více >>

Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT ×

Inspirace z FRANCIE: Koláč s camembertem, pravá cibulačka a rybí kari

Koláč s camembertem
Pravá cibulačka
Croque monsieur
Rychlé rybí kari
Sdílej článek:

Dali byste si nějakou cizokrajnou dobrotu, třeba z Francie? Nabízíme pár receptů na domácí francouzskou klasiku a přejeme„Bon Appétit!"

Koláč s camembertem

Suroviny na 4 porce: 2 těsta na pizzu, 1 kg brambor, 1 Camembert Président, 20 cl mléka, 2 celá vejce, 1 žloutek, 25 cl husté smetany, 20 g másla na vymazání formy, jarní cibulka, petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek

Jak na to: Brambory vařte asi 20 minut ve slupce. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce 1/2 centimetru. Jedním těstem vyložte koláčovou formu a nechte ho přesáhnout asi o 2 cm. Propíchejte těsto vidličkou a rozložte na něj plátky brambor. Mléko, smetanu a kousky sýra vložte do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte. Když se camembert rozpustí, omáčku okořeňte a přidejte rozklepnutá vejce. Směs vyšlehejte a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 210 °C. Omáčku vlijte na brambory a posypte nasekanými bylinkami. Těsto se směsí přikryjte druhou částí těsta. Žloutek ušlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Spojte okraje obou těst a koláč uzavřete. Uprostřed těsta udělejte otvor k vytvoření komínu, aby mohla pára při pečení unikat. Pečte asi 40 minut. Podávejte teplé se salátem. Doba: 60 minut

Pravá cibulačka

Suroviny na 6 porcí: 750 g cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vývaru, 1 hrnek bílého vína, 2 stonky tymiánu, 1 bobkový list, 1 dlouhá bílá bageta, 100 g strouhaného sýra Gruyére, sůl, pepř

Jak na to: Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm osmažte cibuli (asi 25 minut). Správně osmažená cibule bude tmavě hnědá a začne karamelizovat. Potom přisypte mouku a míchejte další 2 minuty. Za stálého míchání přilévejte vývar a víno. Až se vše začne vařit, přidejte tymián, bobkový list, sůl a pepř. Povařte 20 minut a byliny vyndejte. Zatímco se bude polévka vařit, nakrájejte bagetu na plátky a opečte je v troubě. Polévku nalijte do misek přes bagety, posypte je sýrem a nechte ještě v rozpálené troubě zapéct, dokud sýr nezezlátne. Doba: 55 minut

Croque monsieur

Suroviny na 6 porcí: 80 g másla, 1 lžíce hladké mouky, ¾ hrnku mléka, ½ lžičky dijonské hořčice, 1 žloutek, muškátový oříšek, 12 krajíců bílého chleba, 6 silnějších plátků šunky, 1 hrnek strouhaného sýra Gruyére, sůl, pepř

Jak na to: Na pánvi rozpusťte polovinu másla, do něj přisypte mouku a 3 minuty ji pražte. Pak pomalu přilévejte mléko. Potom pánev odstavte z ohně, vmíchejte hořčici, žloutek, osolte, opepřete a nastrouhejte trošku muškátového oříšku. Krajíce chleba nejdříve namočte jednou stranou do vzniklé omáčky. Na polovinu krajíců – na jejich namočenou stranu – položte plátek šunky a strouhaný sýr. Přiklopte shora druhým krajícem, namočenou stranou dolů. Celý sendvič můžete ještě jednou v omáčce obalit. Opečte ho v pánvi z obou stran na druhé polovině másla, dokud nezezlátne. Sendviče servírujte teplé, rozkrojené na poloviny. Doba: 20 minut

Rychlé rybí kari

Suroviny na 4 porce: 1 stroužek česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 zelená chilli paprička, 400 g filet z tresky, 1 lžíce oleje, 200 ml zeleninového vývaru, 1 limetka, 150 g mraženého hrášku, svazek čerstvého koriandru, rybí omáčka

Jak na to: Oloupejte česnek, zázvor zbavte slupky a obojí nasekejte nadrobno. Celou chilli papričku nakrájejte na kolečka, filet z tresky pokrájejte na kostky. V hlubší pánvi rozpalte olej a vhoďte do něj česnek, zázvor a chilli. Po minutě smažení přidejte rybu. Jakmile rybí maso začne bělat, přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Zakápněte šťávou z limetky a spolu s hráškem duste 10 minut pod pokličkou, až je rybí maso úplně hotové. Před koncem vmíchejte do kari nasekanou nať koriandru a pár kapek rybí omáčky. Servírujte s rýží nebo s bílou bagetou. Doba: 25 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková
Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní náplň: , • Příjem a výdej materiálu z a do výroby , • Manipulace se zbožím fyzicky a s VZV , • Inventury tzn. odpovědnost za fyzický stav skladu , • Úklid a udržování pořádku ve skladu , • Nakládky a vykládky zboží s přepravci , • Správné označení zboží , • Skenování a kopírování dokladů , • Obsluha čtečky čárových kódů , • Výpomoc při manipulaci ve skladu látek , • Dodržování FIFO , • Třídění odpadů a dodržování BOZP , • Podřízený vedoucímu logistiky , , Požadavky: , • SOŠ popř. SOU a praxe min. 1 rok , • Praxe a znalost práce ve skladu – není podmínkou , • Oprávnění k řízení VZV – není podmínkou , • Manuální zručnost , • Smysl pro pořádek , • Organizační schopnosti a nutnost stanovení si priorit , • Základní znalost NJ – není podmínkou , • Chuť pracovat a nadšení podmínkou , , Své životopis zasílejte na kral@staalboek.cz. Pracoviště: Staalboek s.r.o., 588 41 Vyskytná nad Jihlavou. Informace: Zdeněk Král, . Doprava a logistika - HLEDÁME ŘIDIČE SK C,E na CZ a EU 27 000 Kč Nabízíme práci pro řidiče sk. C,E 1. Práce po CZ a SK, víkendy doma, návěs plachta (většinou paletové zboží, ne pošta) 27-35.000 Kč podle ujetých km. 2. práce Frigo po EU 35-45.000 Kč podle km (hodně záleží jak často potřebuje být řidič doma). Jsme firma Tereo plus s.r.o. sídlo Praha depo Brno. Seriozní jednání. Obě práce jsou pro naše stálé zákazníky, technika v dobrém stavu, zázemí. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 500 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Podle §92. Pracoviště: Baubusiness s.r.o., Nad Studánkou, č.p. 121, 251 01 Říčany u Prahy. Informace: Ivan Stolets, +420 777 177 510.

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT