Šíp.deník.cz

NÁPADITÉ RECEPTY: Novozélandský koláč, ananasová psaníčka a další

4 fotografií 4
Ananasová psaníčka
Ananasová psaníčka
Zdroj: Koláž Šíp
Ananasová psaníčka a novozélandský koláč Novozélandský koláč Mandarinkový dort Banánová roláda
Sdílej článek:

Ovocný dezert přijde po nedělním obědě vhod. Zkuste si s ním pohrát, aby byl skvělý nejen na chuť, ale i na pohled.

Ananasová psaníčka

Suroviny na 10 kusů
Na těsto: 330 g listového těsta
Na puding: 450 ml mléka, 3 lžíce krystalového cukru, puding s vanilkovou příchutí
Na potření: 1 rozšlehané vejce, 5 lžic horké marmelády
Na obložení: 10 koleček ananasu (čerstvý nebo kompotovaný)
Na ozdobení: 1 Poleva tmavá Dr.Oetker

Jak na to: Uvaříme puding podle návodu, ale pouze se 450 ml mléka. Za občasného míchání necháme vychladnout. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na plát 24 x 60 cm. Rádýlkem nakrájíme čtverce 12 x 12 cm, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Ty potřeme vejcem. Puding lžící rozdělíme do středů čtverců a přikryjeme ananasem. Dáme péct do předehřáté trouby na 15 minut. Ještě teplé potřeme marmeládou a necháme vychladnout. Polevu rozpustíme podle návodu, ustřihneme růžek a ozdobíme. Doba: 45 minut

Novozélandský koláč

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 3 vejce, 90 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 lžíce oleje, 90 g hladké mouky
Na náplň: 250 ml bílého jogurtu, 3 lžíce moučkového cukru, 2 plátky želatiny v plátcích, šťáva z 1 citronu
Na obložení: 5 ks oloupaného zralého kiwi, 500 ml vody, 2 lžíce cukru, 1 balíček zeleného Cukrárenského želé Dr.Oetker

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Přidáme olej a krátce vyšleháme. Mouku prosejeme do vyšlehané pěny a promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy, uhladíme a mírně nahrneme k okrajům formy tak, aby nám vznikla menší prohlubenina. Pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Na přípravu náplně smícháme jogurt s moučkovým cukrem. Podle návodu připravíme želatinu, přidáme šťávu z citronu, potom želatinu zahřejeme. Odstavíme a přimícháme jogurt s cukrem. Náplň rovnoměrně naneseme na vychladlý korpus a dáme na ½ hodiny do chladničky. Na oblohu rozkrájíme kiwi na měsíčky nebo plátky a dle fantazie jimi obložíme koláč. Dle návodu připravíme zelené želé. Vlažným želé polijeme vrchní část koláče a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Doba: 50 minut + chlazení

Mandarinkový dort

Suroviny na 1 korpus
Na těsto: 170 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 170 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 170 g másla, 4 vejce
Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček smeta-fixu, 1 kg tvarohu, 180 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, šťáva z citronu, nastrouhaná citronová kůra, 1 lžíce rumu, 2 balíčky želatinového ztužovače, 200 ml vody
Na ozdobení: mandarinkový kompot, 1 balíček čirého Dort-želé, 1 lžíce cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 250 ml vody nebo šťávy z kompotu

Jak na to: Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí, přidáme cukr, vanilínový cukr, máslo a vejce. Vyšleháme hladké těsto. To vylijeme do dortové formy, jejíž dno vyložíme papírem na pečení. Uhladíme a vložíme do předehřáté trouby péct asi na 30 minut. Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Na náplň vyšleháme smetanu se smeta-fixem dotuha. Tvaroh, cukr, vanilínový cukr, citronovou kůru, šťávu a rum vymícháme dohladka. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a vmícháme do tvarohu. Nakonec vmícháme šlehačku. Náplň vylijeme na polovinu korpusu v dortové formě, na ni položíme druhou polovinu korpusu a mírně přitlačíme. Dort necháme v lednici 2 hodiny ztuhnout. Odkapané mandarinky poklademe na vrch ztuhlého dortu. Šťávu z mandarinek a citronovou šťávu doplníme vodou na 250 ml. Dort-želé, cukr a šťávu svaříme podle návodu a necháme mírně vychladnout. Po zchladnutí nalijeme želé na mandarinky a dort uložíme znovu do lednice. Uchováváme v chladu. Doba: 50 minut + chlazení

Banánová roláda

Suroviny na 1 kus
Na těsto: balíček vanilínového cukru, 4 vejce, 100 g cukru, 180 g hladké mouky, 1 balíček pudingu Naturamyl čokoládového
Na náplň: 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml mléka, 100 g čokolády na vaření, 2 banány
Na ozdobení: 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml mléka, 1 balíček Polevy tmavé, 1 banán

Jak na to: Ušleháme vejce, cukr, vanilínový cukr do pěny. Nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s pudingovým práškem. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 12 minut. Po upečení ihned položíme na papír na pečení posypaný moučkovým cukrem. Papír navrchu lehce potřeme vodou, opatrně stáhneme a plát zarolujeme, aby nepopraskal. Na přípravu náplně vyšleháme šlehačku s mlékem podle návodu, vmícháme nalámanou čokoládu a rozetřeme na plát. Banány oloupeme, položíme na krém, zarolujeme a uložíme na 20 minut do chladničky. Na ozdobení vyšleháme šlehačku s mlékem podle návodu a roládu potřeme. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Polevu rozpustíme, polovinou postříkáme roládu a do druhé poloviny namočíme půlky koleček banánu a roládu jimi dozdobíme. Doba: 45 minut + chlazení

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů