah zatěžkávací zkouškou. Čelí totiž do té doby neznámým nástrahám.

1. rok: Vystřízlivění
Uběhlo 12 měsíců od prvního polibku a prvního milování. Hormonální bouře se zklidňuje, pod skla růžových brýlí pronikají první záblesky reality. Ženy zjišťují, že jejich objev není hezčí než Brad Pitt, muži si začínají všímat, že vysněnému protějšku přece jen něco chybí do ideálu 90-60-90. Podle psychologů není třeba proti tomu nějak bojovat, jde o přirozený jev. A pokud se vztah v této fázi rozpadne, ještě to nezpůsobí tolik potíží a bolesti.

3. rok: Nejvyšší ohrožení
Krize po třetím roce je pojem. Někteří psychologové ho dokonce používají jako oficiální diagnózu. Zamilovanost je definitivně pryč, ženy si uvědomují, že jejich partner má do Brada Pitta sakra daleko a muži už rozhodně neprahnou ze své vyvolené strhat šaty při každé volné chvilce. Dvojice si všímá spíše toho, co ji rozděluje, což může být dost kruté vystřízlivění. Podle vztahových expertů nemá smysl usilovat o návrat zamilovanosti a trápit se tím, že to nejde. Pár už je ve zcela jiné fázi a jejich láska by měla stát na zcela jiných základech. Místo vášně a sexu spíše na úctě a toleranci. Nezbývá než vydržet a počkat zda soužití odolá. To nejhorší se přežene zhruba za rok.

7. rok: Uštváni životem
Brada Pitta už dávno vzala voda, místo něj je tu únava a stereotyp ve všech oblastech, včetně sexu. Páry neřeší, kam půjdou na večeři, ale z čeho zaplatí další splátku hypotéky a proč jejich děti v noci málo spí a ve dne hodně zlobí. Jak z toho ven? Není třeba se snažit za každou cenu být co nejvíc spolu. Naopak. Každý z dvojice by si měl najít oblast, kde by se mohl realizovat. Muži se mohou zaměřit na budování kariéry v práci, ženy se obvykle radují z každého pokroku u dětí.

17. rok: Druhá šance
Tady už jsou počty jen orientační. Krize může nastat po 17. ale klidně i po 25. roce. Typické spouštěče jsou dva: Děti se osamostatnily a začínají se ozývat první příznaky stáří. Ženy si uvědomují, že zbytek života stráví po boku karikatury Brada Pitta. Muži obvykle smutně hledí, jak partnerku nahlodává zub času. Přitom si neuvědomují, že mají jedinečnou životní šanci. Necloumají s nimi hormony, nemusí se hnát za kariérou a mají dost čas. Ideální čas na to si začít užívat a poznávat, s jak skvělým partnerem strávili velkou část života.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů