Šíp.deník.cz

TŘEŠŇOVÁ BUBLANINA: Podrobný návod na klasiku našich babiček

Jedna z nejslavnějších klasik české kuchyně, o které dokonce s láskou vyprávěl komik Vladimíř Menšík, patří k pochoutkám, které potěší při každé příležitosti - bublanina. Proč si doma neudělat stejně dobrou, jako se dělávala v dobách naších babiček?

1 / 5
Třešňová bublanina

Bublanina je to, čemu se lidově říká buchta nebo třená buchta. Tohle pečivo se z kládá z těsta, ve kterém jsou umístěny třešně nebo jiný druh ovoce, které pak při pečení nezaměnitelným způsobem "probublává" celou buchtou a tvoří její charakteristickou podobu.

Co na výrobu budete potřebovat?

Na 10 porcí (forma o rozměrech 20 x 30 cm): 4 vejce, 200 g cukru krupice, 80 g másla + na vymazání formy, 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 2 lžíce strouhanky na vysypání formy, 300 g kompotovaných třešní, 80 g hladké mouky, sůl.

Krok 1

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílku. Potom žloutky s cukrem, rozpuštěným máslem a mlékem šlehejte metlou tak dlouho, dokud nevytvoří hladkou pěnu.

Krok 1

Krok 2

Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z celého dobře omytého citronu.

Krok 2

Krok 3

Z bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a nalijte do ní připravené těsto.

Krok 3

Krok 4

Na těsto rozložte vypeckované třešně. Lehce je předtím obalte hladkou moukou, nebudou tak klesat ke dnu. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.

Krok 4

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů