Šíp.deník.cz

Roseanne Barrová: Neuvěřitelný život a PROMĚNA slavné seriálové baculky

13 fotografií 13
Roseanne dříve a nyní.
Roseanne dříve a nyní.
Zdroj: archiv
S Billem Pentlandem měla tři děti a byla matkou na plný úvazek. V seriálu Roseanne byl jejím manželem John Goodman. Po boku Meryl Streepové si zahrála v komedii Ďáblice (1989). Roseanne se často smála, přestože v životě neměla příliš důvodů k radosti.
Sdílej článek:

Na přelomu 80. a 90. let byste těžko hledali populárnější seriál než Roseanne. Herečka Roseanne Barrová vždy tvrdila, že vypráví o jejím životě. To ale nebyla tak docela pravda. Její skutečný osud ani náhodou nepřipomínal komedii.

Ve schizofrenním světě žila od útlého mládí. Narodila se 3. listopadu 1952 v Salt Lake City, v zemi mormonů. Její rodiče Jerome a Helen přitom patřili mezi potomky židovských uprchlíků z Ruska a Rakouska-Uherska, jejichž původní jméno znělo Borisofsky. Až později si ho změnili na méně nápadné Barr.

„Skutečnou víru jsme skrývali. Polovinu týdne jsme dělali mormonské rituály, tu druhou za zdmi našeho domu zase židovské," řekla Roseanne, nejstarší ze čtyř sourozenců.

Když jí byly tři roky, ochrnula jí pravá tvář. Matka nejprve zavolala rabína, který se pomodlil, ale nepomohlo to. Pak došla pro mormonského kněze, který udělal totéž, a dívka se jako zázrakem uzdravila. „Až mnohem později jsem zjistila, že podobné ochrnutí odezní samo od sebe a kněz jen přišel v pravou chvíli. Celé mládí jsem ale byla přesvědčená, že mormonská víra je lepší než židovská. To jsem rodičům samozřejmě nesměla říct," pokračovala Roseanne.

Díky církvi získala i první zkušenosti s veřejným vystupováním. Stala se šéfkou mormonské mládeže, ale s kariérou byl brzy konec.

Těžký úraz mozku

V šestnácti letech ji srazilo auto, přičemž utrpěla vážné poškození mozku. Úraz změnil její povahu, začala být agresivní a nezvladatelná. Z poslušné dívky se stala rebelka. Nakonec musela několik měsíců pobývat ve speciálním ústavu. Na toto období vzpomíná jako na jedno z nejtemnějších ve svém životě. O tom, co přesně za zdmi a mřížemi prožila, mluví jen nerada. Jisté je, že otěhotněla a v sedmnácti letech přivedla na svět dceru, kterou dala k adopci. Až mnohem později ji vypátrala a navázala s ní kontakt. Tenkrát ale byla ráda, že se křičící přítěže zbavila.

V roce 1970 rodičům oznámila, že odjíždí ke kamarádce do Colorada a zdrží se u ní dva týdny. Lhala. Domů se už nikdy nevrátila. Začala vystupovat v nočních barech jako bavička. O čtyři roky později se vdala za Billa Pentlanda, který pracoval v motelu, a měla s ním tři děti: Jessiku, Jennifer a Jakea. Stala se z ní typická žena v domácnosti. Zároveň s váhou rostla i její frustrace. Změnila se v „domestikovanou bohyni", což je její oblíbený slovní obrat. Netušila, že zkušenosti z nekonečné a monotónní péče o rodinu jednou bohatě zúročí. Deset let jí muselo stačit, že se občas dostala k přivýdělku jako servírka nebo kuchařka. Výjimečně vystoupila v zapadlém klubu, kde se pokoušela rozesmát obecenstvo.

Hádky v zákulisí

Čím delší životní zkušenost měla za sebou, tím byla na jevišti vtipnější. V roce 1986 se objevila jako host ve slavné noční show Davida Lettermana. Vzápětí dostala nabídku na roli Peggy Bundyové v seriálu Ženatý se závazky, ale odmítla. Měla vyšší cíle. O rok později se začal vysílat seriál Roseanne a její jméno nenesl náhodou. Sitcom o ženě v domácnosti, která pečuje o tři děti a manžela, se až nápadně podobal jejímu osudu. Baculka u sporáku se stala obrovským hitem. Konečně byla na obrazovce žena z lidu.

Málokdo tušil, že od počátku natáčení to v zákulisí hodně vřelo. Studio najalo Matta Williamse, scenáristu úspěšného seriálu Cosby show. Když byl v titulcích uveden také jako tvůrce námětu, Roseanne se rozzuřila. Vůbec netrpěla nováčkovským ostychem a trvala na tom, že ho studio musí vyhodit. Nenechala se zastrašit hrozbami ani ukolébat sliby a Williams se spakoval po třinácté epizodě. Roseanne tvorbu seriálu držela pevně v rukou devět let, během nichž byla pětkrát nominovaná za Zlatý glóbus a stala se druhou nejbohatší ženou televizní obrazovky po moderátorce Oprah Winfreyové.

Porucha osobnosti

Při natáčení se zamilovala do herce Toma Arnolda (*1959), takže manžela po 16 letech opustila. Novou lásku si vzala dva týdny po rozvodu, jenže to byl krok špatným směrem. Roseanne byla najednou tím, kdo ve vztahu hrál druhé housle a musel se podřizovat.

Aby problémů nebylo málo, počátkem 90. let ji k soudu pohnala její sestra Geraldine. Požadovala více než 70 milionů dolarů. Dlouhá léta pracovala jako její manažerka, účetní a také jí pomáhala se scénáři. Roseanne jí za to slíbila polovinu svých výdělků, jenže slovo prý nedodržela. Soud však případ smetl ze stolu a sestry se na řadu let rozkmotřily.

V roce 1991 Roseanne veřejně obvinila své rodiče, že ji a její sourozence sexuálně zneužívali, což způsobilo ještě větší rodinný rozkol. Šokovaní rodiče nařčení z incestu popřeli, dokonce podstoupili vyšetření na detektoru lži, které pravdivost jejich verze potvrdilo.

„Žila jsem ve velmi nešťastném manželství, brala jsem řadu antidepresiv a trpěla poruchou osobnosti. Zcela jsem ztratila kontakt s realitou. Nevěděla jsem, co je pravda. Chtěla jsem jen hodit nějakou špínu na svou rodinu," soukala ze sebe v roce 2011 v talk show Oprah Winfreyové. A aby dojemných okamžiků nebylo málo, před kamerami se také udobřila se ses­trou Geraldine.

Diváky tenkrát nešokovala pouze její slova, ale i vizáž. Místo domestikované bohyně se představila jako elegantní a štíhlá dáma. Cesta za proměnou samozřejmě nebyla jednoduchá.

Boj se slepotou

V roce 1994 se zbavila nenáviděného manžela a začala randit se svým bodyguardem Benem Thomasem. Vzala si ho o rok později, kdy rovněž podstoupila umělé oplodnění. Ve 43 letech přivedla na svět syna Bucka a zase byla šťastná. Nechala si podvázat žaludek, zmenšit prsa a upravit nos. A přestože se jí manželství s Thomasem po osmi letech rozpadlo, už se z toho nehroutila jako dřív.

Herectví se od skončení seriálu Roseanne věnuje jen okrajově. Místo toho křižuje zemí se svou komediální show, píše knihy a pěstuje makadamové ořechy na havajském ranči, kde žije od roku 2003 s přítelem Johnnym Argentem. Přesto na sebe dokáže čas od času strhnout velkou pozornost. Stalo se tak třeba v roce 2012, kdy ohlásila kandidaturu na prezidentku USA. Když nedostala důvěru ve straně zelených, přešla do strany míru a svobody. Hlas jí ale dalo sotva 50 tisíc voličů. Na seriál Roseanne se přitom v dobách největší slávy dívalo více než 20 milionů diváků.

Loni šokovala prohlášením, že trpí takzvanou makulární degenerací a ještě k tomu zeleným zákalem, takže časem přijde o zrak. S nepřízní osudu bojuje s pomocí lékařské marihuany a neustálého vtipkování. Roseanne je stále rázná a uštěpačná, ale už není rozkolísaná a zranitelná jako dřív.

Co ještě nevíte

* Její sestra Geraldine je lesba a její bratr Ben je gay. I proto se v seriálu Roseanne objevily v nebývalé míře styky mezi osobami stejného pohlaví.

* V roce 1990 před baseballovým utkáním zpívala americkou hymnu. Jenže její podání bylo falešné a ještě si poté odplivla a sáhla do rozkroku. Hájila se tím, že chtěla akt trochu odlehčit, proto použila pohyby, které dělají hráči baseballu zcela běžně. Sklidila však velkou kritiku, i prezident George Bush označil její vystoupení za skandální.

* Manžela Bena Thomase u rozvodu nařkla, že je násilník a alkoholik. Navíc chtěl unést jejího syna.

* Když podstoupila zmenšení žaludku, řekla s typickým sarkasmem: „Teď už jídlo uzobáván jako ptáček. Tím ptáčkem je ale bohužel kondor kalifornský."

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů