Šíp.deník.cz

Bondgirl z roku 1987 Maryam d´Abová málem UMŘELA! Jak teď vypadá?

6 fotografií 6
18+
S Timothy Daltonem v bondovce Dech Života.
S Timothy Daltonem v bondovce Dech Života.
Zdroj: Koláž Šíp
Objevila se také ve sci-fi Honba za xenomorfem (1988). S Timothy Daltonem v bondovce Dech Života. Koncem 80. let se nechala nafotit pro Playboy. V roce 2009 dostala malou roli ve filmu Dorian Gray.
Sdílej článek:

Proslavila se v roce 1987 jako bondgirl, ale jen zasvěcení tušili, čím si křehká Maryam d´Abová (54) do té doby prošla. A to ještě nebylo nic ve srovnání s tím, co ji čekalo v dalších letech.

Dech života je jediná bondovka, jejíž děj se zčásti odehrává v Československu. Agent 007 v podání Timothyho Daltona musí z Bratislavy dostat přes železnou oponu krásnou cellistku, kterou hrála dívka se zvláštním jménem Maryam d´Abová.

Troska na vozíku

Její původ je dost komplikovaný. Narodila se 27. prosince 1960 v Londýně, ale matka Nino byla Gruzínka a otec Peter měl pro změnu finsko-holandské kořeny. Krátce po jejím narození se stala tragédie. Otec, který pracoval jako bankéř, dostal zánět mozkových blan, skončil na vozíku a duševně se ocitl na úrovni čtyřletého dítěte. Matka vzala dceru raději pryč, takže Maryam vyrůstala v Paříži a Ženevě. „Pamatuji se na otce jen jako na bezmocného invalidu. Kdykoli jsem si na něj vzpomněla, byla jsem velmi smutná," řekla Maryam na adresu muže, který zemřel v jejích 35 letech.

Na střední škole si přivydělávala jako modelka, pak studovala herectví v Londýně. Poprvé se před kamerou ocitla v roce 1983 v béčkovém hororu Xtro. Už o dva roky později filmaři uvažovali, že ji obsadí do bondovky Vyhlídka na vraždu, ale nakonec jí dali šanci až v roce 1987. Maryam si vymínila, že její postava nebude pouze tupou blondýnou, což jí tvůrci splnili. Přesto musela udělat jeden ústupek, na který nebyla pyšná. Nechala se nafotit do časopisu Playboy. „Nevadí mi, že jsem byla vidět nahá, ale spíše to, že jde o zcela tuctové fotky bez nápadu," postěžovala si.

Krůček od smrti

Dlouhou dobu byla bez stálého přítele. Šuškalo se, že chodí se Sylvesterem Stallonem, Mickem Jaggerem nebo dalším hudebníkem Quincy Jonesem. Její srdce natrvalo uchvátil až britský režisér Hugh Hudson, který natočil hity jako Ohnivé vozy nebo Tarzan, kde hrál hlavní roli Christopher Lambert.

Maryam si o 24 let staršího muže vzala v roce 2003, ale pak se vše pokazilo. „Začaly mne trápit silné migrény a vše vyvrcholilo v roce 2007, kdy jsem musela do nemocnice," líčila herečka. Lékaři jí řekli, že má zánět mozkových blan. Maryam se zhroutila. Moc dobře věděla, v jakou trosku se změnil její otec.

Nakonec se ale ukázalo, že jí praskla výduť na mozkové tepně. Podrobila se čtyřhodinové operaci, po níž jí zůstala jizva v délce přes 20 centimetrů. Když se probrala, oznámili jí, že byla jen několik hodin od smrti. Přesto neměla vyhráno. Vynechávala jí paměť, pletla se jí slovíčka, měla problémy s chůzí. Trvalo několik let, než se zcela zotavila. V roce 2012 o všem natočila dokument. Také se vrátila k modelingu a po letech přijala role hned v několika filmech. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů