Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Odšťavňujte! Tělo vám poděkuje

Sdílej článek:

Zeleninové a ovocné šťávy dokážou vyléčit jakoukoli civilizační chorobu!

Pití čerstvých zeleninových a ovocných šťáv má zázračný vliv na naše zdraví. Na rozdíl od celých plodů je tělo téměř okamžitě stráví a naše buňky dostávají pořádnou dávku vitaminů, enzymů a minerálů v té nejpřirozenější formě. A co víc, doma připravené šťávy skvěle chutnají. V tomto čísle se proto zaměříme na prospěšnost šťáv a příště si povíme, jak si je doma co nejúčinněji připravit.

JABLEČNÁ ŠŤÁVA

Pokud se pije na lačný žaludek, povzbuzuje činnost střev, je cennou pomocí pro zažívání i při zácpě. Jablka jsou bohatá na hořčík, železo, křemík a hlavně draslík a mají čisticí schopnost. Syrová jablečná šťáva je také výborná při horečce a zánětech.

ŠŤÁVA Z POMERANČŮ

Pomeranče obsahují asi 87 procent vody a jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík. Obsahují křemík. Pro svůj obsah citronových a jiných ovocných kyselin patří tyto plody k tomu nejcennějšímu ovoci. Mají vysoký obsah vitaminů A, B a C. Existuje jen málo ovocných plodů, jejichž zásaditý účinek se při překyselení těla dostaví tak rychle jako u pomerančů. Čerstvou šťávu vypijte nejpozději do patnácti minut po vytlačení, protože jinak rychle zoxiduje.

ŠŤÁVA Z GREPŮ

Grapefruity jsou prokazatelně jedny z nejhodnotnějších ovocných plodů při odstraňování nebo rozpouštění anorganického vápníku, který se třeba jako při artritidě usadil v chrupavce kloubů v důsledku nadměrné konzumace výrobků z bílé mouky. Účinnou substancí je organická kyselina salicylová, ale grepy jsou bohaté i na ostatní ovocné kyseliny a cukry. Obsahují 87 procent vody a mají mnoho draslíku, jakož i jiných zásaditých prvků.

ŠŤÁVA Z KAROTKY

Karotková šťáva se může pít takřka neomezeně (už půl litru této šťávy denně má pro tělo větší cenu než 15 kg vápníkových tabletek). Šťáva z mrkve je nejlepším zdrojem vitaminu A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahuje také vitaminy B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení. Karotková šťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí, brání tvorbě vředů a otoků, onemocnění očí, zánětu krčních mandlí a vedlejších nosních dutin. Velmi zvyšuje odolnost proti infekcím. Mrkev také čistí játra a rozpouští substance, kterými jsou zanesená důsledkem nesprávné stravy. Tyto látky se často uvolní ve velké míře, takže střevo a močové cesty je nemohou zvládnout. Proto přestoupí do lymfy, aby se vyloučily kůží. A protože mají tyto usazeniny oranžovou nebo žlutou barvu, během jejich vylučování z těla se může zbarvit kůže. Je to známkou toho, že játra prodělala potřebnou očistu.

HRUŠKOVÁ ŠŤÁVA

Hrušky obsahují téměř 85 procent vody a jsou také bohaté na zásadité substance. Mají silně močopudný účinek a jsou cennými pomocníky při detoxikaci.

ŠŤÁVA ZE ZELÍ

Dvanácterníkové vředy reagují skoro zázračně na pití šťávy ze zelí. Jedinou nevýhodou je často nadměrná plynatost. Čistá karotková šťáva může být použita se stejným účelem a mnohým chutná lépe. Zelí ale působí výborně jako prostředek k redukci váhy, zmírňuje zácpu a tím také čistí pleť. Obsahuje velké množství vitaminu C a pomáhá při zánětech dásní, vedoucích k paradontóze.

ŠŤÁVA Z CELERU

Největší hodnota syrového celeru je v jeho neobyčejně vysokém obsahu sodíku, který má schopnost rozpouštět usazeniny v těle. Šťáva je proto velmi cenná pro lidi, kteří celý život jedí škrobové a cukrové výrobky: chléb, keksy, buchty, výrobky z obilí, omelety, špagety či rýži. Celer je také bohatý na přírodní sůl, která je dokonale rozpustná ve vodě a nezbytná pro zažívání. Normální stolní sůl je totiž složena z nerozpustných prvků, které způsobují křečové žíly, arteriosklerózu a mnoho jiných chorob.

ŠŤÁVA Z ANANASU

Ananas obsahuje skoro 90 procent vody a je bohatý na draslík, vápník a sodík. Protože obsahuje velké množství síry a chloru, má vynikající čisticí schopnost. V ananasu je mimoto obsaženo množství kyselin, především citronová, maleinová a tartarinová, které v organické formě pomáhají při zažívání a působí močopudně.

ŠŤÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Je velmi hodnotná pro tvorbu červených krvinek a vůbec k celkovému posílení organismu. Je také prospěšná při poruchách menstruace a během klimakteria dosáhnete touto šťávou lepší a trvalejší výsledky než pomocí medikamentů a umělých hormonů, které působí degenerativně. Šťáva z řepy obsahuje mnoho sodíku, méně draslíku, chloru či fosforu. Čistí játra, ledviny a žlučník a povzbuzuje lymfu.

OKURKOVÁ ŠŤÁVA

Je silně močopudná a zároveň díky vysokému obsahu křemíku a síry podporuje růst vlasů. To platí především tehdy, když smícháme okurkovou šťávu s karotkovou, špenátovou a se šťávou z hlávkového salátu. Okurka obsahuje také mnoho draslíku, sodíku, vápníku, fosforu a chloru. Ve spojení s mrkvovou šťávou má příznivý vliv na revmatické potíže, mající původ v nadměrném ukládání kyseliny močové (např. z masa) v těle. Jestliže se k této směsi přidá ještě šťáva z červené řepy, pochod se urychlí. Zároveň upravuje vysoký nebo nízký krevní tlak, odstraňuje zubní potíže či nemoci dásní a čistí pleť.

CITRONOVÁ ŠŤÁVA

Citrony mají množství organické kyseliny citronové, a ačkoli chutnají kysele, mají v těle silný zásaditý účinek, nepřidáme-li cukr. Obsahují skoro 90 procent vody. Citronová šťáva má výborný dezinfekční účinek při řezných a jiných ránách.

Potřebujeme také vlákninu!

Aby tělo správně fungovalo, potřebuje přijímat také dostatek celých plodů syrového ovoce a zeleniny. Ty totiž obsahují rostlinnou vlákninu, která v našich střevech funguje jako metla. Vláknina sice nemá žádnou výživovou hodnotu, ale jako magnet na sebe přitahuje škodliviny a pomáhá je "vymetat" z těla.

Odšťavnit lze i trávu

Při odšťavňování se fantazii meze nekladou. Pokud zvolíte správný přístroj, můžete si udělat šťávu i z obilné trávy, listové zeleniny, banánů nebo drobných bobulovin. Stejně tak je možné šťávy libovolně mixovat. Výborný je třeba koktejl z karotky, ananasu a pomerančů, nebo z grepů, jablek a hrušek. Záleží jen na vaší chuti a nápadech.

Zapomeňte na cukr!

Nikdy nepřidávejte k čerstvým šťávám cukr! Tato kombinace totiž v těle okamžitě způsobí kvašení a blahodárný zásaditý účinek ovoce a zeleniny se změní v kyselinotvornou reakci (překyselení organismu je živnou půdou pro většinu chorob). Pro tělo jsou užitečné jen cukry přírodní (fruktóza), které jsou v syrovém ovoci, zelenině a medu.

Proč pít syrové šťávy?

Celé plody ovoce a zeleniny potřebují tři až pět hodin, aby prošly zažívacím ústrojím, zatímco šťávám stačí pár minut, aby buňkám dodaly živiny.
Vařením, pasterizací či chemickou úpravou potravin se ničí enzymy, vitaminy, minerály a soli. Za syrova prospěšné látky se mění v anorganické prvky, které mohou být i toxické. Ucpávají tělo a vedou k artritidě, cukrovce, křečovým žilám, kamenům a dalším civilizačním chorobám.
V kilu čerstvého ovoce a zeleniny je plno živin. Najednou byste ale takovou porci těžko snědli. Odšťavněním se zbavíte vlákniny a získáte 0,5 až 0,75 l blahodárné šťávy. A to se zvládnout dá.

Příště čtěte: Jaký odšťavňovač zvolit?

.

Sdílej článek:
Autor: Redakce

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT