Šíp.deník.cz

12 KLASICKÝCH KNIH, které zvládnete (a měli byste) přečíst za JEDINÝ DEN!

Ne každý člověk je knihomol, který věnuje každý den několik hodin četbě. Ale tu a tam bychom si čas na čtení udělat měli. Pokud nepatříte mezi vášnivé čtenáře, stačí přece přelouskat aspoň nějakou kratší prózu. Ukážeme vám dvanáct knih, které se za den dají opravdu hravě zvládnout a zároveň vás obohatí na mnoho dalších dní dopředu, protože patří k dlouho obdivovaným pokladům literatury.

1 / 26

Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye

Oscar Wilde - Obraz Doriana GrayeZdroj: Profimedia

Oscar Wilde - Obraz Doriana Graye 

Kniha o chlápkovi, co byl takový narcista, že si nechal namalovat vlastní obraz, který stárnul za něj. Mladík si užíval sexu, drog a rokenrolu, ale zapomněl na to nejdůležitější, co by měl před životem mít, pokoru. Ačkoli má přes 200 stran, Wilde ji napsal tak, že se od ní prostě neodtrhnete. A jestli chcete něco trochu ostřejšího od tohoto autora, můžete zkusit Lady Fuckingham. 

Leopold von Sacher-Masoch - Venuše v kožichu 

Leopold von Sacher-Masoch - Venuše v kožichuZdroj: Youtube

Leopold von Sacher-Masoch - Venuše v kožichu

Přemýšleli jste někdy, odkud pochází pojem sado-maso? Právě od tohohle pána. Napsal velice zajímavou knihu, kde vlastně není nic moc explicitně řečeno, ale vaše fantazie bude pracovat na plné obrátky. Navíc se s hlavními hrdiny podíváte do mnohých krásných metropolí a zjistíte, že ve vztahu je každý buď kladivo, nebo kovadlina. Co jste vy? 

Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Francis Scott - Fitzgerald Velký GatbyZdroj: Youtube

Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Co všechno je člověk schopný udělat pro lásku? A jak jednoduché je vytvořit si pověst boháče i když jím nejste? To všechno vám ukáže kniha Velký Gatsby a on opravdu velký byl. Poutavá kniha F. S. Fitzgeralda, která získala mnoho ocenění a také byla před pár lety úspěšně zfilmovaná s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Mohl snad velkého Gatsbyho hrát někdo ještě větší, než sám DiCaprio? 

Graham Greene - Tichý Američan

Graham Greene - Tichý AmeričanZdroj: Youtube

Graham Greene - Tichý Američan

Kniha, ve které si každý najde to, co chce. Pokud jdete po odpočinku a příběhu, zaujme vás hlavní motiv, kdy spolu soupeří dva sokové o lásku jedné dámy. Pokud chcete přemýšlet, daleko více vás zaujme detailní, takřka dokumentární popisování nejen psychologických stránek lidské osobnosti, ale také ambicí toho, aby Amerika znovu osídlila Indočínu. Ne nadarmo byl autor za tuto knihu do konce života sledován tajnou policií. 

Ernest Hemingway - Stařec a moře 

Ernest Hemingway - Stařec a mořeZdroj: Youtube

Ernest Hemingway - Stařec a moře 

Knížka, která má pár stránek a která vás vtáhne do děje. Souboj starého muže o kterém si každý myslí, že je už moc starý, ale on chce dokázat, že na to ještě má. Vlastně je to spíš souboj ega s přírodou, kdy příroda, jako i v dnešním světě, svůj boj prohrává. A k čemu? K tomu, aby ulovenou rybu ožrali žraloci cestou na břeh. No… aspoň se nažrali. 

Franz Kafka - Proměna 

Franz Kafka - ProměnaZdroj: Youtube

Franz Kafka - Proměna 

Ano i našeho Kafku máme v tomto seznamu. Jeho Proměna je totiž krátká novela, která vás vtáhne do děje a budete si celou dobu lámat hlavu, proč se proboha Řehoř Samsa probudil jako hmyz? Čím se provinil? Naprostá psychická zničenost autora na vás sálá z každé stránky a každého pečlivě voleného slova, které Kafka v novele použil. A nejenom zde, podobně je to mu i u všech ostatních próz. 

John Steinbeck - Perla 

John Steinbeck - PerlaZdroj: Youtube

John Steinbeck - Perla

Poutavý příběh chudé rybářské rodiny, která je odkázána na lov perel, je nejenom výpovědí o tom, jak to v Kalifornii vypadalo koncem 19. století, ale hlavně vykresluje radikální rozdíly mezi vrstvami. Je to až šokující, jak moc se mohou lišit světy bohatých a chudých, které od sebe dělí v podstatě jen silnice. Příběh plný světabolu, ale také lásky k bližnímu svému, k rodině, k manželce… ale vlastně možná i k penězům a moci. 

Alexander Solženicyn - Jeden den Ivana Děnisoviče

Aleksandr Solženicyn - Jeden den Ivana DěnisovičeZdroj: Youtube

Alexander Solženicyn - Jeden den Ivana Děnisoviče

Jeden den v lágru. Něco, co si nikdo z nás neumí ani představit a ani všechny knihy světa nám to nedokáží přiblížit. Alexander Solženicyn velmi syrovým způsobem popisuje co vše se může stát v jednom dni. Nejhorší na celé knize je ovšem fakt, že tento jeden den je skutečně jen jeden z 3 650 dnů, na které je Ivan Děnisovič odsouzen. 

George Orwell - Farma zvířat

George Orwell - Farma zvířatZdroj: Youtube

George Orwell - Farma zvířat

Jak by to vypadalo, kdyby zvířata přebrala kontrolu nad světem? Farma zvířat je, dá se říct, taková zkrácená verze Orwellova 1984. Jasně dokazuje, že komunismus je v základu vlastně moc hezká myšlenka, ale tak, jako třeba anarchie, je to zkrátka pouze a jen ideologie, která je v praxi zcela neproveditelná. Protože všechna zvířata jsou si rovna, jen některá jsou si rovnější. 

Antoine de Saint-Exupéry - Malý princ 

Antoine de Saint-Exupéry - Malý princZdroj: Profimedia

Antoine de Saint-Exupéry - Malý princ 

Znáte jinou knížku, kterou můžete číst zas a znova, stále dokola celý život, a přesto v ní pokaždé najdete něco zcela nového? To je právě Malý princ. Nádherný příběh, který dojme děti ve třech, pěti, deseti i dvanácti letech a dál vás bude dojímat v šestnácti, dvaceti a dokonce i v šedesáti. V určité části svého života se ztotožníte s Malým princem, pak zase s Pijanem, nebo třeba s Mužem, který počítal hvězdy. Ale vždy vás posune v životě o kousíček dál. 

Albert Camus - Cizinec 

Albert Camus - CizinecZdroj: Youtube

Albert Camus - Cizinec 

"Dnes umřela maminka." Touto větou začíná nejzásadnější dílo existencialismu. Nejzásadnější a nejsvobodnější volbou každého člověka je smrt a to je téma, kterému se Camus v této knize věnuje. Na každé stránce vás donutí přemýšlet nad svým vlastním životem a když knihu dočtete, pravděpodobně se už na modré nebe nebudete nikdy dívat stejným způsobem. 

Ray Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita 

Ray Bradbury - 451 stupňů fahrenheitaZdroj: Youtube

Ray Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita 

Vlastně román ze současnosti a možná nedaleké budoucnosti. Zpracovává a ukazuje společnost, kde lidé nemyslí a nevěnují se jeden druhému, natož aby něco četli. Knihy se tam vesele pálí a lidé, místo do své hlavy, utíkají do virtuálního světa vzrušení, kde ale vůbec nic není opravdové. Při čtení tohoto románu vám bude běhat mráz po zádech a dost možná sáhnete po nějaké další knize, abyste nedopadli, jako ona masová kultura v tomto díle. 

A pokud vás knihy opravdu nelákají a jste odhodlání skončit jako kultura ve 451 stupních, zkuste aspoň filmy. Takový Velký Gatsby je filmový vlastně docela fajn. 

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů