Šíp.deník.cz

Odstranění tetování: Co je dobré vědět předtím, než lehnete pod laser

V opilosti jste si na záda pořídili tetování motýla, v záplavě nehynoucí lásky jste si na předloktí vytesala jméno vašeho přítele, jenž se s vámi o tři dny později rozešel, na předloktí máte nepovedenou, hororově vyhlížející podobiznu vaší dcery, za kterou jste sklidili od kolegů výsměch? Je načase tetování nechat odstranit. Co je ale dobré vědět, než se rozhodnete bolestivou proceduru podstoupit?

1 / 13
Odstranění tetování

Tetování budeš mít navěky, dobře si to rozmysli, řekli vaši rodiče těsně předtím, než jste si v šestnácti vytetovali na ruku motivační citát z Facebooku. Teď toho litujete, zkoušeli jste přijít na to, jak to přetetovat, aby z toho byla třeba hezká kočička nebo datum vašeho narození, ale jediným východiskem z této zapeklité situace je odstranění tetování. Existuje mnoho mýtů a mnoho pravd, odlišit je od sebe je kvůli početným beauty blogerkám píšících o svých úžasných zkušenostech s odstraněním, doplněné hashtagem #sponzoring, čím dál těžší. Od toho tu jsme my, my vám řekneme, jak to doopravdy je a na co si dát pozor. Bez sponzoringu.


Tetování odstraníme jenom laserem, ne?

Odstranění tetováníZdroj: profimedia

Ne. Existuje několik způsobů, jak vás zbavit vaše mladistvé chyby, laser je ta méně bolestivá varianta. Pokud si libujete v pekelné bolesti a toužíte si život okořenit hodinovým mučením, můžete zajít na dermabrasion, česky frézování. V podstatě jde o to, že z vás to tetování vybrousí. Frézování se provádí v lokální anestezii, ale stejně je to horší bolest, než když vás někdo bude hodinu kopat do rozkroku. Nebo porod. Po proceduře zůstává krvavá rána, ta se může hojit několik týdnů. Po ní vám zůstanou nehezké jizvy.

Další strašidelný způsob je chirurgicky. I tady vám je pro vaše dobro podána lokální anestezie - tetování z vás totiž vyříznou. I po této proceduře zůstanou jizvy. 

Nejoblíbenější a nejšetrnější metodou je laser. Ač se říká, že skoro vůbec nebolí, tak stále trochu bolí. Výhodou je, že je neinvazivní, nikdo vás nestahuje z kůže a jizvy většinou nezůstávají.

Za hodinu hotovo a pak na kafe, ne?

Odstranění tetováníZdroj: profimedia

Aha, a co jde teda odstranit nejlíp?

Odstranění tetováníZdroj: profimedia

Jestli se bavíme o barvách, laser nejlépe štěpí černou, tmavě modrou a šedou barvu. U ostatních barev, především zelené, žluté a červené se musí použít jiný typ laser s jinou vlnovou délkou světla a odstranění bývá zdlouhavější a složitější. Dále záleží na provedení tetování. Profesionální tatéři používají kvalitnější barvy a aplikují je více do hloubky, takže se hůř odstraňují, u amatérského tetování je to výrazně snadnější.


A můžu se s čerstvou jizvou promenádovat po sídlišti?

Odstranění tetováníZdroj: profimedia

Ano, ale v zimě nebo na podzim. Stejně jako u nového tetování nesmíte citlivou pokožku dostat do kontaktu se sluncem, proto není doporučováno si tetování odstraňovat v létě. Kůže bývá velice náchylná na infekce, což znamená žádné koupačky v bazénu, řece, rybníce, ani návštěvy sauny. Vyhýbejte se všemu, co může být nějakým způsobem špinavé či znečištěné. Kůži mažte doporučenými krémy a přípravky, mějte ji zakrytou dlouhým rukávem, ale zároveň ji nechte dýchat, aby se nezanítila. Nechcete si uhnat nějakou šílenou infekci, ne?


Stojí to stejně jako třeba francouzská manikúra v Nails City?

Odstranění tetováníZdroj: profimedia


Ano, pokud vám nehty nalakují zlatem. Cena je většinou orientační a odvíjí se od velikosti, složitosti a barevnosti tetování. Také záleží na daném salonu, který odstranění nabízí. Ale rozhodně to není levná záležitost. Nejlíp uděláte, když si projdete internet a salony poblíž vás. Mějte však dostatečně našetřeno, než na odstranění půjdete.

Co se děje u nás?

Zdroj: Soňa Broulíková

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů