
Přestože se většina šéfkuchařů shoduje na tom, že nemá zrovna nejchutnější maso, kapr patří ke stálicím na vánoční večerní tabuli. Jeho úprava je vcelku jednoduchá, pozor je však třeba dávat při nákupu. Kapra lze v dnešní době zakoupit téměř na každém rohu, kde se v období Vánoc nacházejí kádě s velkým množstvím ryb. Toho svého si tak může vybrat skutečně každý.
V žádném případě by se však neměl kupovat kapr, který plave na boku, či dokonce břichem vzhůru. Měl by vypadat čile a mít jasné, nezakalené oči. Také je důležité vybrat kapra, který není nijak otlučený či poraněný.
Při nákupu kapra je třeba být obezřetný
Kapr na vánočním stole má každoročně svoje nezastupitelné místo.Zdroj: Deník / Jan Buriánek
Kaprům zároveň nesvědčí, pokud jsou v kádích doslova napěchovaní. V takovém případě jsou totiž ryby ve stresu a v důsledku toho se do jejich těla vyplavují látky způsobující pachuť masa. Důležitá je pochopitelně u ryby také čerstvost. V žádném případě se tedy nedoporučuje kupovat rybu s předstihem. Dlouhé skladování zhoršuje chuť masa a ryba se snadno kazí. „Samozřejmě úplně nejideálnější by bylo koupit rybu 24. prosince ráno,” radí executive chief restaurace Avantgarde PPF Gate Patrik Havlíček pro ČT24.
Pokud však například z časových důvodů není možné zakoupit rybu na Štědrý den, a je tedy nutné ji sehnat předem, je třeba dbát na řádné skladování. „Teplota, ve které se ryba nachází, by neměla vzrůst nad 5 stupňů Celsia. Když rybu povezete jen v igelitové tašce hodinu v autě nebo v autobuse, tak jí zkracujete životnost,” varuje Havlíček.
Kapr je tradičním českým vánočním pokrmem
Kapra naporcujte na typické podkovičky, silné 3–5 centimetrů. Tělo také můžete rozdělit podélně a vyjmout páteř.Zdroj: Shutterstock
Obezřetnost se vyplatí i při nákupu ryby chlazené. Poznat opravdu čerstvou rybu je totiž pro spoustu lidí obtížné. V takovém případě je důležitá její vůně. Čerstvá ryba by měla vonět „rybinou”. Pokud má jiný odér, rozhodně se nevyplatí ji kupovat. Čerstvou rybu lze také poznat na dotek. Při píchnutí do ní prstem musí být pružná a vzniklý důlek by se měl za chvíli vyrovnat. Stejně tak může napovědět barva žábry. „Žábra nesmí být matná, musí být narůžovělá. Nesmí to být šedivé ani červené,” dodal ještě Havlíček.
Strach nemusí mít kupující ani z větší ryby. Mezi lidmi se dlouhá léta traduje, že větší kapři, nad 2,5 kila, bývají cítit bahnem. Podle odborníků se jedná jen o pověru. „Pokud něco z většího kapra cítíme, pak to určitě není bahno, ale rybí tuk, kterého má samozřejmě větší kapr více,” vysvětluje rybář František Kölbl. „Stačí odříznou břišní tukovou řasu,” poradil, jak se zápachu zbavit.
Štědrovečerní večeři bez kapra si umí představit málokdo
Smažený kapr, tradiční pouchoutka na českém vánočním stole.Zdroj: Deník
Kapra lze upravit na několik způsobů
Štědrovečerní stůl bez kapra si neumí představit většina ČechůZdroj: Shutterstock