Šíp.deník.cz

Domácí KOBLIHY: Obrazový návod na tradiční českou pochoutku

Domácí kynuté koblihy. Znáte lepší pochoutku?
Domácí kynuté koblihy. Znáte lepší pochoutku?
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 30 koblih: 4 lžíce moučkového cukru, kostka droždí (42 g), 300 ml mléka, 100 g másla, 6 žloutků, 3 lžíce rumu, 400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, marmeláda na náplň, olej na smažení

Krok 1

Lžíci cukru s droždím rozmíchejte na kašičku a přidejte 2 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřete se zbylým cukrem na hladkou pěnu a postupně do ní zašlehávejte žloutky a rum. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidejte kvásek a vlažné mléko a vařečkou vypracujte hladké těsto.

Krok 1

Krok 2

Směs nejprve promíchejte a poté nadzdvihávejte těsto vařečkou jedním směrem proti stěně mísy, dokud se dokonale nespojí a nepřestane se lepit na stěny. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Krok 2

Krok 3

Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a rozdělte na 3 části. Z každé vyválejte placku o síle 1 cm. Skleničkou nebo hrnkem o průměru asi 8 cm vykrájejte z těsta kolečka (jedno kolečko těsně vedle druhého).

Krok 3

Krok 4

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou marmeládu a přiklopte prázdným kolečkem. Okraje k sobě dobře přitiskněte, koblihy znovu trošku poprašte moukou a nechte na válu dalších 15 minut kynout.

Krok 4

Krok 4

Krok 5

V malém kastrole nebo v menší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje, koblihy by v něm měly plavat. Koblihy smažte dozlatova po obou stranách, asi 5 minut. Vyndávejte je ven děrovanou naběračkou nebo lžící a pokládejte je na ubrousky nebo papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Hotové koblihy lehce poprašte moučkovým cukrem.

Krok 5

Doba: 130 minut + kynutí

Sdílej článek:

Doporučené články

Akční letáky

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů