Šíp.deník.cz

Levná jídla do stovky

Kuřecí špízy se seznamem
Kuřecí špízy se seznamem
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Také vám vánoční svátky pořádně vybrakovaly rodinný rozpočet? Určitě nejste sami, kdo bude muset v prvních dnech nového roku hledat v domácnosti všelijaké úspory. Jednou z možností je i levnější vaření. I když to v dnešní době není vůbec jednoduché, přesto to jde. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali recepty na celý týden, které zvládnete nejen rychle, ale hlavně vám na ně bude stačit pouze stokoruna. Přitom své chuťové buňky nijak šidit nebudete. Tak si nechte chutnat!

Kuřecí špízy se seznamem


Suroviny (pro 4 osoby): 600 g kuřecích prsíček nebo stehen (i s kůží), sůl, bílý pepř, 4 lžíce sezamových semínek, kůra z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje, 1 ledový salát, 10 cherry rajčátek, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce kečupu, 4 kusy arabského chleba

Návod: Maso nakrájíme na kousky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a napícháme na špejle (na jednu porci počítáme se 3 až 4 menšími špízy). Špízy posypeme sezamovým semínkem a proužky citrónové kůry a vložíme kůží dolů na pánev s rozehřátým olejem. Pečeme 7 minut. Jakmile se začne maso propékat nahoru (začne po okrajích bělat), špízy otočíme a už jen krátce dopečeme. Kůže bude křupavá a maso se přitom nevysuší. Salát nahrubo natrháme, přidáme na půlky nakrájená rajčátka a promícháme s majonézou a kečupem. Podáváme s teplým arabským chlebem.

Doba: 45 minut

Cena: 99 Kč

Kovbojské fazole

Kovbojské fazole

Suroviny (pro 4 osoby): 100 g libového párku, olejl 50 g kečupu, 50 g gulášového základu, 2 konzervy červených fazolí v chilli omáčce, majoránka, sůl, chilli

Návod: Párek nakrájený na kousky opečeme na tuku. Podlijeme a dusíme. Zalijeme kečupem a následně gulášovým základem připraveným podle návodu. Prova-říme a přidáme fazole a omáčku. Dochutíme majoránkou, solí, popřípadě chilli kořením.

Doba: 15 minut

Cena: 55 Kč

Pikantní buřtguláš

Pikantní buřtguláš

Suroviny (pro 4 osoby): 30 dkg točeného salámu, 2 lžíce sádla, 3 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce hladké mouky, 1 zelená paprika, špetka majoránky, 1–2 stroužky česneku, sůl, 3 brambory

Návod: Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme kolečka salámu, osmahneme, zasypeme sladkou i pálivou paprikou a moukou, opečeme a zalijeme 3 dl vody. Přidáme nakrájené brambory a vaříme. Nakonec přidáme nakrájenou papriku, majoránku, utřený česnek, podle chuti přisolíme a krátce povaříme. Podáváme s rohlíkem.

Doba: 30 minut

Cena: 60 Kč

Provensálské kuře

Provensálské kuře

Suroviny (pro 6 osob): 450 g kuřecího masa, sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje, 400 g konzervované kukuřice, 400 g konzervovaných lusků, 1/2 šálku meruňkového nektaru, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce jablečného octa

Návod: Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme olej. Vložíme kuřecí kousky a restujeme je po obou stranách. Hotové maso vyjmeme z kastrolu. Vložíme do něj lusky a mícháme tak dlouho, dokud nezesvětlají. Přidáme kukuřici. Maso vrátíme do nádoby a promícháme. Smícháme nektar, chilli omáčku a ocet. Směs vlijeme na kuře a prohřejeme.

Doba: 45 minut

Čas: 95 Kč

Pangasius na másle

Pangasius na másle

Suroviny: 1/2 kg mořského sumečka, kmín, petrželku, 4 plátky másla, sůl

Návod: Rybu omyjeme, osušíme, jemně osolíme a vložíme na plech. Posypeme kmínem a přidáme na plátky nakrájené máslo. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 25 minut. Poté posypeme petrželkou (může být i sušená) a podáváme s vařeným bramborem nebo s hranolkami.

Doba: 45 minut

Cena: 95 Kč

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů