Šíp.deník.cz

Moučníky s vůní JABLEK: Sváteční řezy, nepečený dort a pie s polevou

5 fotografií 5
Koláč se smetanou a nepečený dort
Koláč se smetanou a nepečený dort
Zdroj: Gurmet
Koláč se smetanou Nepečený dort Pie s vanilkovou polevou Sváteční jablečné řezy
Sdílej článek:

Jablka jsou k mání po celý rok a k pečení jsou jako stvořená. Pokud máte chuť osladit si podzimní dny, vyzkoušejte některý z našich receptů.

Koláč se smetanou

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 375 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, špetka soli, 1 balíček vanilínového cukru, 75 g tekutého medu, 125 ml vlažného mléka, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce
Na náplň: 800 g očištěných neloupaných jablek, 250 g zakysané smetany, 90 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g mandlových plátků

Jak na to: Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a vanilínovým cukrem. Přidáme med, mléko, máslo a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Na přípravu náplně jablka nakrájíme na měsíčky. V míse smícháme zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem a metličkou vymícháme dohladka. Nakonec přidáme mandle. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto naskládáme rovnoměrně jablka a potřeme je náplní. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a podáváme. Doba: 80 minut

Nepečený dort

Suroviny na 1 formu
Na hmotu: 400 g jablek, 150 g cukru krupice, 250 ml vody, šťáva z jednoho citronu, 1 puding s vanilkovou příchutí, 125 ml vody, 150 g dětských piškotů
Na ozdobení: 1 šlehačka v prášku Dr. Oetker, 150 ml mléka, 1 balíček skořicového cukru

Jak na to: Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme cukr, vodu a šťávu z citronu. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Puding rozmícháme ve vodě a nalijeme do jablek. Za stálého míchání vaříme asi 2 min. Dno dortové formy vyložíme piškoty, nalijeme část hmoty, přidáme zbytek piškotů a jablek. Vložíme do lednice na 2 hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobíme šlehačkou připravenou podle návodu a posypeme skořicovým cukrem. Doba: 15 minut + tuhnutí

Pie s vanilkovou polevou

Suroviny na 9 kusů
Na těsto: 4 vejce, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g hladké mouky
Na náplň: 8 oloupaných jablek, 20 g cukru, 1 balíček skořicového cukru
Na posypání a polití: 50 g cukru, 50 g másla, 80 g hladké mouky, 1 balíček Pudingu Originál s vanilkovo-smetanovou příchutí Dr. Oetker, 500 ml mléka, 40 g cukru

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme vejce, cukr a vanilínový cukr do pěny. Zlehka vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a dusíme s cukrem a skořicovým cukrem doměkka. Na posypání ručně smícháme cukr, máslo a mouku. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v rozehřáté troubě do křupava. Z vychlazeného korpusu vykrajujeme formičkou kolečka. Formičku necháme okolo korpusu, naplníme jablky a posypeme vychladnutou drobenkou. Stejně připravíme všechna kolečka. Před podáváním polijeme teplým pudingem připraveným podle návodu na obale. Doba: 50 minut

Sváteční jablečné řezy

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 vejce, 160 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g polohrubé mouky, půlka lžičky prášku do pečiva
Na jablečnou náplň: 500 g nastrouhaných jablek, 400 ml studené vody, 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí, 60 g cukru, 1 balíček skořicového cukru
Na smetanovou náplň: 500 g zakysané smetany, 100 g cukru, šťáva z poloviny citronu, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vody
Na posypání: 1 balíček skořicového cukru

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zlehka ručně vmícháme do vaječné pěny a vypracujeme hladké těsto. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Upečený korpus necháme na plechu vychladnout. Na přípravu jablečné náplně krátce povaříme nastrouhaná jablka s 200 ml vody. Do zbylých 200 ml vody rozmícháme pudingový prášek, cukr a vlijeme do jablek a povaříme. Nalijeme na korpus a necháme úplně vychladnout. Na přípravu smetanové náplně smícháme smetanu, cukr a citronovou šťávu. Ztužovač připravíme podle návodu se 100 ml vody a ihned vmícháme do připravené smetany, nalijeme na jablečnou náplň a uhladíme. Povrch posypeme skořicovým cukrem a dáme na 2 hodiny vychladit do chladničky. Doba: 35 minut + chlazení

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů