Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

Sůl škodí, víte proč?

Sdílej článek:

Sůl nad zlato. Tohle pořekadlo zná určitě každý. Všichni ale známe idalší přísloví, že všeho moc škodí. Osoli to platí dvojnásob. Nadměrné solení potravin totiž způsobuje vážné zdravotní problémy.

Kuchyňská kamenná sůl je z98 procent chlorid sodný neboli sodík. Můžete namítnout, že tento minerál je zdraví prospěšný prvek, ovšem jen tehdy, pokud ho přijímáte vorganické, neboli „živé“ podobě formou čerstvého ovoce, zeleniny, ořechů asemen. Takovýto sodík dokáže tělo plně zužitkovat apřípadný nadbytek bez problémů vyloučit močí. Anorganický, „neživý“ sodík může vmalých dávkách organismus stimulovat, ale při současných stravovacích zlozvycích jsme solí doslova zaplaveni ato nám způsobuje nemalé zdravotní problémy.

„Denní spotřeba soli několikanásobně překračuje množství, které je organismus schopen zvládnout. Tělo pak sůl zadržuje adochází kjejí nadměrné koncentraci vkrvi. Tento stav se nazývá hyperchloremie,“ vysvětlil lékař celostní medicíny Tomáš Staša.

Takto postižený člověk se chová doslova jako narkoman nebo alkoholik – cítí se dobře jen do té doby, dokud nedojde květším ztrátám soli (např. pocením). Když se obsah soli prudce sníží, naruší se izotonická rovnováha krve atělesných buněk avýsledkem je šok tělesných tkání, zejména nervových amozkových. To má na nemocného silně deprimující účinek. Zdánlivá rovnováha apohoda se vrátí teprve ve chvíli, kdy postižený člověk opět dodá svému tělu sůl. „Tím je začarovaný kruh uzavřen – na hodně soli ještě více soli,“ podotkl lékař.

Miso je výbornou náhradou za sůl.

Pokud je vtěle soli nadbytek avyměšovací systém ji nestačí vyloučit, dochází kotravě, která může skončit ismrtí. „Zpravidla se dají rozpoznat tři stadia. Vprvním se mohou objevit funkční poruchy jater, ledvin nebo kůže, popřípadě všechny najednou. Ve druhém stádiu následuje selhávání orgánů avmoči se může objevit bílkovina. Třetí stadium se projevuje nálezem bílkovin, močových válců, červených krvinek ahnisu vmoči, což jsou všechno známky závažného poškození ledvin,“ varuje Staša.

Velké množství soli dále zvyšuje krevní tlak aochuzuje naše kosti ovápník, což je nebezpečné vkaždém věku, ale ustarších lidí to může být zvlášť kritické.

Věděli jste, že

* Je vědecky dokázáno, že některé kmeny amerických indiánů aEskymáci sůl nikdy nejedli apřitom se těšili dobrému zdraví.
* Sůl vsilné koncentraci se užívala jako přípravek kbalzamování mrtvých těl. Idnes se nám daří mumifikovat naše živá těla množstvím soli, které přijímáme stravou. Důsledkem je suchá pokožka, scvrklá těla abílé vlasy – známky poškozených jater aledvin.
* Pokusy prováděné na zvířatech, která měla nadměrný přísun soli vpotravě, ukázaly, že jejich játra byla plná krystalů močoviny a příčinou jejich smrti byloselhání jater.

Negativní důsledky

* Sůl působí velmi dráždivě azabraňuje vylučování odpadů látkové výměny.
* Důsledkem nadměrného množství soli vorganismu jsou choroby ledvin, které se často projevují otokem.
* Chlorid sodný brání vylučování močoviny azhoršuje příznaky revmatismu aekzémů.
* Sůl zvyšuje krevní tlak apovzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti azdánlivě dobrého zdraví.

Kolik denně

Ve 2,5 g kuchyňské soli je 1 g sodíku. Jeho denní příjem by neměl uzdravého člověka překročit 2,4 g, což je 6 g soli denně. Náš příjem kuchyňské soli se ovšem běžně pohybuje okolo 16 g, což je téměř trojnásobek oproti doporučenému množství! Velmi rizikový je příjem sodíku ulidí snadváhou aulidí svysokým krevním tlakem. Doporučená spotřeba anorganického sodíku vjejich případě se pohybuje okolo 1 g za den.

Kde je soli nejvíce

* kuchyňská sůl (98% anorganický sodík, zbytek chemické látky zabraňující vlhnutí ahrudkování)
* masné výrobky uzeniny avýrobky zryb
* potraviny naložené ve slaných nálevech
* sýry
* slané oříšky, bramborové lupínky
* chléb
* některé dehydrované výrobky, kořenící směsi, glutaman sodný


Co místo soli?

Miso

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže nebo ječmene. Miso může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, dodává esenciální oleje, vitaminy (včetně B12), minerály aproteiny ve vyváženém složení. Miso je výživné, slané koření (obdoba nezdravého masoxu), tradiční základ japonské kuchyně, zejména kpřípravě miso polévek, kochucení salátů, restovaných jídel, těstovin, do marinád, dresinků, omáček apod. Miso podporuje látkovou výměnu, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku akrev, atím podporuje tvorbu buněk akožní tkáně. Pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští vkrvi cholesterol a je velkou pomocí při předcházení arteriosklerózy a vysokého krevního tlaku. Dále zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu a pomáhá proti alergiím atuberkulóze.

Tamari
Jde otradiční japonskou sójovou omáčku, která je vedlejším produktem při výrobě misa. Vzniká dlouhodobou fermentací (kvašením) sójových bobů vdřevěných sudech. Tento proces má řadu kladných účinků na organismus. Vznikají při něm vitamin B12, důležité aminokyseliny aenzymy, které podporují vylučování trávicích šťáv apřispívají klepšímu využití živin zpotravy. Tamari také neutralizuje extrémy kyselin izásad aposiluje srdce. Omáčka má téměř černou barvu avýrazně slanou chuť, obsahuje daleko méně sodíku než kamenná sůl ana rozdíl od levných „sójovek“ vsobě nemá žádný cukr, glutaman, barviva, dochucovadla ani živočišné extrakty.

Shoyu

Obdoba tamari. Na rozdíl od tamari ale vzniká fermentací sóji apšenice. Má tmavě hnědou barvu aslano-nasládlou chuť. Obsahuje méně minerálů astopových prvků než tamari aje oněco levnější.

Sůl So-Low

Jedná se oklasickou kamennou sůl, která má ovšem opolovinu nižší obsah sodíku, zbytek tvoří draslík.

Sdílej článek:
Autor: Kateřina Šmídová
Řemeslné práce - Zaučíme – práce v interiérech 27 000 Kč Přijmeme a zaučíme na stěrkování stěn a podlah v interiéru. Klidná a nenamáhavá práce na HPP po Praze a okolí. Mzda dle šikovnosti a času 28.000-38.000 Kč hrubého (cca 22-28 čistého). Nástup možný ihned. Více info ve firmě "AB Parket", Soběslavská 9, Praha 3 - Vinohrady, 130 00 nebo na telefonu viz kontakt níže. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 19 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič sil. vozidla. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Řidič sil. vozidla - vzdělání nižší střední odborné. Pracoviště Pekárna Srnín. Rozvoz pekařských výrobků na linkách. Podmínkou je řidičský průkaz sk. C + profesní průkaz výhodou. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Nástup ihned. Mzda 19.000,-- - 25.000,-- Kč hrubého, 5 týdnů dovolené, 13. a 14. plat, stravné. Kontakt: telefonicky od 8:00 do 14:00h personální oddělní 380 701 018, personalni@kiii.cz.. Pracoviště: K iii, spol. s r.o.- pekárna srnín, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Ivana Tenklová, +420 380 701 018. Služby - Kadeřník/ce 20 000 Kč Hledáme kadeřnici do salónu Kadostyle poblíž zastávky metra Pražského povstání. Možnost pronajmutí křesla s částečnou klientelou, brigádně.. Záleží na domluvě. Přijmeme i kadeřnice po škole. Více informací na telefonním čísle. Budeme se na Vás těšit.

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.