Šíp.deník.cz

Respirátor FFP2 kupuje skoro každý Čech: Zavede je vláda povinně?

Češi začali ve velkém skupovat respirátory FFP2. Lékárny a internetové obchody zaznamenaly ve středu strmý nárůst jejich prodeje. Může za to oznámení premiéra Andreje Babiše, ve kterém řekl, že vláda zváží jejich povinné nošení na některých místech.

1 / 9
Respirátor

Oznámení premiéra Andreje Babiše o tom, že bude vláda zvažovat povinné nošení respirátorů na vybraných místech, lidé rozhodně neberou na lehkou váhu. Češi se totiž ihned na tuto skutečnost začali připravovat a prodeje respirátorů trhaly během středy rekordy. „Ve středu odpoledne se po prohlášení pana premiéra strhla doslova nákupní horečka,” potvrdil podle Seznam Zpráv Vladimír Finsterle, zakladatel internetového obchodu lékárna.cz. „Lidé nakupovali respirátory po desítkách. Zásoby, které nám obvykle vystačí na 14 dnů, se prodaly během tří hodin,” dodal ještě. 

Rozhodnuto ještě není, ale vláda by mohla zavést nošení respirátorů na místech, kde se vyskytuje velké množství lidí, tedy například v obchodem s potravinami nebo veřejné dopravě. „Prodeje respirátorů ve středu stouply o více než tři tisíce procent, prodeje chirurgických roušek stouply o více než sto procent. Skladové zásoby respirátorů i roušek doplňujeme, abychom byli schopni pokrýt vysokou poptávku a vyřídit všechny objednávky,” řekla pro Seznam Zprávy Byznys Kateřina Schotliová z Lekárny Pilulka. 

Vláda zvažuje povinné nošení respirátorů na některých místech

Andrej BabišZdroj: profimedia.cz

Prodejci respirátorů ovšem uklidňují, že i přes zvýšený zájem o jejich prodej, nejsou respirátory nedostatkovým zbožím. „Momentálně jsme sice na nejnižších zásobách, už ve čtvrtek ale čekáme další závoz, řekl ještě Vladimír Finsterle, zakladatel lékárny.cz.

„Zvýšenou poptávku v případě nařízení nošení respirátorů jsme schopni pokrýt. Situaci neustále sledujeme a doplňujeme skladové zásoby tak, abychom zajistili dostupnost žádaných produktů,” informovala pro Seznam Zprávy Byznys Kateřina Poršová za lékárnu Benu. 

Respirátory prý nejsou nedostatkovým zbožím

Ve výrobnu respirátorů se proměnila dílna Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Vznikají tu ochranné respirátory a brýle. Za pomocí 3D tiskárny a laseru.Zdroj: Deník/Jiří Čejka

Na českém trhu lze momentálně zakoupit respirátory jak ze zahraničí, tak od tuzemských výrobců. „Čeští výrobci nanovlákenných respirátorů ochranné třídy FFP2 nyní disponují měsíční výrobní kapacitou čtyř milionů kusů a v případě potřeby mohou výrobu bezodkladně navýšit na pět milionů měsíčně. V tuzemských skladech jsou aktuálně připraveny k distribuci vyšší statisíce respirátorů FFP2 s nanovlákennou membránoun,” nechal se slyšet předseda Asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs. 

Respirátorů je tak podle všeho dostatek a rozhodně nespadají do kategorie nedostatkového zboží. Jestli nakonec vláda rozhodne o jejich povinném nošení na frekventovaných místech, ukáže jen čas. Češi však přípravu rozhodně nepodceňují. 

Respirátory by se nosily například v obchodech s potravinami

Zakryté regály vyznačující plochu se zákazem vstupu zákazníků v hypermarketu Globus, 27. prosince 2020 v Ostravě. Od neděle začal platit nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Prodávat tak bude nyní možné v obchodech pouze základZdroj: Deník / Lukáš Ston

Kamenné lékárny a internetové obchody zaznamely obří zájem o respirátory

Zabalené respirátory - ilustrační foto.

Respirátory jsou učinnější než roušky

Respirátory a ochranné prostředky obdrželi v Železné Rudě.Zdroj: Město Železná Ruda

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů