Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více

MOUČNÍKY s medem a ořechy: Rohlíčky, římské řezy a rafinovaný dortík

Rafinovaný dortík
Ořechové rohlíčky
Římské řezy
Babiččina bábovka
Sdílej článek:

Med a ořechy patří k tradičním surovinám, ze kterých dokázaly už naše babičky vykouzlit moučníky jedna báseň. Pojďme si pár receptůpřipomenout!

Rafinovaný dortík

Suroviny na 1 korpus
Na těsto: 4 vejce, 120 g cukru, 50 ml oleje, 70 g lískooříškové pomazánky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce lískooříškové pomazánky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky Smeta-fixu, 50 g jemně mletých ořechů (vlašských, lískových)
Na posypání: 2 lžíce mletých ořechů (vlašských, lískových), 2 lžíce nastrouhané čokolády

Jak na to: Na těsto ušleháme vejce a cukr do krémové konzistence. Vmícháme olej a lískooříškovou pomazánku. Mouku smícháme s kypřicím práškem, prosejeme do mísy s vaječnou pěnou a zlehka ručně přimícháme. Těstem naplníme dortovou formu (Ø 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Smetanu, lískooříškovou pomazánku, moučkový cukr a smeta-fixy ušleháme do ne zcela tuhé konzistence. Do poloviny krému vmícháme ořechy. Ořechovým krémem dort naplníme. Zbylým krémem bez oříšků dort potřeme a ozdobíme. Posypeme ořechy a čokoládou a před podáváním uložíme do chladničky. Doba: 50 minut + chlazení

Ořechové rohlíčky

Suroviny na 8 kusů
Na těsto: 300 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 25 g cukru, půl kávové lžičky soli, 150 ml vody, 40 ml oleje, 1 vejce
Na náplň: 200 g vlašských ořechů, 30 ks dětských kulatých piškotů, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 ml mléka
Na potření: 1 vejce

Jak na to: Na přípravu náplně ořechy a piškoty rozemeleme. Přidáme vanilkové cukry, mléko a vařečkou promícháme. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, cukrem a solí. Přidáme vodu, olej a vejce. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny nádoby. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 40 minut kynout. Těsto pomocí válečku rozválíme na plát o tloušťce asi 3 mm. Rozřežeme na proužky široké asi 11 cm a ty dále na trojúhelníky. Náplň rozdělíme lžičkou do připravených trojúhelníků. Stočíme a vytvoříme rohlíčky. Poklademe je na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Ještě teplé je posypeme moučkovým cukrem. Doba: 80 minut + kynutí

Římské řezy

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 vejce, 120 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g hladké mouky, 2 zarovnané PL kakaa, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce čokoládového lískooříškového krému, 6 plátků želatiny v plátcích, 2 lžíce rumu
Na ozdobení: 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml studeného mléka, 1 balení Zdobení tmavého Dr. Oetker

Jak na to: Na přípravu těsta ušleháme vejce s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny. Prosejeme mouku, kakao a kypřicí prášek a lehce vmícháme do vaječné pěny. Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 12 minut. Na přípravu náplně ušleháme smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a oříškovým krémem. Želatinu připravíme podle návodu na obale, do rozpuštěné želatiny přidáme rum a směs opatrně zamícháme do krému. Naneseme na vychladlý korpus, uhladíme a uložíme na hodinu do chladničky. Šlehačku v prášku připravíme s mlékem podle návodu. Naplníme do cukrářského sáčku a moučník ozdobíme. Povrch posypeme tmavým zdobením. Doba: 30 minut + chlazení

Babiččina bábovka

Suroviny na formu
Na těsto: 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce instantní kávy, 100 ml horké vody, 1 balíček Polevy tmavé Dr. Oetker, 5 vajec, 250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml oleje, 125 ml mléka, 150 g hladké mouky, 100 g Gustinu, jemného kukuřičného škrobu, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
Na ozdobení: 1 lžíce moučkového cukru

Jak na to: Na přípravu těsta umeleme ořechy. Instantní kávu přelijeme horkou vodou. Polevu nastrouháme najemno. Vejce, cukr a vanilínový cukr vyšleháme do pěny. Přidáme olej a mléko. Důkladně promícháme mouku, škrob, kypřicí prášek, mleté ořechy a střídavě s kávou zlehka ručně vmícháme do pěny. Přidáme nastrouhanou polevu. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Bábovku necháme ve formě 10 minut, potom ji vyklopíme a zlehka posypeme moučkovým cukrem. Doba: 60 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková
Řemeslné práce - Zaučíme – práce v interiérech 27 000 Kč Přijmeme a zaučíme na stěrkování stěn a podlah v interiéru. Klidná a nenamáhavá práce na HPP po Praze a okolí. Mzda dle šikovnosti a času 28.000-38.000 Kč hrubého (cca 22-28 čistého). Nástup možný ihned. Více info ve firmě "AB Parket", Soběslavská 9, Praha 3 - Vinohrady, 130 00 nebo na telefonu viz kontakt níže. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 19 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič sil. vozidla. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Řidič sil. vozidla - vzdělání nižší střední odborné. Pracoviště Pekárna Srnín. Rozvoz pekařských výrobků na linkách. Podmínkou je řidičský průkaz sk. C + profesní průkaz výhodou. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Nástup ihned. Mzda 19.000,-- - 25.000,-- Kč hrubého, 5 týdnů dovolené, 13. a 14. plat, stravné. Kontakt: telefonicky od 8:00 do 14:00h personální oddělní 380 701 018, personalni@kiii.cz.. Pracoviště: K iii, spol. s r.o.- pekárna srnín, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Ivana Tenklová, +420 380 701 018. Služby - Kadeřník/ce 20 000 Kč Hledáme kadeřnici do salónu Kadostyle poblíž zastávky metra Pražského povstání. Možnost pronajmutí křesla s částečnou klientelou, brigádně.. Záleží na domluvě. Přijmeme i kadeřnice po škole. Více informací na telefonním čísle. Budeme se na Vás těšit.

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipná videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.