Bublanina je to, čemu se lidově říká buchta nebo třená buchta. Tohle pečivo se z kládá z těsta, ve kterém jsou umístěny třešně nebo jiný druh ovoce, které pak při pečení nezaměnitelným způsobem "probublává" celou buchtou a tvoří její charakteristickou podobu.
Co na výrobu budete potřebovat?
Na 10 porcí (forma o rozměrech 20 x 30 cm): 4 vejce, 200 g cukru krupice, 80 g másla + na vymazání formy, 100 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, 2 lžíce strouhanky na vysypání formy, 300 g kompotovaných třešní, 80 g hladké mouky, sůl.
Krok 1
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílku. Potom žloutky s cukrem, rozpuštěným máslem a mlékem šlehejte metlou tak dlouho, dokud nevytvoří hladkou pěnu.
Krok 2
Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z celého dobře omytého citronu.
Krok 3
Z bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem, vysypte strouhankou a nalijte do ní připravené těsto.
Krok 4
Na těsto rozložte vypeckované třešně. Lehce je předtím obalte hladkou moukou, nebudou tak klesat ke dnu. Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.