Je jasné, že když v horkých dnech sníme něco špatného, průšvih v podobě střevních potíží je na světě. Jenže akutní průjem způsobují také viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. A je jedno, jestli jste na dovolené u moře nebo u rybníka na chalupě. Rodinnou lékárničku proto pro jistotu vybavte probiotiky, na cesty jsou ideální kapky v tubě, které ani nemusíte dávat do ledničky.
Hygiena především
Před jídlem, po návštěvě toalety a po příchodu zvenku se myjí ruce. Nejíme a neolizujeme nemyté či neloupané ovoce a zeleninu. Platí to bez výjimky, tedy i pro meloun, když ho vykusujeme ze zelené slupky, nebo pro plátek citronu ve sklenici s pitnou vodou.
Pozor na maso!
Vyhýbejte se jídlům, u kterých nemáte jistotu, že jsou čerstvá a nezávadná. Častou příčinou prázdninových průjmů bývá třeba zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso. Průjem z jídla může klidně přijít i po grilování na zahradě. V létě také raději nekonzumujte syrové či polosyrové pokrmy z masa a vajec.
Voda jen kvalitní
Pokud nechcete ani na dovolené v Česku riskovat zažívací potíže, raději nepijte kohoutkovou vodu z nevyzkoušeného zdroje a kupujte vodu balenou, v zahraničí pak v každém případě. Zapomeňte i na kostky ledu v nápojích, i ty mohou být zdrojem střevní nákazy.
Imunita sídlí v břiše
Zažívací potíže mohou propuknout i kvůli oslabení organismu například v důsledku vysokých letních teplot či nervozity ze změny prostředí. Odborníci proto doporučují posílit na léto odolnost trávicího traktu užíváním probiotik, ta fungují i jako prevence zažívacích a střevních obtíží.