Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

DEZERTY na neděli: Šlechtický dort, podzimní pochoutka a čokoládové kostky

Podzimní pochoutka
Šlechtický dort
Jogurtové řezy
Čokoládové kostky
Sdílej článek:

Po svátečním obědě často následuje dezert. Pokud si chcete pochutnat, zkuste domácí mražený krém, řezy s ovocem nebo čokoládou či křehký dort.

Podzimní pochoutka

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 150 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilínový cukr, 4 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 200 g mletých lískových oříšků, 75 g rozinek, 150 g moučkového cukru
Na náplň: 750 g oloupaných jablek, 2 balíčky skořicového cukru, 500 ml smetany, 3 lžíce moučkového cukru, šťáva a kůra z ½ citronu, 200 g zakysané smetany, 1 balíček želatinového ztužovače

Jak na to: Na přípravu těsta dejte všechny suroviny do mísy a ručně propracujte na hladké těsto. To rozetřete na vymazaný a moukou vysypaný plech na pečte asi 25 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout. Jablka nakrájejte na kousky, vložte do hrnce, podlijte vodou a rozvařte do měkka. 3/4 rozvařených jablek smíchejte se skořicovým cukrem a natřete na těsto. Odložte do chladu. Smetanu ke šlehání vyšlehejte s cukrem. Přimíchejte citronovou šťávu, kůru a zakysanou smetanu. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu a ihned přimíchejte do náplně. Náplň natřete na koláč, ozdobte zbylými rozvařenými jablky a dejte na 30 minut ztuhnout. Doba: 50 minut + tuhnutí

Šlechtický dort

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 125 g změklého másla, 120 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 3 lžíce rumu, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček čokoládového pudingu
Na náplň: 250 ml smetany, 50 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, ½ lžičky Rumového aroma Dr.Oetker, 1 balíček tmavé polevy, 1 balíček smeta-fixu
Na potření a posypání: 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček smeta-fixu ker, 100 g nastrouhané hořké čokolády

Jak na to: Ušlehejte máslo, cukr, vanilínový cukr a rum do pěny. Postupně zašlehávejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pudingovým práškem a opatrně vmíchejte do našlehané hmoty. Těsto vylijte do dortové formy, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení. Pečte asi 30 minut. Na náplň svařte smetanu, cukr, vanilkový cukr, aroma a polevu. Nechte vychladnout. Pak vyšlehejte ve vyšší nádobě společně se smeta-fixem do tuha. Vychladlý korpus podélně rozřízněte, pokapte rumem a naplňte náplní. Vložte na půl hodiny do ledničky. Vyšlehejte smetanu společně se smeta-fixem do tuha, potřete povrch a okraje dortu a posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Doba: 50 minut + chlazení

Jogurtové řezy

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 vejce, 160 g cukru, balíček vanilínového cukru, 200 g polohrubé mouky
Na náplň: 350 g jahod, 850 g smetanového jahodového jogurtu, 2 balíčky želatinového ztužovače, 200 ml vody
Na polevu: balíček červeného dortového želé, 2 lžíce cukru, 250 ml vody

Jak na to: Na přípravu těsta vyšlehejte vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Zlehka ručně vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Uhlaďte a pečte asi 15 minut. Na přípravu náplně nakrájejte jahody na kousky a smíchejte s jogurtem. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu a vmíchejte do jogurtu s jahodami. Náplň nalijte na vychladlý korpus. Uhlaďte a dejte asi na hodinu ztuhnout. Dortové želé připravte s cukrem a vodou podle návodu a nalijte na náplň. Nechejte ztuhnout, nakrájejte na kostky a podávejte. Můžete ozdobit čerstvými jahodami. Doba: 25 minut + tuhnutí

Čokoládové kostky

Surovina na 1 plech
Na těsto: 6 vajec, 120 g cukru, 100 g hladké mouky, 20 g kukuřičného škrobu Gustin, 20 g kakaa
Na potření: 3 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce rybízové marmelády
Na krém: 3 bílky, 4 lžíce cukru, 150 g mléčné čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, ½ balíčku smeta-fixu
Na ozdobení: 50 g nastrouhané čokolády

Jak na to: Na těsto smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny. Mouku smíchejte se škrobem a kakaem, prosejte do cukrové pěny a opatrně vmíchejte. Těsto rozdělte na polovinu a nalijte na dva plechy o velikosti 30 x 40 cm vyložené papírem na pečení a uhlaďte. Pečte asi 12 minut. Po upečení piškot vyklopte. Oba pláty rozpulte a nechte vychladnout. Dva piškotové pláty potřete meruňkovou marmeládou a přiklopte namazanou stranou k sobě, dva potřete rybízovou marmeládou a také přiklopte k sobě. Na náplň rozmíchejte bílky s cukrem a vyšlehejte na tuhý sníh. V teplé vodní lázni rozpusťte čokoládu a přimíchejte ji do sněhové hmoty. Smetanu ke šlehání a ztužovač ušlehejte podle návodu do tuha a zprudka vmíchejte do čokoládové hmoty. 2/3 krému namažte na plát naplněný meruňkovou marmeládou a na krémovou vrstvu přiložte plát naplněný rybízovou marmeládou. Vrchní část plátu potřete zbylým krémem a posypte nastrouhanou čokoládou. Doba: 50 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT