Šíp.deník.cz

SEX PŘED 100 LETY: Manželství je nejlepší lék na zhoubnou onanii

Milenci měli před 100 lety zcela jiné povědomí o sexu než dnes.
Milenci měli před 100 lety zcela jiné povědomí o sexu než dnes.
Zdroj: archiv
Sdílej článek:

Na počátku 20. století byla onanie považována za chorobu, navíc mimořádně škodlivou, se kterou je záhodno přestat co nejdříve, jinak se neblaze projeví na těle i na duchu. Jako jedna z léčebných metod se doporučovala svatba.

„Jsou některé choroby, které po vstupu do manželství úplně pomíjejí. Tak kupříkladu na onanii a její následky má blahodárný léčivý vliv stav manželský," píše se v knize Žena, její krása a život pohlavní, která u nás vyšla v roce 1920. Autor ale jedním dechem dodává, že ona „nemoc" by neměla v čase sňatku překročit určitou mez: „Nesmí ovšem již býti pozdě, neboť jestliže již známky úplné nervové poruchy se dostavily v podobě nemohoucnosti, pak manželství ještě více stav ten zhoršuje."

V takovém případě se k fyzickým potížím přidávají problémy psychické, které onanistovo utrpení ještě zhoršují. „Jest známo, že při nemohoucnosti velmi na váhu padá stav duševní. Přemýšlí-li impotentní muž o svém stavu a činí-li si ustavičně výčitky, pak choroba jeho se čím dále tím více zhoršuje," varuje autor spisu.

K výčitkám se samozřejmě většinou přidává i žena. „Vznikají různice, nesváry, čímž tělesný stav nemocného muže stává se stále horším," uvádí kniha.

Kromě onanie může manželství příznivě ovlivnit také další neduh: „Právě tak blahodárně působí tento stav i na muže, který za svobodna příliš zdrženlivým byl a z toho častými polucemi trpěl."

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů