Šíp.deník.cz

FAKTA, které jste NETUŠILI o věcech, které máte DENNĚ PŘED NOSEM

Denně používáme spoustu věcí, u kterých ani netušíme, že mají ještě nějaký účel. Víte třeba, že bambule na čepici nejsou na ozdobu? V dnešní době už ano, ale jejich původní záměr byl úplně jiný. Pojďte se s námi podívat na tyto zajímavosti. Určitě vás uchvátí, tak jako nás. 

1 / 11

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube

BAMBULE

Bambule jako takové, bývaly vždy znakem mravní pokleslosti. Možná i proto je používají roztleskávačky. Nejčastěji se ovšem objevují na čepicích a tam bývaly z jiného důvodu. Používali je totiž námořníci. Bambule je měkká, a v případě, že námořníkovi něco spadlo na hlavu, ho mohla alespoň trochu uchránit před smrtelným zraněním.

Zdroj: Youtube

TLAČÍTKO NA ZRCÁTKU

Všimli jste si, že v některých autech je u zpětného zrcátka tlačítko? A tušíte k čemu je? Když řídíte v noci, ve zpětném zrcátku toho moc nevidíte, že? Světla z aut za vámi jsou velice oslňující a odráží se vám přímo do očí. Zkuste někdy toto tlačítko zmáčknout, zapíná totiž noční režim, kdy se zrcátko trochu ztmaví a vy tak uvidíte auta za vámi daleko lépe.

Zdroj: Youtube

DRÁTKY SE ŠTĚTINAMI

V Americe se těmto drátkům říká „pipe cleaners“ tedy čistič dýmek. Prozrazuje to i jejich původní účel, ačkoli v dnešní době jsou tyto drátky/čističe používány hlavně jako nástroj pro zábavu dětí. Dělají se z nich různá zvířátka apod. Jejích původní účel ale opravdu byl čištění dýmek. Je to jedna z mála věcí, která z historie nezmizela, ale naopak povýšila.

Zdroj: Youtube

ZÁPLATA S KNOFLÍKEM

Když si koupíte drahý kus oděvů, dostanetek němu kousek látky. Nedivili jste se ale někdy, k čemu tento kousek slouží? Mnoho lidí si myslí, že je to záplata. Omyl. Slouží totiž k tomu, abyste ho zkusili vyprat a zjistili na jaký program své oblečení prát správně. V případě, že ho vyperete špatně, si totiž zničíte jen bezcený kousek látky a ne celý oděv.

Zdroj: Youtube

TEČKY NA PŘEDNÍM SKLE

Každý si asi někdy všimnul teček na předním skle u auta. Občas mívají auta na vrchní části skla ještě modrý pruh. Důvod je jednoduchý. Oboje funguje jako jakýsi rozptylovač slunce a zabraňuje paprskům, aby oslnil řidiče. A proč právě tečky? Kosmetická úprava. Esteticky totiž přechod od plechu auta na sklo vypadá lépe, když je pozvolný právě za pomoci teček.

Zdroj: Youtube 

RÝHY NA MINCÍCH

Ať už máte v ruce české koruny nebo eura, všimněte si, že všechny mince na sobě mají rýhy. Důvod? Kvůli nevidomým. Ostatně i lidé, kteří vidí, díky tvaru mincí, který je u každé trochu jiný, poznají, jakou minci drží v ruce. Například naše padesátikoruna, či euro a dvoueuro, mají vnitřek z jiného materiálu a jsou hmatem rozpoznatelné.

Zdroj: Youtube

PYTLÍKY SE SILICÍ

Když si koupíte boty či televizi, najdete tam pytlíček se silicí v gelu. K čemu tenhle podivný oxid silikonu slouží? Zboží velice často cestuje na velké vzdálenosti a materiál, z něhož jsou boty vyrobeny by mohl velice jednoduše nasáknout vlhkostí. Silice tomu zabraňuje, dokáže eliminovat vlhko, respektive ho sama pohltí.

Zdroj: Youtube

HNĚDÉ LAHVE NA PIVO

Napadlo vás někdy, proč je většina piv v hnědých lahvích? Dřívě bývalo v zelených. To se ale změnilo. Zelené sklo totiž propustilo až moc světla a chemickou reakcí se tak stalo, že pivo zvětralo a smrdělo. Od třicátých let, kdy se zjistilo, že hnědé sklo udrží čerstvost nápoje lépe, se používají hnědé sklenice. Samozřejmě některé firmy se ale stále drží zelené klasiky.

Zdroj: Youtube

VÝSTUPKY V PNEU

Když se pořádně podíváte na pneumatiky, můžete si všimnout, že v jejich vzorku jsou malé hrbolky. K čemu slouží? Dokud je vzorek vyšší, než hrbolky, jste v pohodě a jízda s těmito gumami je bezpečná. Pokud jsou ovšem pneumatiky sjeté tak, že už jezdíte po těchto výstupcích, je čas na to, vyměnit gumy. Respektive už včera na to bylo pozdě.

Zdroj: Youtube

PLASTOVÝ KELÍMEK

Když vezmete do ruky plastový kelímek, můžete si všimnout, že po jeho obvodu jsou patrné rýhy. Napadlo vás někdy, že mají význam? Spodní značí kam máte nalít likér, pokud chcete panáka. Ta nad ní odpovídá zhuba 150 ml, po tu byste měli lít víno a ta vrchní odpovídá asi 3,5 dcl. To je odměrka pro pivo. Chytré, že?

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů