Šíp.deník.cz

Důchodová kalkulačka: Přehled o tom, kdy půjdete do důchodu, a kolik dostanete

Česká správa sociálního zabezpečení nabízí pro své klienty plikaci s názvem "důchodová kalkulačka". Lidé mají díky ní možnost spočítat si orientačně výši důchodu či zjistit svůj důchodový věk.

1 / 13
důchodci, ilustrační foto

Chcete si spočítat orientační výši důchodu nebo stanovit důchodový věk? S důchodovou kalkulačkou to není problém. Údaje o době pojištění, vyměřovacích základech dosažených v období od roku 1986 či vyloučených dobách, jenž je do kalkulačky nezbytné dosadit, naleznete např. v informativním osobním listu důchodového pojištění.

Na stránkách České správy sociálního zabezpečení naleznete online důchodovou kalkulačku (služba „Informativní výpočet starobního důchodu“), která automaticky načte informace evidované v ČSSZ na tzv. důchodovém kontě.

Chcete si spočítat orientační výši důchodu nebo stanovit důchodový věk?

penízeZdroj: Profimedia

Na kalkulačce lze vypočítat důchod do budoucna, a to až na dobu pěti let od data výpočtu. „Odhadovaná výše důchodu dle hodnot nastavených ČSSZ se zobrazí ve třech variantách (minimalistická, střední, optimistická),“ informuje na svých stránkách ČSSZ.

Výpočet do budoucna lze provést i na základě vlastního odhadu vývoje průměrné měsíční mzdy zaměstnance v národním hospodářství.

Na kalkulačce lze vypočítat důchod do budoucna

důchodci, ilustrační fotoZdroj: Profimedia

„Důchodové kalkulačky nelze použít pro výpočet důchodů invalidních, vdovských, vdoveckých, sirotčích, ani tzv. dílčích starobních důchodů, kdy část doby pojištění byla získána v zahraničí,“ dočtete se dále. Jedná se opravdu jen o starobní důchod.

Orientační výpočet důchodu pomocí důchodové kalkulačky vychází ze základních údajů, jenž výši důchodu ovlivňují. Rozhodně ale neumožňuje zohlednit všechny rozhodné skutečnosti. Výpočet důchodu je jenom orientační.

Orientační výpočet důchodu pomocí důchodové kalkulačky vychází ze základních údajů

Stravenky/Ilustrační fotoZdroj: Profimedia

„Pro nárok na obecný starobní důchod musí být splněny dvě obecné podmínky, a to získání potřebné doby pojištění a dosažení důchodového věku,“ dočtete se.

„Základní délku potřebné doby pojištění upravuje § 29 odst. 1 ZDP. Do celkové doby pojištění se přitom započítávají jak samotné doby povinného pojištění, tak i náhradní doby pojištění. Minimální potřebná doba pojištění je odvozena od roku, kdy žadatel dosáhnul tzv. důchodového věku (dle § 32 ZDP),“ zní část textu.

Pro nárok na obecný starobní důchod musí být splněny dvě obecné podmínky

Koronavirus a seniořiZdroj: Profimedia

„Minimální výše procentní výměry důchodu činí podle zákona o důchodovém pojištění 770 Kč. K procentní výměře důchodu náleží ještě základní výměra, která je stejná pro všechny důchody a v roce 2021 činí 3 550 Kč. Minimální měsíční výše důchodu přiznaného v roce 2021 tedy činí celkem 4 310 Kč,“ informují o současných částkách.

Výpočet důchodu je jenom orientační

Koronavirus a seniořiZdroj: Profimedia

Důchod lze vypočítat až na pět let dopředu

Nechte se inspirovat, kam se dají schovat peníze.Zdroj: archiv Šípu

Jiné, než starobní důchody, do toho nespadají

Peněženka, peníze, ilustrační fotoZdroj: Fotka od Steve Buissinne z Pixabay

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů