Šíp.deník.cz

Životní příběh první SUPERMODELKY: Proč byla TWIGGY tak hubená?

10 fotografií 10
Modelka Twiggy byla extrémně vychrtlá.
Modelka Twiggy byla extrémně vychrtlá.
Zdroj: Profimedia.cz
Twiggy v dobách největší slávy Anorektička? Prý nikoli. Twiggy měla nízkou váhu od přírody. Na vrcholu byla čtyři roky a s kariérou skončila ve dvaceti. Lesley se svým objevitelem a manažerem Justinem de Villeneuvem
Sdílej článek:

Je považována za první modelku světového významu. Zároveň jí vyčítají, že extrémní vychrtlostí vehnala mnoho dívek do náruče anorexie. Jak to ale bylo s Twiggy (64) doopravdy?

Nejprve si myslela, že se všichni zbláznili. „Bylo mi šestnáct a byla jsem hubená, malá věc, s velkýma nohama a očima. A pak přišli a začali mi říkat, jak jsem úžasná," kroutí dodnes hlavou Lesley Lawson, která způsobila celosvětové šílenství pod přezdívkou Twiggy.

Její rodiče dlouho čelili nepříjemným otázkám, proč nejmladší dceru trápí hlady. Lesley se jim narodila 19. září 1949 v Londýně. Doma už měli patnáctiletou Shirley a sedmiletou Vivien, ale žádná neměla takové potíže s nízkou váhou. Lesley přitom jedla to co ostatní. Otec William Hornby, truhlářský mistr, a matka Nellie, dělnice v továrně, nakonec vzali dívku k lékařům. Po prohlídce přišla úleva. Jejich dcera je zcela v pořádku, má pouze zrychlený metabolismus. Lesley nakonec narostla do výšky 168 centimetrů, ale vážila jen 41 kilogramů.

Nemohla být odlišnější od dobového kultu krásy, který stále představovala žena s postavou přesýpacích hodin. Muži hltali filmy s Marilyn Monroe, Brigitte Bardot nebo Sophií Loren. Proti nim neměla mít vychrtlá dívka sebemenší šanci. Někdy ale ke štěstí stačí málo. Třeba návštěva u kadeřníka.

Šílenství kvůli účesu

Lesley jako každá dopívající dívka nebyla spokojená se svým zevnějškem. Dobře věděla, že nemá ňadra ani boky, a chtěla se sebou něco udělat. Nakonec zašla za svým přítelem, o deset let starším Nigelem Daviesem, který pracoval ve známém kadeřnictví, a nechala si zkrátit vlasy. Chlapecký účes dokonal její asketickou image, která šla zcela proti tehdejšímu měřítku bujné krásy.

Nigel si jako správný zamilovaný mladík myslel, že jeho vyvolená má neopakovatelné kouzlo, a ukázal ji šéfovi. Krátký sestřih ho hned zaujal a dívka také. Nechal ji vyfotit a snímky rozvěsil po salonu jako reklamu na nový revoluční účes. Netrvalo dlouho a fotografií dívky s výrazem opuštěného kotěte si všimla módní novinářka. Lesley se záhy objevila v novinách s titulkem Tvář roku 1966. Stalo se, co nikdo nečekal. Zrodil se nový kult a nové šílenství, které se dalo srovnat jen s beatlemánií.

Svojí jinakostí přesně naplňovala potřeby tehdejší vlny rebelie, která ovládala společnost. Oslnila celý svět, kamarádila se členy skupiny Rolling Stones nebo s Paulem McCartneym. Stala se prototypem supermodelky v dnešním významu. Nepředváděla pouze oblečení, ale zařadila se po bok nejznámějších herců a zpěváků. Stala se z ní celebrita.

Tajemství přezdívky

Šestnáctileté mládě ve velkém světě potřebovalo manažera, ochránce a samozřejmě také někoho, kdo by se svezl na vlně jejího úspěchu. Pro tuto roli se „obětoval" přítel Nigel. Změnil si jméno na honosně znějící Justin de Villeneuve a přesvědčil Lesley, aby používala přezdívku Twiggy. Vymyslel ji dávno předtím jeho bratr. Dívku nazval podle jejích štíhlých nohou, kterým říkal twigs (proutky). Justin bral svou úlohu velmi vážně. Twiggy brzy nasměroval do dalších oblastí showbusinessu, zejména k divadlu, filmu a hudbě.

Je pozoruhodné, že ji navzdory mládí a nezralosti nepotkalo prokletí jiných „slavných dětí" v podobě alkoholu, drog a postupného úpadku kariéry. „Děkuji za to rodičům, jsou to prostí lidé, kteří mě vždy učili řídit se zdravým rozumem. Sama se stále považuji za tu nejobyčejnější holku, jaká může být," říkala. Když začínala, zlí jazykové prorokovali, že za pár měsíců po ní neštěkne ani pes. Twiggy byla na vrcholu čtyři roky a s předváděním skončila jen proto, že chtěla. „Nemůžete být ramínko na šaty celý život," měla jasno.

Bylo jí dvacet a začala si v životě dělat pořádek. V roce 1973 se rozešla s Nigelem alias Justinem, a to pro profesní i osobní stránce. Zřejmě to nebylo úplně v dobrém, protože celý život jeho roli pouze zlehčovala a popírala, že by byl jejím objevitelem.

Náhlá smrt

Poprvé se vdala v roce 1977. Vzala si o 18 let staršího amerického herce Michaela Witneyho, který si zahrál třeba ve Star Treku. O rok později se jim narodila dcera Carly. Rodinné štěstí vydrželo šest let. V roce 1983 Michael v pouhých 52 letech zemřel na infarkt. Bývalé modelce trvalo dlouho, než se vzpamatovala.

Znovu se vdala až za pět let. U oltáře s ní stanul britský režisér a spisovatel Leigh Lawson (*1945), s nímž Twiggy žije dodnes. Poté, co v roce 1998 pověsila hereckou kariéru na hřebík, rozhodla se vyrovnat s dávným stigmatem a stala se tváří boje proti anorexii. Zároveň je důkazem, že stárnout se dá s grácií a bez zásahů plastických chirurgů. Když se před několika lety objevila v kampani pro řetězec Marks & Spencer, Britové všeho věku se do ní opět zamilovali. Vrásky a nějaké to kilo navíc nic neubraly na jejím kouzlu a tržby prudce vzrostly.

Co ještě nevíte

*Jejím poznávacím znamením se staly velké oči a výrazné líčení. Později prozradila, že si na víčka lepila hned troje umělé řasy.

*Hrála zhruba ve dvaceti filmech a natočila několik desek.

*V roce 1971 dostala hlavní roli ve filmovém muzikálu The Boy Friend, který byl za hudbu nominovaný na Oscara.

*Firma Mattell podle jejího vzoru navrhla panenku, která měla dlouhé nohy a extrémně úzké boky.

*Když Paulu McCartneymu v roce 1998 zemřela manželka Linda, byla Twiggy jedním z mála lidí, kteří měli ke slavnému hudebníkovi přístup.

*Zapojila se do kampaně proti nošení kožešin.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů