Šíp.deník.cz

Něco pro gurmány: Podrobný návod na VEPŘOVÝ JAZYK s pikantním pyré

Vepřový jazyk s pikantním pyré
Vepřový jazyk s pikantním pyré
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 4 porce: 2 červené cibule, 1 mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 lžíce oleje, bobkový list, nové koření, 100 ml bílého vína, 2 uzené jazyky, 500 ml kuřecího vývaru, 30 g másla. Pyré: 50 g másla, 300 g kořenové petržele, 250 g smetany, 50 g nastrouhaného křenu, sůl.

Krok 1

Cibuli, mrkev a celer očistíme a nakrájíme na drobné kostky. Na oleji v hrnci osmažíme dozlatova. Přidáme koření, zastříkneme vínem a necháme asi 10 minut odvařit.

Krok 1

Krok 2

Poté do hrnce vložíme dobře opláchnuté jazyky, které zalijeme částí kuřecího vývaru, vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny. Podle potřeby doléváme zbylý vývar.

Krok 2

Krok 3

Jazyky vyndáme, necháme vychladit a oloupeme. Oloupané vložíme do hluboké pánve, přelijeme vývarem, přidáme máslo na zahuštění a vše krátce povaříme.

Krok 3

Krok 3

Krok 4

Petrželovo–křenové pyré: Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou petržel. Zalijeme ji smetanou tak, aby byla jen 2 cm nad petrželí. Zvolna dusíme doměkka. Sundáme z plamene, přidáme najemno nastrouhaný čerstvý křen a pomocí tyčového mixéru umixujeme hladké pyré. Na závěr ochutíme solí.

Krok 4

Krok 4

Jak nejlépe servírovat: Na talíř nandáme pyré a lžící vytvoříme uprostřed malou prohlubeň. Jazyk nakrájíme na tenké plátky a naskládáme je do vzniklé misky. Dozdobit můžeme červenou řepou, naklíčenou řeřichou nebo hráškem.

Doba: cca 3 hodiny

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů