Šíp.deník.cz

Gigantický pruh plný děr: Skrývá se v srdci Peru VZKAZ OD MIMOZEMŠŤANŮ?

7 fotografií 7
Proč někdo vyhloubil v nehostinné pustině tisíce děr?
Proč někdo vyhloubil v nehostinné pustině tisíce děr?
Zdroj: Koláž Šíp
Proč někdo vyhloubil v nehostinné pustině tisíce děr? Pás připomíná dlouhé oraniště. Pás podivných kráterů je dlouhý několik kilometrů. Děrné štítky z počítačového pravěku. Při troše fantazie se jim útvar z Cajamarquilly podobá.
Sdílej článek:

Nic podobného na světě nenajdete. Na peruánské náhorní plošině Cajamarquilla se nachází několik kilometrů dlouhý pás, který tvoří tisíce mělkých kráterů. Proč něco takového vzniklo? Nikdo neví.

Jihoameričtí indiáni byli velmi vynalézaví. Dodnes nás udivují nejen jejich pyramidy a obrovská města, ale také úroveň znalostí. Fascinující jsou rozměrné obrazce na náhorní plošině Nazca, které jsou od roku 1994 na seznamu UNESCO, ale dodnes nikdo nedokázal vysvětlit jejich vznik a účel. Jak mohli indiáni před mnoha staletími vytvořit tak dokonalé obrazce, když jsou jasně patrné pouze z výšky několika set metrů? Měli už tehdy létající stroje?

Opuštěné pohřebiště

Ještě záhadnější jev se skrývá na plošině Cajamarquilla, která leží zhruba 200 kilometrů jižně od hlavního města Limy. Na 167 hektarech se tam rozkládá archeologické naleziště, kde vědci mají už desítky let doslova žně. Odkrývají pozůstatky širokých bulvárů, velkých náměstí nebo vodních kanálů. Největší záhadou je ale něco zcela jiného. Uprostřed vyprahlé pustiny se skrývá několik kilometrů dlouhý pás, který tvoří řady prohlubní. Jejich průměr se pohybuje mezi šesti a devíti metry, hloubka kolísá mezi 180 a 210 centimetry. Jako první si podivného útvaru všimli piloti, kteří v roce 1931 prováděli snímkování oblasti. Trvalo ale řadu let, než se na místo dostaly první expedice.

V roce 1953 tam dorazila výprava, kterou vedl americký historik a antropolog Victor Wolfgang von Hagen (1908–1985). Vyslovil domněnku, že jde o pohřebiště. Indiáni skutečně pochovávali zemřelé vsedě, přivázané ke kůlu, takže kruhová podoba prohlubní by odpovídala. Proč ale do připravených hrobů nikoho nepochovali? A proč je pohřebiště tak obrovské? Postihla oblast nějaká epidemie?

Další teorie

V roce 1980 vyslovil další hypotézu americký archeolog John Hyslop. Podle něj jde o obří spižírnu. Je známo, že indiáni využívali podzemní prostory k uchovávání potravin a v Jižní Americe je skutečně několik míst, kde se pozůstatky takových „ledniček" našly. Žádné ale ani zdaleka nedosahuje takových rozměrů jako v Cajamarquille. Našla se i mnohem svéráznější vysvětlení. Prý jde o obdobu děrného štítku, který se používal v raném počítačovém věku jako nosič informací.

Skutečně je možné, aby se v Peru skrýval vzkaz, který tu kdysi zanechali návštěvníci z jiného koutu vesmíru? A co nám chtěli sdělit? Znepokojivých otázek je stále dost. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů