Šíp.deník.cz

SEX PŘED 100 LETY: Samovolným únikem ejakulátu trpěl i Zeus

Nebohý muž se nakonec dočkal lékařské pomoci.
Nebohý muž se nakonec dočkal lékařské pomoci.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Termín poluce je z latinského slova polluo, tedy poskvrnit, a znamená samovolné uvolnění semene. Dnes víme, že jde o zcela normální proces, který svědčí o sexuálním zdraví dotyčného. Mužské sperma se neustále tvoří, a pokud není uvolňováno souloží nebo masturbací, dochází k jeho nekontrolovanému výronu, nejčastěji ve spánku. Před 100 lety ovšem naši předci neměli na tento problém tak jednoznačný názor.

„U Židů považovány byly poluce za něco nečistého. Naopak Luther, zakladatel protestantismu, nepovažoval smyslný sen spojený s ukojením za něco hříšného, nýbrž za příznak choroby," píše se v knize Žena, její krása a život pohlavní, která byla vydána roku 1920.

Kniha se obrací také ke starým Řekům, kteří samovolnou ejakulaci považovali za zcela přirozenou věc a podle legend jí trpěl i nejvyšší bůh Zeus.

„Většina lékařů současné doby považuje uvolňování semene za normální a jedna nebo dvě poluce za měsíc nejsou nic abnormálního. Ovšem třeba dr. Moll ve svém spise „Výzkumy o vášni pohlavní" připouští, že pohlavní vzrušení ve spánku jest následkem pohlavní zdrženlivosti, ale přece to není zjev normální," upozorňuje kniha na pochybnosti.

„Dr. Moll trefně přirovnává zjev tento k močení ve spánku do postele. Dle toho by i toto musilo býti přirozeným zjevem, vedoucím k vyprázdnění měchýře," uzavírá autor pojednání o tomto tématu.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů