Šíp.deník.cz

Marie Fišerová: Nejraději mám knedlo-vepřo-zelo

Marie Fišerová má doma dvě kočky a také černého kocoura, kterému říká Černoušek.
Marie Fišerová má doma dvě kočky a také černého kocoura, kterému říká Černoušek.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Lidé ji mají rádi, protože ji znají jako milou babičku sživotním nábojem ase spoustou energie. Marie Fišerová zHořic se narodila vroce 1904. Když začala první světová válka, bylo jí deset let, na počátku druhé světové války už pětatřicet. Události roku 1989 ji zastihly ve věku 85 let apříští měsíc oslaví už 106. narozeniny.

Je to neuvěřitelné, ale celý život bydlí vdomku unáměstí, ve kterém se před více než stoletím narodila. „Tenkrát se rodilo doma za asistence porodní báby atady vrohuté místnosti, kde ležela maminka na mohutné posteli, jsem spatřila světlo světa,“ ukazuje nám. „Dodnes tady vtom místě na válendě ráda spím aodpočívám, protože je tu úžasně příjemná energie.“

Válka avězení

Když byla mladá, pracovala vzahradnictví, které patřilo její babičce. Před odchodem do důchodu pak půjčovala knihy vmístní knihovně.
Celý život ale rozhodně idylický neměla. Zadruhé světové války byla dlouhé měsíce vězněna za odbojovou činnost na Pankráci, vTerezíně ivDrážďanech. Nacisté ji zatkli vroce 1942 vHradci Králové, kde roznášela letáky.

#nahled|https://g.denik.cz/56/2b/nmkvz1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/2b/nmkvz1.jpg|Přípitek tekutými bylinkami s naší fotografkou.#

Smanželem Vilémem, který pracoval jako poštovní doručovatel, měli dceru, ale ta při porodu zemřela adalší děti Marie už neměla. Od smrti manžela uplynulo více než 20 let, nežijí už ani její dvě mladší sestry.

Ráda si dám tekuté bylinky

Marie vživotě nedržela žádnou speciální životosprávu. „Dodnes jím všechno anejraději mám knedlo-vepřo-zelo,“ svěřila se babička apřidala vzpomínku: „Když mě jako dítě posílala maminka nakoupit kmístnímuřezníkovi, tak mi vždy kladla na srdce, abych mu řekla, ať mi dá maso hodně tlusté, ať má jídlo čím omastit.“

Nikdy prý ale nekouřila, zato si občas ráda dá při slavnostní příležitosti skleničku červeného vína či „štamprli“ bylinkového likéru. Ana důkaz, že je to pravda, si snámi „tekutými bylinkami“ připila na zdraví.

Politika mě rozčiluje

Za nejdůležitější věci vživotě Marie považuje dobré zdraví, práci arodinné zázemí. „Ataké mít ze života radost adělat radost druhým,“ tvrdí. „Ale ne všichni se tak chovají. Nelíbí se mi třeba, jak jednají někteří politici. Mnoho toho pamatuji, akdyž se dívám na televizi aslyším, jak politici lidi balamutí oněčem, jak to prý bylo dříve, vyskočím, vykřiknu, že lžou apřístroj vypnu.“

Marie se svou kamarádkou Astrid Vozkovou

Ajaký je všední den neuvěřitelně vitální stopětileté ženy? Někdy vstává vsedm, jindy třeba vdeset. Má pořád co dělat. Stará se ocelý dům od půdy až po sklep, dvorek izahrádku ataké dvě kočky ajednoho kocoura. Za Marií chodí hodně dobrých známých, kteří jí pomáhají. Vdobě naší návštěvy uní byla kamarádka Astrid Vozková zÚstí nad Labem. Obědy dostává Marie zmístní školy, odpoledne si na chvilku lehne, poklízí, pak si udělá večeři, kouká na televizi aspát chodí někdy vdevět ajindy třeba až opůlnoci.

Co se dělo, když se Marie narodila

* VPraze byl otevřen Vyšehradský tunel.
* VBrně se konala premiéra opery Leoše Janáčka Její pastorkyňa.
* Britové vojensky obsadili Tibet apodřídili ho své nadvládě.
* Nobelovu cenu voblasti medicíny získal Ivan Petrovič Pavlov za výzkum podmíněných anepodmíněných reflexů.
* Bratři Wrightové patentovali svůj létající stroj vNěmecku ave Francii.
* Zprovozněna celá trať transsibiřské magistrály.
* Vynalezen ofsetový tisk.
* První automobily dostaly hydraulické tlumiče.
* Cyklisté zápolili ve druhém ročníku Tour de France.
* Vamerickém Saint Louis se konaly třetí olympijské hry.

Kolik je unás stoletých?

Marie Fišerová je zřejmě druhou nejstarší obyvatelkou naší země. Nejstarší žijící Češkou je podle dostupných údajů Marie Smejkalová zKroměříže, která už oslavila 107. narozeniny.

Vcelé republice žije 606 sto avíceletých obyvatel. Převažují ženy – kposlednímu září jich bylo 512.

Vůbec nejstarším obyvatelem Česka byla Emílie Doležalová zOchozu uBrna, která zemřela 17. listopadu 2004 ve věku 110 let. Vbývalém Československu podle Guinnessovy knihy rekordů dokonce žil nejstarší člověk na světě. Před 40 lety jím byla pražská rodačka Marie Bernátková, která se narodila 22. října 1857. Prvenství držela od června do října 1968, kdy zemřela ve 111 letech.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů