Šíp.deník.cz

CHŘIPKA nebo jen NACHLAZENÍ? Pár tipů, jak to poznáte najisto!

Podcenit chřipku se může krutě vymstít, jenže co když jde jen o nachlazení, a člověk kvůli doktorovi nebude moct do práce a přijde o peníze? Podobné otázce v současné době čelí mnoho Čechů, virová onemocnění a chřipky trápí překvapivě velké procento populace. Zjistěte, jak poznáte, jestli je potřeba běžet k doktorovi.  

2 / 17
Ilustrační foto

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Často je velice těžké rozpoznat, zda trpíme nachlazením anebo chřipkou.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Existují však určité rozdíly, které nám napoví.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

„Viróza není způsobena virem chřipky, ale naopak méně agresivními typu virů, které napadají též dýchací cesty, a proto se velmi podobají chřipce. Na rozdíl od ní ale mají virózy mírnější příznaky a lidé je mnohdy přecházejí," vysvětluje praktický lékař Igor Karen.

Chřipku neomylně poznáme tak, že vás přepadne rychle.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Pokud jste ještě ráno plní energie, nic vás nebolí a večer už máte horečku, jste unavení, třeští vás hlava, bolí celé tělo a nemůžete pořádně nic dělat, hodně se potíte, pak máte chřipku. „Virus chřipky je velmi agresivní a nebezpečný pro lidský organismus. Často přechází v komplikovanější onemocnění, jako jsou zápaly plic, záněty srdečního svalu a zhoršení stávajících chronických onemocnění," varuje lékař.

Pokud nedojde ke komplikacím, pak tyto příznaky trvají zpravidla 3 až 7 dní.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Místo suchého kašle přijde odkašlávání, ale pocit únavy a bolesti svalů trvá i dva týdny. Naopak nachlazení nás přepadá postupně. Jeden den máme ucpaný nos, příští den se přidá bolest v krku a chrapot a nakonec třeba i časté kýchání. Celkově však nejsou příznaky nachlazení tak závažné jako u chřipky.

Chřipku i nachlazení vyvolávají RNA viry, které napadají sliznici nosu nebo krku. Příznaky nachlazení a chřipky však s nimi nejsou přímo spojeny. Jsou projevem imunitního systému, který se snaží nežádoucí viry z těla vypudit. Tyto viry se šíří více na podzim a v zimě, kdy topení snižuje vlhkost v bytech, sliznice se vysušují a vytváří se tak skvělé prostředí pro množení virů.

Organismus je méně odolný proti chladu a následně i proti různým virovým respiračním infekcím, včetně chřipky. To se ale paradoxně může stát i v chladnějším létě, kdy mohou vzniknout drobné lokální epidemie akutních respiračních infekcí.

Nejčastěji dochází k nákaze ve větších kolektivech, jako jsou školy, školky, domovy důchodců, oblíbené open space kanceláře či při běžné návštěvě kina nebo supermarketu. Proti běžným virovým infekcím není prakticky ochrany, ale vzhledem k jejich mírnému průběhu stačí velmi často jen klidový režim na lůžku, kapky proti kašli, rýmě, zvýšené teplotě a bolesti hlavy.

Základem je prevence, která spočívá ve zdravém životním stylu a životosprávě, dostatku tekutin a vitamínu C v přírodní podobě. Důležitý je také dostatek spánku, otužování a prevence prochladnutí.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Proti běžné viróze není prakticky žádná ochrana, záleží na naší imunitě, jestli se jí dokáže ubránit sama.

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

V opačném případě jsou vhodné léky s přírodními složkami, které pomáhají stimulovat imunitní systém (vitamin C, zázvor, med), či usnadňují vykašlávání (med, šalvěj, mateřídouška), uvolňují horní i dolní dýchací cesty (mentol, máta, eukalyptus) ve formě čajů, tablet, sirupů, kapek, či sprejů.

„Na chřipku sice existují speciální antivirotika, ta však nejsou indikována na léčení chřipky pro běžnou populaci, ale jen pro pacienty s výrazně oslabenou imunitou, jako jsou například osoby po transplantacích nebo chemoterapii. Navíc se musejí podávat do 72 hodin od prvních příznaků chřipky, pozdější podání již nemá valný terapeutický efekt," vysvětluje MUDr. Karen.

Největším hříchem je přecházení onemocnění. Nejen že se tak viry dále rozšiřují, ale tito lidé si pak zvyšují riziko komplikací infekce ve smyslu zápalů plic, zánětů srdečního svalu, ale i dalších komplikací. Pokud má pacient akutní virózu či dokonce chřipku, měl by ihned zůstat doma, nebo zajít k lékaři či lékárníkovi, a koupit si doporučené léky. Je třeba dbát i zvýšenou hygienu, hlavně na veřejných místech, kde může dojít ke styku s virem.

Kdy jít k lékaři?

Ilustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

* Máte-li teplotu nad 38°C tři dny nebo stoupne-li nad 39°C a výše.

* Změní-li se hlenový sekret v zelený, žlutý nebo nahnědlý, bývá to známka bakteriální infekce ve vedlejších nosních dutinách nebo na plících.

* Máte-li bolesti na prsou, dušnost a horečku, můžete mít zánět plic.

Jaký je rozdíl, když má chřipku muž a žena? Podívejte se.

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů