Šíp.deník.cz

ZÁHADNÉ úmrtí TAJNÉ AGENTKY v Norsku! Skoro 50 let nedává POLICISTŮM SPÁT

Norským Bergenem otřásl v roce 1970 nález těla neznámé ženy. Ačkoli je to již skoro 50 let, toto úmrtí do dneška nebylo vyřešeno a ačkoli okolnosti hovoří jasně, respektive spíše velice nejasně, policisté případ označili jako sebevraždu a více se jím nezabývali. Ovšem to by zde nesmělo být tolik zamotaných záležitostí. 

1 / 23

Zdroj: koláž: Šíp

Divoká příroda norského Bergenu

Zdroj: Pofimedia

Procházky divokou přírodou jsou skvělou příležitostí na poznávání místní fauny a flóry, tedy dokud uprostřed oné flóry nenarazíte na mrtvolu. Právě to se 29. 11. 1970 stalo norskému vyskoškolskému učiteli, který se dvěma svými dcerami vyrazil na výšlap do hornaté části lesů severovýchodně od centra norského města Bergen. Tělo našli v údolí Isdal, kterému se také říká "Údolí smrti". 

Místo, kde byla nalezena mrtvola 

Zdroj: Pofimedia

V údolí, které je hojně vyhledáváno sebevrahy, kteří zde ukončují životy, našel profesor z části ohořelé tělo ženy. Okolo ní se povalovala lahev od likéru a dvě lahve které páchly benzinem. Soudní pitva prokázala, že žena měla v žaludku padesát pilulek na spaní. Do této chvíle se vše zdá jako poměrně normální sebevražda. Brutální, avšak stále ještě proveditelná. Předávkovat se a zapálit se, zvládne leckdo. 

Žena měla v žaludku zhruba padesát prášků na spaní

Zdroj: Pofimedia

Co bylo ovšem zvláštní, že na krku oběti, ačkoli její tvář byla kvůli popáleninám takřka neidentifikovatelá, byly stopy po škrcení a dle patologa jí byly pilulky do těla vpraveny násilím. Od tohoto okamžiku se celý případ smrti neznámé ženy, které se od té doby říká "Žena z Isdalu" začal značně zamotávat a ani nyní, téměř 50 let od jejího zabití, se nerozmotal. 

Jedna z možných podob

Zdroj: wikipedia

Standardně bývá člověk identifikován dle otisků prstů, jenomže Žena z Isdalu měla bříška prstů odstraněna a tak jediná šance, jak se alespoň trochu přiblížit zjištění, kdo ona záhadná dáma byla, byly její zuby. Podle těch se kriminalistům podařilo zjistit, že pravděpodobně pocházela z Jižní Ameriky, bylo jí 30-40 let a měřila asi 164 cm. Díky svědkům se povedlo vypátrat dva kufry, které byly na bergenském nádraží v úschovně zavazadel. 

Další z možných podob Ženy s Isdalu

Zdroj: Pofimedia

Pokud si myslíte, že kufry byly uloženy na falešné jméno, myslíte si to správně. Policistům se dle jména povedlo zjistit dalších osm identit, které žena používala, všechny falešné. V kufrech navíc nalezli paruky, různé typy oblečení a 500 německých marek. Ze všech oděvů byly velice pečlivě odstraněny cedulky a oděvy byly tak rozličné, že žena mohla dost dobře vypadat jako dáma z vyšší společnosti i jako pouliční prostitutka. 

Žena hodně cestovala

Zdroj: Pofimedia

Díky falešným pasům si policisté dokázali dát dvě a dvě dohromady a zjistili, že žena velice často cestovala. Bývala ubytována v hotelech různých typů i kvality, vždy na jiné jméno. Hotely střídala v průměru po třech dnech a každý den měla jiný pokoj. Pokojová služba kriminalistům vysvětlila, že oné ženě se vždy něco nelíbilo a žádala tedy pokoj jiný. Platila zásadně v hotovosti v malých bankovkách. 

Na žádném kusu oblečení nebyl jediný štítek

Zdroj: Pofimedia

Podle svědků, kteří ženu potkali, mluvila německy, holandsky, francouzsky a špatně anglicky. Oblékala se většinou nenápadně, vždy však s ohromnou dávkou vkusu a ženskosti. Pokud by to byla běžná občanka, uričtě by ze svých oděvů nestřihala značky, v jejím kufru bylo i několik kousků od světoznámých módních návrhářů. Ona ale dbala na to, aby nikdo nemohl vypátrat, kde přesně nakupuje. 

Usadila se na čas v Bergenu

Zdroj: Pofimedia

Ačkoli jen za rok 1970 navštívila přes 50 zemí světa, nikde se nezdržela déle než týden, ale od léta byla pouze v Bergenu. I tam ale stále střídala bydliště, avšak již ne tak často, jako ve zbytku světa. Zdálo se, že její ostražitost v Norsku povolila. Po několika týdnech pátrání, začátkem roku 1971 se na policii přihlásil šestadvacetiletý mladík, který případem trochu zahýbal a vnesl do něj ještě větší zmatek, než v něm byl doteď.  

Byla žena tajná agentka? 

Zdroj: Pofimedia

Vyprávěl policistům, že pár dní před nálezem těla, procházel přírodou a potkal mladou ženu, která mu přišla, že je oblečena spíš do divadla, než do lesa. Dle vyprávění šla rychle proti němu a ústy a rukama těsně před tělem se mu snažila něco naznačit. Vypadalo to, že se u něj zastaví a o něco ho požádá, nakonec se ohlédla za sebe, kde byli dva ramenatí muži a raději dál pokračovala svižnou chůzí směrem do hor. 

Žena je pohřbena v Bergenu

Zdroj: Pofimedia

Chlapec jí nerozuměl a šel raději dál svou cestou. Při zkoumání kufru o pár let později, byl nalezen deník, který byl psán v šifrách. Byla tedy tajemná žena tajnou agentkou? Ukrývala se před někým? Nebo byla nepohodlnou svědkyní? Skutečně šlo o sebevraždu, jak řekli policisté, nebo o úkladnou vraždu? Nejenom její smrt, ale hlavně její život vyvolává desítky otázek. Případ byl nedávno znovu otevřen, vzhledem k pokročilejší technické vybavenosti. Zda se ale nakonec dozvíme, kdo byla tajemná Žena z Isdalu, to je ve hvězdách. 

Co se děje v Šípu? 

Zdroj: šíp.cz
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů