Šíp.deník.cz

Největší záhada lidské sexuality: Proč mají ženy ORGASMUS?

Tajemství ženského orgasmu zatím nebylo odhaleno.
Tajemství ženského orgasmu zatím nebylo odhaleno.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Některé ho mají, jiné nikoli, další ho předstírají nebo ho zažijí několikrát za sebou. Ženský orgasmus je námětem řady vášnivých debat, ale málokoho napadne, že by z biologického hlediska vlastně nemusel existovat.

Žádná zástupkyně něžného pohlaví teď nejspíš nebude souhlasit, ale jejich orgasmus nemá na rozdíl od mužského opodstatnění. Alespoň při rozmnožování. „Z reprodukčního hlediska ho není vůbec zapotřebí. Ženy jsou schopné otěhotnět, ať vyvrcholení prožijí, či nikoli. Je to vlastně velká záhada, proč se u žen vyvinul, z vědeckého hlediska nebyl tento problém dosud uspokojivě vysvětlen. Navíc u jiných živočišných druhů tento fenomén téměř nemá obdobu," říkají sexuologové.

U mužů není bez orgasmu ejakulace a bez ní není reprodukce. Příroda to zařídila tak, aby muži byli za svou námahu odměněni a měli snahu se rozmnožovat co nejčastěji, což je z hlediska zachování lidského druhu samozřejmě dobře.

Nikdo nepochybuje o tom, že ženský orgasmus je příjemný a přínosný pro spokojený život. Vědci zjistili, že se při něm uvolňuje oxytocin, takzvaný hormon lásky, který posiluje párovou vazbu, a zvyšuje chuť na příští milování.

Užitečné tedy ženské vyvrcholení bezesporu je, ale nutné nikoli. To potvrzují i statistiky, z nichž vyplývá, že při souloži ho pra-videlně dosahuje jen zhruba třetina žen a téměř deset procent ho neprožije nikdy.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů