Šíp.deník.cz

Chcete být neustále fit? Naučte se KVALITNĚ a pravidelně snídat!

Snídaně startuje metabolismus!
Snídaně startuje metabolismus!
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Nejste zvyklí snídat? Pak se nedivte, že váš den nestojí za nic. Najíst se hned po probuzení má totiž smysl. Nastartujete tím metabolismus, dodáte tělu energii, bude vám to lépe myslet a zlepší se vám i nálada.

Mnoho z nás nesnídá, protože nemá ráno hlad. Jiní se zase najedí, ale v rámci úspory času snídani šidí. Co následuje? „Pokud lidé snídani vynechávají, přejídají se pak při obědě, protože mají obrovský hlad. Se zařazením snídaně do stravovacího režimu ale nespěchejte. Začněte po malých porcích," upozorňuje výživový poradce Martin Hrazdil.

Stopne vlčí hlad a chutě

Snídaně by měla tvořit 25 procent z celkového denního příjmu energie. Je startem do nového dne a mnohdy rozhoduje o tom, jaký ho budete mít.

Potraviny pro sestavení snídaně je třeba dobře vybírat. Konzumace jídel s vysokým glykemickým indexem může vést ke glykemické nerovnováze, která má za následek pojídání sladkých a nezdravých jídel během celého dne. Naopak potraviny s nízkým glykemickým indexem zajistí rovnováhu cukru v krvi již od rána, a proto nebudete mít tendenci k mlsání. Nevhodné jsou také potraviny s takzvanou prázdnou energií, které mají hodně kalorií a žádné živiny (bílé pečivo). Ty způsobují nárůst cukru v krvi a tvorbu tukových zásob.

Během snídaně nezapomínejte na pitný režim, (ovocný džus ředěný vodou, voda, bylinkový, ovocný nebo zelený čaj). Káva s mlékem není nevhodná, pokud nebudete přidávat smetanu, šlehačku nebo bílý cukr.

Tuky ano, nebo ne?

Dnes všude slyšíme, že je nutné se vyhýbat tučným potravinám. Ale proč, když je tělo potřebuje? Tuk slouží stejně jako sacharidy k dodávání energie, k tepelné izolaci a k ochraně orgánů. Tuky je ale nutné si hlídat. Omezit by se měly ty nasycené (máslo, sádlo, drobné pečivo, tlusté maso, zákusky, polevy) a naopak jídelníček zpestřit tuky nenasycenými (rostlinný olej, ořechy, tučné ryby).

Doporučení:
* nahraďte bílé pečivo celozrnným
* plnotučné mléčné výrobky nahraďte výrobky se sníženým obsahem tuku nebo zakysanými
* nahraďte máslo kvalitními roztíratelnými tuky (např. Flora)
* místo sladkostí mlsejte čerstvou zeleninu a ovoce

Proč se vyplatí snídat?
* Budete štíhlejší!
* Dodáte tělu více potřebných bílkovin, vitaminů a minerálů.
* Zlepšíte si během dne paměť.
* Snížíte riziko cukrovky, infarktu i rakoviny.
* Vyhnete se depresím, špatné náladě.
* Vylepšíte si sexuální apetit.
* Prodloužíte si život.

Co dát na talíř?
- bílkoviny
- sacharidy
- tuky
- vlákninu
- vitaminy a minerální látky
- tekutiny

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů