Šíp.deník.cz

MAMUTÍ JESKYNĚ: V největším podzemí světa se potuluje pozoruhodný PŘÍZRAK

8 fotografií 8
Každé podzemí je samo o sobě trochu strašidelné. A to se ještě někde potulují přízraky mrtvých.
Každé podzemí je samo o sobě trochu strašidelné. A to se ještě někde potulují přízraky mrtvých.
Zdroj: Koláž Šíp
Stephen Bishop prý dodnes chodí po milovaných jeskyních a koná dobré skutky. Odvážlivci prozkoumávali podzemí celé 19. století. Plánek podzemí od Stephena Bishopa Náhrobek s popleteným rokem úmrtí
Sdílej článek:

Na rozdíl od Grand Canyonu se o nich tolik nemluví, přesto patří mezi hlavní přírodní divy USA. Mamutí jeskyně ale fascinují i milovníky záhad. Prý se to v nich hemží přízraky.

Návštěvníci největšího podzemního komplexu světa při pohledu na neskutečně velké prostory žasnou. Některé ale upoutá ještě jedna věc. Někdy se k výpravám přidá černoch s knírem, který má zelené sako, pruhované kalhoty a vojenský klobouk. Chvíli pozorně naslouchá výkladu a pak zase zmizí.

Popletený náhrobek

Jeskyně ležící ve státě Kentucky jako první popsal John Houchins v roce 1797, ale komplex byl natolik rozsáhlý a spletitý, že podstatná část ještě čekala na objevení. Odvážlivci pronikali stále hlouběji do podzemí celé 19. století a čestné místo mezi nimi má Stephen Bishop. Nebyl to ale žádný vědec, dokonce to nebyl ani svobodný člověk. Patřil mezi otroky Johna Croghana, který okolní pozemky koupil v roce 1839 s cílem udělat z jeskyní lázně pro léčbu tuberkulózy.

Croghan brzy zjistil, že tehdy sedmnáctiletý mladík toho o jeskyních ví tolik jako nikdo jiný a na rozdíl od ostatních se nebojácně vydává na průzkumy do temného labyrintu. S petrolejkou, lanem a cepínem tak činil dalších dvacet let, objevil desítky kilometrů chodeb a řadu zvláštních živočichů.

Když se část jeskyní otevřela veřejnosti, ve svém oblíbeném zeleném saku a pruhovaných kalhotách tu Stephen pracoval jako první průvodce. V roce 1856 se za zásluhy dočkal udělení svobody, ale vysněné cesty s manželkou a synem zpět do Afriky se už nedočkal. Zemřel o rok později na tuberkulózu.

Pohřben byl nedaleko jižního vchodu do jeskyní a na místě se objevil i náhrobek. Kameník však popletl datum úmrtí a Bishopa nechal zemřít až v roce 1859. Možná i proto průvodcova duše nenašla pokoj a stále bloudí po labyrintu Mamutích jeskyní, který v současnosti čítá 640 kilometrů.

Zachráněný chlapec

Čas od času se objeví svědectví, že si turisté všimli muže v zeleném saku starého střihu, který po chvíli zase záhadně zmizel. Jedna z nejpodivnějších historek pochází z roku 1995. Tehdy se při prohlídce ztratil osmiletý Alex. Zaměstnanci měli poplach, rodiče se hroutili při představě, že jejich ratolest bloudí nekonečnými chodbami, kde smrt je otázkou jednoho špatného šlápnutí.

Než se ale pátrací akce rozjela, kluk se objevil u východu. Vyprávěl, že potkal muže ve starém klobouku, který ho vzal za ruku, ukázal mu cestu ven a pak se náhle rozplynul. Když se rodiče nechápavě podívali na místní průvodce, dostalo se jim ujištění, že chlapec nemá halucinace. Dobrý duch Stephen Bishop stále střeží milované jeskyně.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů