Šíp.deník.cz

ZÁHADNÉ ZMIZENÍ Fredericka Valentiche: Unesli ho MIMOZEMŠŤANÉ?

Psalo se 21. října 1978 a mladý pilot se rozhodl proletět se 240 km mezi pevninskou Austrálií a ostrovem Tasmánie. Těchto 240 km pro něj však bylo osudným. Zmizel beze stopy a jediné, co o něm víme, že poslední slova do vysílačky zněla: "Pronásleduje mě to a není to letadlo!" 

1 / 23

Zdroj: koláž: Šíp

Frederick Valentich

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Onoho osudného rána se dvacetiletý Frederick Valentich jako každé ráno oblékl a vyrazil do práce. Hlavou se mu honil sen, který se mu tu noc zdál a který vyprávěl svému spolubydlícímu. Zdálo se mu, že je v nějaké laboratoři, připoutaný k nemocničnímu lehátku a jsou na něm prováděny pokusy. Osoby, které pokusy prováděly rozhodně nebyly z planety Země. Podle popisu byly bytosti až příliš vysoké a štíhlé. 

Valentichovi se zdálo o mimozemšťanech

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Postavy prý měly našedivělou kůži a dorozumívaly se mezi sebou podivnými zvuky, které připomínaly cosi mezi kočičím vrněním, kloktáním a pískáním vrabce. Když se Frederick probudil, posnídal se spolubydlícím, vypověděl mu svůj sen a vyrazil do práce. Po práci šel na letiště, kde se učil létat. Na přání otce se snažil dostat do armády jako pilot, kam se zatím kvůli nízkému vzdělání nedostal. 

Frederick Valentiche usedl do malé cessny

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Frederick, který měl s malými cessnami nalétáno zatím jen 150 hodin, usedl do malého čtyřsedadlového letadla na letišti v Moorabbin a vyrazil nad moře. Cílem byl ostrov Tasmánie. Musel urazit 240 km nad Bassovým průlivem, který mezi oběma pevninami proudí. Ke konci října se už poměrně rychle stmívalo, ale tuto vzdálenost měl překonat poměrně rychle. Vzlétl okolo sedmé hodiny večer. 

Letadlo typu cessna

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Po pár minutách letu Valentich oznámil letovému provozu v Melbourne, že se k němu připojilo další letadlo. Dispečeři však na radaru žádné letadlo neviděli a také to Valentichovi oznámili. Ten začal zmateně podávat hlášení a oznamovat, co se kolem něj děje. Viděl rychle se komíhající světla, která měnila směr tak rychle, že mladíkovi došlo, že skutečně nemůže jít o žádný stroj, který by znal, či mohl přirovnat k letadlu. 

Byla to je klasická nehoda? 

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube 

Poslední slova, která strážní věž od chlapce zachytila zněla: "PRONÁSLEDUJE MĚ TO A NENÍ TO LETADLO!" Poté už dispečer slyšel jen lomoz plechů, výkřiky, které byly následovány hrobovým tichem. Mělo se za to, že stroj se i s pilotem zřítil a chlapec zemřel. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Neměl tolik zkušeností a v nastávající tmě mohl ztratit vládu nad kniplem. Jenomže… ani stroj, ani tělo pilota se nikdy nenašly. 

Prohledávání okolí trvalo čtyři dny

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Celý Bassův průliv a široké okolí ostrova Tasmanie i pevninské Austrálie prohledávalo několik desítek potapěčů, letadel, policistů, pobřežní hlídky a dobrovolníků bez přestávky téměř čtyři dny. Zmapovali terén více než dvou tisíc kilometrů čtverečních, ale po letadlu ani pilotovi ani vidu, ani slechu. Po chlapci nezůstalo vůbec nic, pouze hromady nezodpovězených otázek. 

Frederick Valentich

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Dlouhou dobu se spekulovalo o leteckém neštěstí. Frederick byl sice talentovaný, ale přecejen začínající pilot. Jak jsme již zmínili, měl nalétáno pouhých 150 hodin v malých letadlech a tak by nebylo divu, kdyby ztratil kontrolu a zřítil se. I zmiňovaná světla by se dala vysvětlit tím, že viděl jen odraz svého letadla ve vodní hladině. Jenomže ať by havaroval jakkoli a kdekoli, musely by někde být nějaké trosky letadla. Alespoň malé. 

Ve hře je UFO 

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Během čtyř dnů hledání se vyrojily první teorie o únosu mimozemšťany. Mladík se mohl s návštěvníky z jiné planety srazit, nebo ho mohli přímo unést. Ostatně fakt, že se mu té samé noci zdál sen o tom, že na něm provádějí pokusy, je dost děsivý. Jeho spolubydlící se se snem svěřil v novinách až měsíc poté, co byl Valentich pohřešován. Mnoho lidí proto věří, že mladíka unesli mimozemšťané i s letadlem, aby zjistili, jak si stojí Země po technické úrovni. 

Otec Fredericka Valentiche

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Další možností byla ještě sebevražda, či předstíraná sebevražda se zmizením, s tím, že chlapec chtěl začít nový život jinde. Podle vyprávění kamarádů byl pod nadvládou krutého otce, který chtěl mít ze syna vojáka, stůj co stůj a chtěl ho oženit s o dvacet let starší vdovou kvůli penězům. Ačkoli jeho otec dodneška nevzdal pátrání po svém synovi, pokud se jednalo o sebevraždu, ať už inscenovanou, či reálnou, zřejmě na tom má lví podíl. 

Fredericka Valentiche připomíná pamětní deska

Frederick Valentich nikdy nebyl nalezen.Zdroj: Youtube

Ani čtyřicet let po události nedává tento případ novinářům, policistům ani scientologům spát. Dodneška nebyl uzavřen, ani se neobjevila sebemenší stopa po tom, kde by se mohlo letadlo nacházet. Na druhou stranu, pokud si pamatujete film Wonder Woman, možná se letec dostal do fantastického světa, kde vládnou ženy v klidu a míru a rozhodl se tam zůstat navždy. A musíme uznat, že se mu ani nedivíme. 

Pokud věříte verzi s mimozemšťany, určitě vás potěší toto video.

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů