Hovězí roláda s ořechy
Suroviny na 4 porce: 1 cibule, 4 stroužky česneku, lžíce másla, 400 g čerstvého špenátu, 1 vejce, 4 jarní cibulky, 750 g zadního hovězího, 20 g nasekaných vlašských ořechů, 15 g slaniny, lžíce sádla, 300 ml masového vývaru, lžíce hladké mouky, sůl, pepř
Jak na to: Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte cibuli zesklovatět. Přisypte česnek a 2 minuty restujte. K cibuli přidejte špenát, nechte ho zavadnout. Nakonec přilijte rozšlehané vejce. Cibulky pokrájejte na kolečka. Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Do špenátu přisypte pokrájenou cibulku a drcené ořechy. Na každý plátek masa položte slaninu, doprostřed špenátovou směs, srolujte a zavažte provázkem. Na pánvi rozehřejte sádlo a rolády z každé strany opečte. Přendejte do pekáče, podlijte vývarem a pečte asi 30 minut. Výpek přelijte do kastrůlku, zahustěte ho moukou rozmíchanou s vodou a povařte. Podávejte s rýží nebo s bramborami. Doba: 50 minut
Vepřové s mrkvovým pyré
Suroviny na 4 porce: 6 mrkví, 3 cibule, 2 lžíce másla, 150 ml masového vývaru, 6 brambor, ½ pomeranče, 4 plátky vepřového masa, lžíce oleje, sůl, pepř
Jak na to: Očištěné mrkve nakrájejte na kolečka. Nasekejte nadrobno 1 cibuli, další 2 nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte máslo a nasekanou cibulku nechte zesklovatět. Přisypte mrkev a 3 minuty restujte. Zalijte vývarem a vařte asi 20 minut. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a vařte v osolené vodě 15 minut. Na zbytku másla orestujte dozlatova nudličky z cibule. Mrkev rozmixujte a ochuťte pomerančovou šťávou. Osolte a opepřete. Uvařené brambory v hrnci rozmačkejte, přidejte orestovanou cibuli a promíchejte. Maso osolte a opepřete, vložte na pánev s olejem a z každé strany osmahněte. Na talíř servírujte maso s bramborami a mrkvovým pyré. Dozdobit můžete mrkví a zelenými výhonky. Doba: 45 minut
Kuře na bazalce
Suroviny na 4 porce: 1 kuře, sůl, 4 stroužky česneku, mletý pepř, ½ másla, svazek čerstvé bazalky nebo 2 lžičky sušené
Jak na to: Kuře naporcujte, potřete solí, utřeným česnekem a opepřete. Takto připravené maso vložte do pekáče, podlijte vodou a přidejte kousek másla. Bazalku nasekejte nadrobno, část jí nasypte na maso a zbytek přidejte do šťávy. Vložte do předem vyhřáté trouby a během pečení polévejte vypečenou šťávou. Jako příloha se hodí zeleninový salát ze špenátu se smetanovou zálivkou. Doba: 60 minut
Kapr na zelenině
Suroviny na 4 porce: 1 větší fialová cibule, 1 větší mrkev, 3 lžíce oleje nebo 3 plátky másla, 4 filety z kapra, 1 citron, koření na ryby, sůl, kmín
Jak na to: Cibuli oloupejte a nakrájejte na stejné kousky. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a cibuli na něm poduste. Po chvíli přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, osolte a podle chuti opepřete. Nechte asi 15 minut dusit, dokud není mrkev měkká. Mezitím pokapejte kapří filety šťávou z citronu, mírně osolte, pokmínujte, posypte kořením na rybu a opečte na pánvi na kousku másla nebo trošce oleje. Opékejte nejdříve kůží dolů, aby se filet nerozpadl. Poté opečeného kapra servírujte s dušenou mrkví a cibulkou. Jako příloha se hodí opečený nebo vařený brambor. Doba: 35 minut