Šíp.deník.cz

Dorty nejsou žádné čáry: Návod na rychlý OŘECHOVÝ DEZERT s medem

Ořechový dort s medem
Ořechový dort s medem
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 16 kousků: 750 g hladké mouky, 150 g cukru moučky, 90 g sádla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 6 lžic medu, 6 lžic mléka. Na krém: 50 ml mléka, 7 lžic polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 žloutky, 120 g cukru moučky, 250 g másla, 250 g mletých vlašských ořechů a 8 půlek na ozdobu.

Krok 1

Z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka vytvoříme nelepivé těsto a dobře ho propracujeme na válu nebo pracovní ploše. Těsto rozdělíme na 6 dílů a z každého vyválíme placku o síle asi 0,5 cm.

Krok 1

Krok 2

Každou placku vykrojíme dokulata podle talíře. Z odkrojků těsta vyválíme poslední placku. Tu již vykrajovat nemusíme, poslouží na závěrečné zdobení. Placky dáme na plech vyložený pečicím papírem a postupně je upečeme v troubě do zezlátnutí.

Krok 2

Krok 3

KRÉM: Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme mouku a vanilkový cukr a metlou rozmícháme. Pomalu zahříváme a stále mícháme. Do horké směsi zašleháme žloutky a až kaše zhoustne, odstavíme ji ze sporáku. Necháme zchladnout a vešleháme zbylý cukr, ořechy a máslo. Vyšleháme hladký krém, který necháme vychladit.

Krok 3

Krok 4

Nyní můžeme dort sestavit. Krém natřeme na placku, přiklopíme další plackou a tu opět potřeme. Pokračujeme, dokud nedojdou vykrojené pláty. Poslední potřeme i na vrchu a krémem potřeme i stěny dortu. Poslední nevykrojenou placku rozdrobíme a vršek i boky drobečky posypeme. Dort necháme přes noc v chladu rozležet a na závěr ozdobíme půlkami ořechů.

Krok 4

Krok 4

Doba: 60 minut + chlazení

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů