Šíp.deník.cz

David Hasselhoff: ZÁVISLOST ho poslala až na samotný PRÁH SMRTI

13 fotografií 13
David Hasselhoff má vleklé problémy s alkoholem.
David Hasselhoff má vleklé problémy s alkoholem.
Zdroj: Profimedia.cz
David na fotce ze střední školy V seriálu Mladí a neklidní hrál lékaře. Italská kopie Hvězdných válek pojmenovaná Hvězdná srážka (1978). David v seriálu Knight Rider
Sdílej článek:

Proslavil se rolí plavčíka, ale sám se topil ve stále větších problémech. Alkohol zničil Davidu Hasselhoffovi (61) manželství, narušil vztah s dětmi a poslal ho až na samotný práh smrti.

Vlny, přeplněná pláž, sexy dívky v plavkách, David běžící ve zpomaleném záběru. Znělka Pobřežní hlídky přikovala po celém světě k televizním obrazovkám přes miliardu lidí a dostala se až do Guinnessovy knihy rekordů. Po první sezóně přitom seriál zrušili jako neperspektivní a fenomén se z něj stal jen díky Davidově umíněnosti. Když se pouštěl s producenty do křížku, měl za sebou už bohaté herecké zkušenosti.

Posměšky okolí

Podle jména se může zdát, že je napůl Němec, ale není to tak. Němkou byla pouze jeho praprababička, která se do Ameriky přestěhovala v roce 1865 z vesničky nedaleko Brém. Germánský vliv přesto v rodině přetrvával a David se k němu vždy hlásil.

Jeho otec Joseph pracoval v Baltimoru ve státě Maryland jako obchodník a vydělával tolik, že manželka Dolores mohla zůstat v domácnosti. Měli pět dětí, čtyři dcery a Davida, který se narodil 17. června 1952 jako druhý v pořadí.

S herectvím začal už v sedmi letech, kdy začal chodit do dramatického kroužku. Brzy si přibral hodiny tance a zpěvu. Kvůli otcově povolání se rodina často stěhovala, část dětství David strávil na slunné Floridě, později se přesunul na sever do státu Illinois. Všude si jen těžko hledal nové kamarády. Spolužáci se často posmívali jeho nebývale vysoké a zároveň vychrtlé postavě. 193 centimetrů vysoký mladík se kvůli tomu v pubertě dost trápil, na druhé straně byl velmi ctižádostivý. V posledním ročníku střední školy se stal kapitánem volejbalového týmu, vedoucím pěveckého sboru a ještě působil ve školním divadelním souboru.

Hvězdná role

Jeho uměleckým aktivitám přitom rodiče dlouho nepřáli, dokonce mu přestali dávat jakékoli peníze ve snaze ho od herecké kariéry odradit. Paradoxně mu tím ale pomohli. David si začal přivydělávat jako číšník a později i model, díky čemuž se dostal do světa filmu. Pohledného mladíka, který byl přesvědčen, že kariéru stráví v divadelních muzikálech, vybrali v roce 1972 do nekonečného seriálu Mladí a neklidní. Krátce poté navázal románek s kolegyní Robertou Leighton (*1953), ale vztah se po čase rozpadl.

O šest let později dostal jednu z hlavních rolí ve filmu Hvězdná srážka, což byla italská odpověď na Hvězdné války. Snímek dnes vypadá poněkud bizarně, ale Davidovi pomohl o úroveň výš. V roce 1982 přišla šance jménem Knight Rider. Od seriálu, kde jezdí černé mluvící auto, si moc nesliboval, ale právě díky němu zažil první vlnu slávy.

V roce 1984 se oženil s herečkou Catherine Hickland (*1956). Bezdětné manželství skončilo o pět let později. Už tehdy se spekulovalo, že za rozchodem je zejména Davidova silná náklonnost k alkoholu. Nebyl zdaleka první, kdo byl podobně „opilý úspěchem", ale nikoho nenapadlo, do jak obludných rozměrů se u něj zhoubná vášeň rozroste.

Zajímavou hříčkou osudu je fakt, že se Catherine v roce 1992 vdala za herce Michaela Knighta, což je jméno postavy, kterou hrál David v seriálu Knight Rider.

Zpěvák k smíchu

V roce 1984 se David rozhodl ukázat světu, že je nejen úspěšným hercem, ale také nadaným zpěvákem. Brzy však narazil. Jeho deska se v Americe roce prodávala velmi špatně a sklidila spíše posměšné reakce. Zcela jiná situace nastala ve chvíli, kdy se písničky začaly hrát v Evropě. Zabodovaly zejména v Německu, kde se zřejmě líbilo i zpěvákovo jméno. Doslova trefou do černého se pak stala píseň Hledání svobody, která přišla v příhodném roce 1989. Několik týdnů vedla německou hitparádu a na Silvestra téhož roku ji zazpíval před stotisícovým obecenstvem na troskách berlínské zdi. Prodaly se jí miliony kusů a David se stal držitelem moha zlatých a platinových desek. V Evropě později zabodoval také s písní Hooked on a Feeling.

Hlavní úspěchy ale sklízel zejména jako plavčík Mitch Buchannon v seriálu pobřežní hlídka. První epizody vznikly v roce 1989, ale producentům se nelíbily a podle vlažného přijetí ani divákům. David však projektu věřil a trval na tom, že půjde o hit. Jeho přesvědčení zesílilo poté, co se jeho dílo opět setkalo v Evropě s mnohem větším úspěchem. Nakonec od studia za symbolickou cenu odkoupil práva a začala natáčet na vlastní náklady. Povedlo se. Krásky a svalovci v červených plavkách opanovali televizní vysílání po celém světě na dalších 12 let a Pobřežní hlídka se stala nejsledovanějším seriálem všech dob. Skončila prý jen proto, že se lidé v roce 2001 už naučili hledat prsa na internetu.

Šokující video

Od přelomu tisíciletí se David stále hlouběji propadal do spirály trvalé opilosti, výčitek a marných pokusů o léčbu. Těžce to nesla zejména jeho druhá žena, o 11 let mladší herečka Pamela Bach, s níž se potkal při natáčení Pobřežní hlídky. Vzali se v roce 1989 a narodily se jim dvě dcery, Taylor Ann (*1990) a Hayley (*1992).

Ani děti ale nepomohly Davidovi závislost zlomit. Minimálně sedmkrát ho v bezvědomí nebo s otravou alkoholem odvezla sanitka do nemocnice. Jeho běžná „hladinka" se pohybovala kolem čtyř promile, několikrát sotva dýchal a jeho blízcí se báli nejhoršího. V péči lékařů skončil také po nesčetných úrazech způsobených narušenou rovnováhou. V roce 2006 požádala Pamela o rozvod. Jen o rok později spatřilo světlo světa šokující video, na němž starší dcera zachytila zcela opilého tátu, jak se polonahý válí po zemi. Dívka přitom říká: „Řekni mi, že s tím přestaneš!"

Kvůli nahrávce mu pak soud na čas znemožnil kontakt s dětmi. Těžko říci, zda právě tohle byl zlomový okamžik, každopádně od té doby ubylo opileckých výstřelků a David bere odvykací kúru vážněji. Uvidíme, zda slavný plavčík dokáže zachránit sám sebe.

Co ještě nevíte

*Na počátku herecké dráhy se postavil producentům, kteří chtěli, aby si změnil jméno.

*Tvůrci Hvězdných válek ho v roce 1980 zvažovali do role Boby Fetta.

*V roce 1995 skutečně zachránil topícího se chlapce.

*Od roku 1996 má hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

*V letech 2006-09 seděl v porotě soutěže Amerika hledá talent, později se objevil také v britské verzi.

*Od roku 2011 randí s dělnicí z Walesu Hayley Roberts, která je o 27 let mladší.

*Před třemi lety se objevil v americké obdobě StarDance, ale vypadl jako první.

*V poslední době se prý věnuje zdravému životnímu stylu. Nikdy nekouřil, ale nyní se také vyhýbá červenému masu a cukru, sportuje a nedá dopustit na akupunkturu.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů