Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

5 skvělých receptů na domácí želé, MARMELÁDY a ovocné pomazánky

Marmeláda citrusová s levandulí
Jablečné želé s bazalkou
Marmeláda citrusová s melounem
Džem dýňový s jablky
Sdílej článek:

Není nadto si namazat čerstvé pečivo domácí marmeládou nebo džemem. Podle našich receptů to zvládnete jednoduše a rychle!

Marmeláda citrusová s levandulí

Suroviny na 4 sklenice à 350 ml: 500 g pomerančových plátků, 500 g citronových plátků, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1, 1 kg cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 lžička kyseliny citronové, kůra z 1 citronu, 1 lžička sušené nebo čerstvé levandule (květ)

Jak na to: Do velkého hrnce vložíme pomerančové a citronové plátky. Přidáme gelfix smíchaný se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, vanilínový cukr, kyselinu citronovou, citronovou kůru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme. Pokud je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Doba: 45 minut

Jablečné želé s bazalkou

Suroviny na 3 sklenice à 350 ml: 750 ml 100% jablečné šťávy, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1, 400 g cukru, 20 lístků bazalky nakrájených na proužky

Jak na to: Šťávu nalijeme do hrnce. Obsah sáčku Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme ke šťávě. Za stálého míchání důkladně povaříme asi 1 minutu. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání povaříme minimálně 5 minut. Pokud je po vychladnutí želé málo tuhé, vmícháme ještě 2 lžičky kyseliny citronové Dr.  etker. Odstavíme ze sporáku a vmícháme bazalku. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Sklenice během chladnutí několikrát obrátíme, aby se lístky bazalky dobře rozmístily. Doba: 20 minut

Marmeláda citrusová s melounem

Suroviny na 3 sklenice à 350 ml: 350 g filátek z růžového grapefruitu (asi 2 kusy), 350 g filátek z pomerančů (asi 6 kusů), 300 g vodního melounu, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr. Oetker

Jak na to: Na přípravu marmelády grapefruity a pomeranče oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme. Meloun nakrájíme na plátky, odstraníme jádra a nakrájíme na malé kousky. Ovoce dobře promícháme v hrnci se želírovacím cukrem. Vše za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 až 2 lžičky právě svařené marmelády. Pokud je marmeláda po vychladnutí málo tuhá, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Sklenice během fáze chladnutí několikrát obrátíme, aby se kousky filátek rovnoměrně rozdělily. Doba: 45 minut

Džem dýňový s jablky

Suroviny na 4 sklenice à 350 ml: 500 g žluté dýně (oloupané a nakrájené na kostičky), 500 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky), 200 ml 100% jablečné šťávy, půlka lžičky mleté skořice, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1

Jak na to: Ve větším hrnci důkladně promícháme dýni, jablka, šťávu a skořici se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Pokud je po vychladnutí džem málo tuhý, vmícháme ještě 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Přidáním skořice se doba trvanlivosti džemu zkrátí na 6 měsíců. Doba: 40 minut

Džem ananasový s citronem

Suroviny na 6 sklenic à 350 ml: 100 g dužiny z citronů (asi 4 citrony), 900 g ananasu nakrájeného na kousky (asi 4 menší ananasy), 1150 g cukru, 1 Gelfix Klasik 1:1

Jak na to: Na přípravu džemu vložíme do hrnce odvážené ovoce i se šťávou a rozmixujeme ponorným mixérem na pyré. Gelfix smícháme asi se 3 lžícemi cukru a vmícháme do ovoce. Za stálého míchání přivedeme do varu. Přidáme zbytek cukru a opět přivedeme k varu. Za stálého míchání asi 3 minuty povaříme a odstavíme z plotny. Ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice pečlivě uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi na 5 minut necháme stát na víčku. Doba: 40 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT