Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

NEMŮŽETE ZHUBNOUT? Jezte sýry a jogurty!

Sdílej článek:

Optimální způsob, jak zhubnout, je ztrácet kila postupně. Jednak se nemusíte týrat hlady a zároveň je menší riziko jo-jo efektu. Ke štíhlejší postavě mohou pomoci mléčné výrobky. Proč a které s tuky zatočí nejvíc?

Mléčné výrobky usnadňují hubnutí díky vysokému obsahu bílkovin a vápníku. Bílkoviny totiž velmi dobře zasytí a vápník také přináší řadu výhod. „Vápník snižuje riziko vzniku osteoporózy a zabraňuje poklesu aktivní svalové hmoty v průběhu redukčního režimu," potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá, propagátorka projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Jaké složky mléka s hubnutím pomáhají nejvíc?

Zázračná syrovátka
Mléčné složky, především syrovátkové bílkoviny, významně ovlivňují i příjem potravy. „Po jejich konzumaci máte pocit, že jste nasyceni, nemáte tolik hlad. Zároveň syrovátkové bílkoviny stimulují mechanismy, které samotné nasycení a sytost signalizují," tvrdí odbornice na výživu.

Aminokyseliny chrání svaly
Další důležitou složkou mléka jsou aminokyseliny. Ty hrají klíčovou roli v ovlivnění tvorby svalových bílkovin. Díky této vlastnosti vám v průběhu redukční diety zaměřené na vyšší podíl mléčných bílkovin neubude výrazné množství aktivní svalové hmoty. Budete hubnout tuk, a ne svaly.

Vápník ničí tuky
Vyšší příjem vápníku v dietě snižuje tvorbu tuků, podporuje jejich spalování a redukuje množství tukových buněk. Díky vápníku se zvýší i vylučování tuků stolicí. „Ať držíte dietu nebo ne, nezapomínejte, že doporučený denní příjem vápníku pro ženy je 1000 mg. Ideální je konzumovat 2 až 3 porce mléka či mléčných výrobků za den," radí dietoložka. Zakysané mléčné výrobky (kefír, smetana) jsou lehce stravitelné a bakteriální kultury v nich obsažené pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Vhodné jsou i polotučné výrobky.

Sýry a dieta, jde to dohromady?
Možná máte představu, že během diety nesmíte jíst sýry, protože jsou tučné. To je ale omyl! Sýry jsou zdrojem kvalitních bílkovin i vápníku. „I ze sýrů si lze během redukčního režimu vybrat. Je třeba, abyste kontrolovali jejich obsah tuku. To, že má-li sýr 30 procent tuku, neznamená, že obsahuje 30 g tuku. Údaj vyjadřuje množství tuku v sušině. Musíme tedy znát i množství sušiny," upozorňuje expertka. Množství tuku v sýru pak vypočtete následovně: například sýr Eidam má 30 procent tuku a 50 procent sušiny. Výpočet pro obsah tuku je 30 x 50 a výsledek vydělíte stem. To znamená, že tento Eidam obsahuje 15 g tuku.



Mléčné vychytávky v kuchyni
+ Přídavek mléka, tvarohu nebo sýra do salátu či polévky výrazně zvýší nutriční hodnotu pokrmu, tedy i obsah potřebných bílkovin.
+ Přídavek mléka do luštěnin nebo brambor vylepší spektrum obsažených aminokyselin.
+ Mléko přidané do zeleniny, která obsahuje kyselinu šťavelovou, omezuje její nepříznivý vliv na ztráty vápníku.
+ Mléko svařujeme krátce, necháme vzkypět, ihned odstavíme a zchladíme. Pozor! Dlouhým vařením se znehodnocují bílkoviny, ničí vitaminy a minerální látky, narušuje se jemná emulze tuku, který pak vytváří na povrchu mléka mastná kola.


Dali byste si mléko?

 

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Vážení čtenáři,

náš web ŠÍP přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění našich novinek - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr novinek i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT