Šíp.deník.cz

Larry Hagman: Proslulého PADOUCHA z Dallasu odvrhla vlastní matka!

12 fotografií 12
„Švédský“ páreček měl svatbu v roce 1954. Džejár byl ještě hudbou budoucnosti.
„Švédský“ páreček měl svatbu v roce 1954. Džejár byl ještě hudbou budoucnosti.
Zdroj: Koláž Šíp
Mary Martin nebyla zrovna příkladná matka. Larry miloval hudbu, dokonce složil několik písní. „Švédský“ páreček měl svatbu v roce 1954. Jedna z prvních rolí v seriálu Goodyear Playhouse.
Sdílej článek:

V dětství býval problémový a utíkal z domova. Později šestkrát vyhrál anketu o největšího televizního padoucha. Larry Hagman (†81) ale rozhodně nebyl zlý člověk, spíše mírumilovná oběť okolností.

Vzpomenete si na některou jeho roli kromě „Džejára" ze seriálu Dallas? Asi těžko. Larry byl hercem, kterého proslavila jediná postava. Nikdy toho však nelitoval a není se čemu divit. Za každý díl dostal téměř dva miliony korun. A to jich v letech 1978 až 1991 vzniklo 357. Napřed se ale musel prokousat neradostným dětstvím.

Jsem zrůda!

Jestli si někdo myslí, že je skvělé být synem slavné herečky, Larryho osud ho vyvede z omylu. Jeho matka Mary Martin ho přivedla na svět 21. září 1931 ve Forth Worth v Texasu, ale velkou radost z toho neměla.

Jak už to sedmnáctileté dívky dovedou, bláznivě se zamilovala do právníka se švédskými kořeny Bena Hagmana a neplánovaně s ním otěhotněla. Daň za chvilku poblouznění byla krutá. Mary musela opustit školu, skončila v manželství s mužem, kterého sotva znala, a ještě jí dali do náruče křičící dítě. „Byla jsem ze všeho zmatená, ze všech směrů se na mě valila odpovědnost, najednou jsem byla vdanou paní a matkou, ale nic z toho mě netěšilo. Myslela jsem si, že jsem zrůda, když si to neužívám," vzpomínala později. Srdce ji navíc táhlo k tanci a herectví, což s péčí o rodinu nešlo dohromady. Skončilo to, jak muselo. V roce 1936 se s manželem rozvedla a s pětiletým Larrym se vydala za svým snem. Když o dva roky později podepsala smlouvu s filmovým studiem Paramount, poslala syna na výchovu k babičce do Kalifornie. Není divu, že se Larry cítil odstrčený. To ale nebylo zdaleka to nejhorší.

Ve vyhnanství

V roce 1940 se Mary vdala za Richarda Hallidaye, kterého Larry upřímně nesnášel. Když o několik měsíců později přivedla na svět dceru Heller, Larry si tentokrát dobrovolně vybral „vyhnanství" u babičky. Ta však o tři roky později zemřela a dvanáctiletý chlapec se musel nastěhovat pod jednu střechu k nenáviděnému otčímovi.

Brzy si vybudoval pověst problémového dítěte, které na žádné škole dlouho nevydrží. Komplikovanou rodinnou situaci těžce nesl a stále častěji utíkal k alkoholu. Nakonec ho jako nezvladatelného zapsali do vojenské školy.

Tehdy do jeho života opět vstoupil otec Ben, s nímž před lety přerušil téměř všechny kontakty. Snažil se ho přesvědčit, aby se vydal v jeho stopách, vystudoval práva a nastoupil k němu do firmy. Larry ho ale odmítl. Mnohem více se mu zamlouvala práce jeho matky, která se nakonec stala slavnou filmovou a divadelní herečkou. Dodnes má hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu a v roce 1973 se dočkala uvedení do americké divadelní síně slávy.

S její pomocí začal Larry na počátku 50. let dělat první divadelní krůčky, ale pak vypukla korejská válka a musel narukovat do armády. Uniformu oblékal pět let, avšak místo střelby si užil spíše potlesku. Vystupoval se souborem, který bavil ostatní vojáky, a velmi se mu to líbilo. Většinu času strávil na základnách ve Velké Británii, kde se zamiloval do dívky, která měla shodou okolností stejně jako on švédské kořeny. Maj Axelsson si vzal v roce 1954 a strávil s ní celý život, i když před ně osud kladl nejrůznější nástrahy.

Šest lahví denně

Po návratu do USA se Larry začal naplno věnovat nejen herectví, ale také výrobě potomstva. V roce 1958 se jim narodila dcera Heidi, o čtyři roky později syn Preston. V té době byl už Larry poměrně známým hercem a status hvězdy si upevnil v roce 1965 díky komediálnímu seriálu I Dream of Jeannine, kde hrál astronauta.

V té době začala být jeho náklonnost k alkoholu nezvladatelná. Denně prý vypil šest lahví šampaňského a nepočítaně „panáků", takže se mu přátelé snažili pomoci. Hudebník David Crosby mu jako náhradu doporučil drogu LSD, Jack Nicholson zase marihuanu. Obojí mu zachutnalo. „Cítil jsem se po tom dobře a neměl jsem kocovinu," liboval si. A ještě více si mnul ruce, když mu v roce 1978 nabídli roli v seriálu Dallas.

Sliboval si od toho slušný výdělek, ale netušil, že se díky roli J. R. Ewinga stane nejslavnějším filmovým padouchem všech dob. „Tuhle roli mám ze všech nejraději, i když mě stále dostává do kuriózních situací. Někdy se mi třeba stane, že mě na ulici vezme nějaká starší paní kabelkou po hlavě a vysvětlí mi, že to mám za to, co jsem prováděl v Dallasu," vzpomínal kdysi s úsměvem.

Boj o život

Počátkem 80. let se stal jednou z nejlépe placených televizních hvězd, když si díky neústupnosti vymohl na producentech pohádkové honoráře. Pak ale přišla špatná zpráva. Jeho matka měla v roce 1982 v San Francisku těžkou autonehodu, při níž zahynul člověk a další utrpěl tak vážná poranění, že po dvou letech pobytu v nemocnici zemřel. I Larry se obával nejhoršího, Mary bylo tehdy už téměř 70 let. Naštěstí se z několika zlomenin zotavila a zemřela až v roce 1990.

O dva roky později začal o život bojovat také Larry. Lékaři mu zjistili těžkou cirhózu jater a ještě ke všemu rakovinu. V roce 1995 doslova na poslední chvíli podstoupil transplantaci. Jaterní kámen si nechal vsadit do prstenu, který pak nesundal z ruky. Radikálně změnil životosprávu, přestal pít, stal se veganem a zapojil se do kampaně proti kouření.

Rakovina v podobě leukémie si ho ale přece jen našla. Larry skončil v dallaské nemocnici a 23. listopadu 2012 bylo jasné, že si kovbojský klobouk už nikdy nenasadí. Krátce po jeho smrti se na obrazovkách objevila nová řada Dallasu, kterou natočil těsně před smrtí.

Co ještě nevíte

* Sbíral vlajky a klobouky.

* Na přelomu 40. a 50. let chodil s Joan Collins, která později proslula jako hlavní záporná postava v seriálu Dynastie.

* V roce 1964 se stal kmotrem budoucí známé herečky Bridget Fonda.

* Každý, kdo po něm chtěl autogram, mu musel nejprve zazpívat nebo říct vtip.

* Na sklonku života se vrhl na ekologii. Své rozlehlé kalifornské sídlo jménem Ojai vybavil solárními panely a roční účet za elektřinu srazil z průměrných 752 tisíc korun na pouhých 264 korun.

* Chtěl, aby jeho ostatky byly rozprášeny na poli, kde se bude pěstovat pšenice a marihuana. Přání mu splnil syn Preston.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů